Του Παύλου Νεοφύτου
Υπερβολικά φιλόδοξος φάνηκε εκ των υστέρων ο στόχος που είχε εξαγγελθεί από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των πολλαπλών συντάξεων εντός του 2024, καθώς η εκκρεμότητα μετακυλιέται στο 2025, με τον δρόμο που θα πρέπει να διανυθεί να είναι ακόμη μεγάλος. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο σε άτυπη συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν βούληση να λύσουν το χρονίζον πρόβλημα, ξεκινώντας με τις 12 βουλευτικές προτάσεις νόμου και χωρίς να περιμένουν την κατάθεση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση. Ωστόσο στην αφετηρία τους συνάντησαν νομκούς σκοπέλους, καθώς σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η πλειοψηφία των προτάσεων νόμου των βουλευτών βρίθει αντισυνταγματικότητας.
Ο «πονοκέφαλος» δημιουργείται από το γεγονός ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι νομικά θωρακισμένο και να μπορεί να αντιμετωπίσει μελλοντικές προσφυγές επηρεαζόμενων στη δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα σε συνεδριάσεις του 2024 βουλευτές αντιδρούσαν με έντονα ξεσπάσματα, τονίζοντας την απουσία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο, κατά την άποψή τους, θα μπορούσε να δώσει διεξόδους στην προσπάθεια, καθώς θα υποστηριζόταν, μεταξύ άλλων, από μία στρατιά λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας. Ο φόβος των βουλευτών εδράζεται στο σενάριο του να πέσει πάλι μελλοντικά η νομοθεσία στο Ανώτατο Δικαστήριο. Τότε οι ίδιοι, έχοντας κάνει μία τρύπα στο νερό, θα αντιμετωπίσουν δικαιολογημένα την οργή του κόσμου.
Τρεις παράγοντες καθυστέρησης
Ο στόχος δεν έχει εγκαταληφθεί και προγραμματίζεται να επιτευχθεί εντός του 2025, όπως διαβεβαίωσε στην «Κ» πηγή από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, εξηγώντας ότι ένας λόγος για τον οποίο οι βουλευτές δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, έχει να κάνει με απρόσμενα θέματα συζήτησης, που δημιούργησαν φόρτο εργασίας και ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, όπως η εισαγωγή του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή και η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, εν μέσω της εξέτασης των προϋπολογισμών.
Ένας δεύτερος λόγος, που επικαλέστηκε, είναι η απουσία μέχρι σήμερα οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από την πλευρά της κυβέρνησης, δηλαδή η κατάθεση κυβερνητικού νομοσχεδίου.
Τρίτον, εκκρεμεί η κατάθεση γνωματεύσεων από τη Νομική Υπηρεσία επί προτάσεων νόμου βουλευτών, συγκεκριμένα επί των εφτά προτάσεων νόμου που κατέθεσαν από κοινού οι Δημήτρης Δημητρίου (ΔΗΣΥ), Ειρήνη Χαραλαμπίδου (ΑΚΕΛ), Αλεξάνδρα Ατταλίδου (Βολτ) και Σταύρος Παπαδούρης (Οικολόγοι).
Οι στόχοι
Όπως αναφέρθηκε σε παλαιότερο ρεπορτάζ της «Κ», σε άτυπη συνεδρίαση, οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών συμφώνησαν στα εξής σημεία, τα οποία αποτελούν οδοδείκτη τους:
- Να καταργηθούν οι πολλαπλές συντάξεις
- Να γίνει μία νομοθεσία, η οποία θα μπορεί να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από γνωμάτεση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και θα σταθεί στη βάσανο του Ανώτατου Δικαστηρίου
- Να εξεταστούν προτάσεις νόμου, που κατατέθηκαν από διάφορα κόμματα από το 2011 και μετά, μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο
- Να μετακινηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 65, αντί στα 60 που είναι σήμερα
- Να περιλάβουν στο κείμενο που θα καταλήξουν και τους υφιστάμενους αξιωματούχους, με τρόπο που να καθιστά συνταγματική τη νομοθεσία