ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παπαδάκης: Αυτή ηπροσπάθεια για συμπόρευση με τους Οικολόγους τελείωσε

«Ομως, δεν είμαστε αρνητικοί, αν λάβουν κάποιες αποφάσεις, να ξανασυζητήσουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας»

Του Αντρέα Κημήτρη

«Αυτή η προσπάθεια για συμπόρευση με τους Οικολόγους, που άρχισε τον Σεπτέμβριο, τελείωσε χωρίς θετική κατάληξη», δηλώνει σε συνέντευξη στην «Κ» ο τέως ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Όμως, επισημαίνει, η πόρτα δεν κλείνει οριστικά, καθώς, όπως αναφέρει, αν ληφθούν κάποιες αποφάσεις από τους Οικολόγους, που δίνουν την προοπτική να υπάρξει ένα πετυχημένο πολιτικό σχήμα, τότε είναι έτοιμοι να συζητήσουν ξανά το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ο κ. Παπαδάκης υποστηρίζει ότι είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών ότι οι Οικολόγοι θα αλλάξουν όνομα και έμβλημα και ότι θα προχωρούσαν σε καταστατικές αλλαγές, που θα επέτρεπαν στην ΑΙΧΜΗ και σε άλλες κινήσεις να ενταχθούν στο νέο σχήμα. Αυτό που ανέτρεψε τα πράγματα, όπως λέει, ήταν η πρόσφατη απόφαση των Οικολόγων, να καλέσουν τα μέλη της ΑΙΧΜΗΣ να εγγραφούν στο μητρώο του Κινήματος, κάτι που ερμηνεύτηκε ως ανατροπή των συμφωνηθέντων. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι, αν οι αλλαγές προχωρούσαν, τότε θα διεκδικούσε την ηγεσία του νέου σχήματος.

–Πού βρίσκεται η προσπάθεια για συμπόρευση με τους Οικολόγους;

–Οι διεργασίες άρχισαν τον Σεπτέμβριο μετά από κάλεσμα των Οικολόγων και απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΑΙΧΜΗΣ, για να διερευνήσουμε την πιθανότητα συμπόρευσης. Εμείς από την αρχή είχαμε θέσει ως προτεραιότητα να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, που να δίνει λύσεις στα προβλήματα του τόπου και να είναι απέναντι στη διαφθορά, τη διαπλοκή και τις παθογένειες του κομματικού συστήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν θέσαμε κάποια ζητήματα, ότι θα πρέπει οι Οικολόγοι να μετεξελιχθούν αλλάζοντας όνομα και έμβλημα και να λάβουν τις αναγκαίες καταστατικές αποφάσεις, ώστε να μπορούμε εμείς, ως ΑΙΧΜΗ, μαζί με άλλες Κινήσεις να πάμε και να κουμπώσουμε πάνω στο μητρώο μελών των Οικολόγων, ακολούθως να εκλεγεί η νέα ηγεσία και έτσι να προχωρήσει το μετεξελιγμένο σχήμα. Δυστυχώς, δεν υπήρξε θετική κατάληξη.

–Τελείωσε δηλαδή η προσπάθεια;

–Αυτή η προσπάθεια για συμπόρευση με τους Οικολόγους τελείωσε. Όμως δεν είμαστε αρνητικοί, αν λάβουν κάποιες αποφάσεις, που δίνουν την προοπτική να υπάρξει ένα πετυχημένο πολιτικό σχήμα, να ξανασυζητήσουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας.

–Τι σημαίνει αυτό;

–Ότι δεν κλείνουμε οριστικά την πόρτα. Όμως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι. Η προσπάθεια που ήταν σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο τελείωσε χωρίς θετική κατάληξη.

–Τι πήγε στραβά;

–Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν τέτοιου είδους αλλαγές σε ένα υφιστάμενο σχήμα, διότι μπαίνουν στην εξίσωση οι προσωπικές ατζέντες αλλά και συναισθηματισμοί, όπως για παράδειγμα γιατί να αλλάξει όνομα και έμβλημα ένα Κίνημα, που έχει μια ιστορία και αυτά είναι κατανοητά. Όμως απαιτείται γενναιότητα για να προχωρήσεις σε τολμηρές αποφάσεις, που θα σου δώσουν το δικαίωμα όχι απλώς να επιβιώσεις, αλλά να καταστείς σημαντικός παράγοντας στο πολιτικό σκηνικό. Διότι είχαμε θέσει και ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους.

–Ποιοι ήταν αυτοί;

–Οι ποσοτικοί στόχοι ήταν να πάρουμε στις βουλευτικές εκλογές ένα ποσοστό από 5% μέχρι και διψήφιο νούμερο. Μπορεί να ακούγεται αισιόδοξο αυτό που λέω, όμως οι αντιδράσεις που υπήρξαν στο άκουσμα αυτής της προσπάθειας έδειχναν ότι υπήρχε σημαντική προοπτική. Οι ποιοτικοί στόχοι θα ήταν να καταστείς ρυθμιστικός παράγοντας στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, στις προεδρικές εκλογές του 2028 δεν αρκούν δύο κόμματα για εκλέξουν τον Πρόεδρο. Άρα θα μπορούσαμε να διαδραματίσουμε έναν καθοριστικό ρόλο στις επόμενες προεδρικές, περνώντας μάλιστα τις δικές μας θέσεις. Δεν αρκεί μόνο να πετροβολάς, αλλά πρέπει να συμμετέχεις για να αλλάξεις πράγματα.

–Τα ζητήματα που είχατε θέσει για αλλαγή ονόματος και εμβλήματος των Οικολόγων και για καταστατικές αλλαγές, τα είχατε συμφωνήσει;

–Ναι, είχαν συμφωνηθεί. Και μας είπαν μάλιστα ότι συζητούσαν από πριν για την αλλαγή του ονόματος και του εμβλήματος. Δεν λάβαμε κάτι γραπτώς αλλά αυτό ήταν το κλίμα στις συναντήσεις που κάναμε, ότι αυτές οι αλλαγές θα γίνονταν. Αυτή τη στιγμή οι Οικολόγοι λένε ότι είναι πιθανόν να αλλάξουν το όνομα και το έμβλημα, αλλά εμείς θεωρούσαμε ότι ήταν χρυσή ευκαιρία ενόψει του συνεδρίου των Οικολόγων να ξεκαθάριζαν οι ίδιοι τα πράγματα μέσω των καταστατικών τους διεργασιών.

–Από ποιον λάβατε αυτές τις διαβεβαιώσεις;

–Και από τον Γιώργο Περδίκη και από την Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων, σε κοινή συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΙΧΜΗΣ στις 28 Νοεμβρίου. Γενικότερα, το μήνυμα που λαμβάναμε από τους Οικολόγους ήταν ότι θα προχωρήσουν με την αλλαγή ονόματος και εμβλήματος και με τις καταστατικές αλλαγές, που θα μας επέτρεπαν να ενταχθούμε στο νέο σχήμα.

–Αφού λέτε ότι μπορεί και να κάνουν τελικά αυτές τις αλλαγές, γιατί υποστηρίζετε ότι ανατράπηκε η προοπτική της όλης προσπάθειας;

–Αυτό που ανέτρεψε τα πράγματα ήταν η απόφαση των Οικολόγων ότι τα μέλη της ΑΙΧΜΗΣ ή και άλλων κινήσεων πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο του Κινήματος. Λες ότι κάνεις άνοιγμα στην κοινωνία, γιατί δημιουργείς κάτι καινούργιο, όμως την ίδια ώρα τούς λες να πάνε να γραφτούν στους Οικολόγους. Δεν υπάρχει αλλεργία προς το Κίνημα Οικολόγων, αλλά, από τη στιγμή που λες ότι πάμε να φτιάξουμε κάτι νέο, για να είσαι πειστικός και ελκυστικός οφείλεις να παρουσιάσεις αυτό το νέο.

–Και αυτό από εσάς ερμηνεύτηκε ως ανατροπή των συμφωνηθέντων;

–Μάλιστα, είναι ωσάν να αναιρούνται όσα συμφωνήσαμε. Δείχνει κωλυσιεργία και διστακτικότητα για πραγματικές αλλαγές.

–Ήταν εξουσιοδοτημένος ο κ. Περδίκης να συμφωνήσει αυτά τα πράγματα μαζί σας;

–Θεωρώ πως ναι και ήταν καταλυτικός ο ρόλος του Γιώργου, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι προσπαθούσε να συμβιβάσει και πράγματα στο εσωτερικό του κόμματος. Κάποιοι πιθανόν να είχαν δισταγμό και φοβίες ότι θα έρθουν αυτοί από έξω να μας πιάσουν το κόμμα, ενώ η ηγεσία προσπαθούσε να τους πείσει ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα.

–Κάνατε συναντήσεις με στελέχη των Οικολόγων που ενδεχομένως να είχαν αυτούς τους ενδοιασμούς;

–Έγιναν συναντήσεις και σε προσωπικό επίπεδο, για να εξηγήσω το όραμά μας, ότι όλοι μαζί πρέπει να συμπορευθούμε, για να δώσουμε ένα νέο στίγμα στην πολιτική ζωή του τόπου. Από κάποιους έλαβα πολύ θετικές αντιδράσεις, από άλλους υπήρξε καχυποψία, δισταγμός και φοβία προς το άγνωστο, πράγματα απολύτως κατανοητά.

–Άρα δεν θεωρείτε ότι η αρνητική κατάληξη της όλης προσπάθειας οφείλεται σε κάποιο πρόσωπο;

–Όχι, είναι διάφοροι παράγοντες.

Θα διεκδικούσα την ηγεσία της νέας δομής αν προχωρούσαν οι αλλαγές

Αν υπάρχουν προϋποθέσεις, που ικανοποιούν κάποιες σημαντικές συνθήκες, μπορεί να είμαι υποψήφιος στις βουλευτικές, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

–Εσείς θα διεκδικούσατε την ηγεσία της νέας δομής;

–Σε περίπτωση που προχωρούσαν οι αλλαγές, ναι, θα διεκδικούσα, αλλά αυτές οι αλλαγές ήταν προϋπόθεση για μένα.

–Αδικείτε λοιπόν αυτούς που μπορεί να σκέφτηκαν ότι θα έρθουν κάποιοι από έξω και να τους πιάσουν το κόμμα;

–Ο στόχος μας ήταν να συμπορευθούμε με τους Οικολόγους χωρίς το «εμείς και αυτοί», χωρίς το «οι παλιοί και οι νέοι», αλλά όλοι μαζί ενωμένοι. Έχουμε σχέση με τους Οικολόγους, διότι θεωρούμε ότι είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει εμπλακεί σε κανένα σκάνδαλο διαπλοκής και διαφθοράς. Έχει επίσης την πρωτοκαθεδρία σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και σημαντικότατες παρεμβάσεις σε κοινωνικά ζητήματα. Γι’ αυτούς τους λόγους επιλέξαμε να συζητάμε για κοινή συμπόρευση και όχι για να αλώσουμε το κόμμα.

–Επικοινωνήσατε με τους Οικολόγους μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

–Όχι. Μιλήσαμε το Σάββατο (25/01) που έλαβα μέρος διαδικτυακά σε συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής των Οικολόγων, όπου επεξήγησα τις θέσεις μας, ερωτήθηκα κάποια πράγματα, απάντησα και αποχώρησα. Την επομένη λήφθηκε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που εμάς δεν μας ικανοποιεί.

–Αφού λέτε ότι δεν έχετε αλλεργία με τους Οικολόγους με τους οποίους συνεργαστήκατε μάλιστα στις ευρωεκλογές, γιατί δεν εντάσσεστε στο Κίνημα για να δώσετε τη μάχη όλοι μαζί, αντί να διεκδικείτε να αλλάξουν όνομα, έμβλημα και να δημιουργηθεί μια νέα δομή;

–Γιατί χρειάζεται ένα νέο κίνημα διευρυμένο και ανοιχτό στην κοινωνία, έναν ρόλο που θεωρώ ότι σήμερα δεν μπορεί να διαδραματίσει το Κίνημα Οικολόγων, όπως είναι.

–Και τι σκέφτεστε για τη συνέχεια;

–Θα συνέλθει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΑΙΧΜΗΣ για να συζητήσουμε.

–Η ΑΙΧΜΗ θα κατέλθει τελικά στις βουλευτικές εκλογές;

–Δεν το αποκλείουμε, όμως, δεν το θεωρούμε δεδομένο, διότι για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός η κάθοδος στις εκλογές.

–Θα εξετάσετε πιθανή συμπόρευση με άλλα σύνολα ή προσωπικότητες;

–Συζητούσαμε με τους Οικολόγους, διότι πληρούνταν κάποιες προϋποθέσεις. Δεν αποκλείουμε να συζητήσουμε και με άλλους, αλλά θα το δούμε στην πορεία.

–Γιατί να μην είναι η ΑΙΧΜΗ αυτό το νέο που περιγράφετε και πρέπει να πάτε με άλλους;

–Θα μπορούσε να είναι η ΑΙΧΜΗ, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής. Για να κατέλθει ένα σχήμα στις εκλογές και να έχει μια σοβαρή παρουσία χρειάζονται υποδομές και οικονομικοί πόροι που δεν διαθέτουμε.

–Δεν αρκεί η πίστη στις ιδέες και τις θέσεις για αλλαγή;

–Χρειάζονται και αυτά φυσικά, όμως χρειάζονται κι άλλα πράγματα.

–Υπάρχει πάντως η περιρρέουσα ότι ο Παπαδάκης ψάχνει έτοιμο μαγαζί για να αναλάβει και να διασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον.

–Ο τρόπος που λειτουργήσαμε είναι η καλύτερη απάντηση στους κακόπιστους ότι το τελευταίο πράγμα που με νοιάζει είναι να γίνω κομματάρχης. Διότι, αν αυτό ήταν που με ενδιέφερε, θα μπορούσα να συνεχίσω και να μη θέσω προϋποθέσεις και θα μπορούσα σήμερα να διεκδικώ την προεδρία των Οικολόγων.

–Εσείς θα είστε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές;

–Αν υπάρχουν προϋποθέσεις που ικανοποιούν κάποιες σημαντικές συνθήκες, τότε μπορεί και να είμαι, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος.

–Κάνατε αναφορά σε παθογένειες του κομματικού συστήματος και ότι υπάρχει ανάγκη για κάτι νέο. Αυτό το νέο θα δημιουργηθεί με συστατικά του παλιού συστήματος;

–Για τους Οικολόγους σάς είπα ήδη ότι θεωρώ, πως, είναι το πιο καθαρό κόμμα. Σε ό,τι με αφορά προσπάθησα να μην είμαι μέρος του συστήματος και νομίζω ότι η πολιτική πρακτική που ακολούθησα μού επιτρέπει να το λέω με περηφάνια και με συγκεκριμένα παραδείγματα. Αρνήθηκα να παρανομήσω και να εφαρμόσω παράνομες πρακτικές με αποτέλεσμα να βρεθώ εκτός του κομματικού συστήματος. Εδώ και χρόνια έλεγα ότι η Κύπρος έπρεπε να πάρει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στα σπίτια δωρεάν και να χτίσει κατοικίες για αντιμετώπιση του στεγαστικού, όπως κάνουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά κανένας δεν άκουγε. Άρα κατέθεσα εισηγήσεις προς όφελος της κοινωνίας και όχι στο πλαίσιο ενός συστήματος αλληλοπροστασίας συμφερόντων. Όπως και για άλλα θέματα. Στο κομματικό σύστημα, όμως, βλέπουμε την προσπάθεια τεχνητού διχασμού της κοινωνίας με πόλωση και αφορισμούς. Βλέπουμε, δυστυχώς, την πρόεδρο του ΔΗΣΥ να ανατρέχει στον γριβισμό για μια χούφτα ψήφους και για να κόψει τις διαρροές προς το ΕΛΑΜ. Εάν το 2025 οι όροι της πολιτικής μας ζωής είναι ο Γρίβας και ο Μακάριος σημαίνει ότι αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον. Τα προβλήματα των πολιτών αναμένουν ουσιαστικές λύσεις και όχι λαïκισμούς και πρακτικές, που παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Κημήτρη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση