ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παπαδούρης: Συναντηθήκαμε με Οδυσσέα και υπάρχει πρόθεση συνεργασίας

Αυτή η προσπάθεια πρέπει να περάσει από διαδικασίες που μπορεί να ακούγονται τυπικές, αλλά, είναι άκρως ουσιαστικές

Του Αντρέα Κημήτρη

«Oραμά μου είναι η εξέλιξη και όχι η μετεξέλιξη των Οικολόγων», δηλώνει σε συνέντευξη στην «Κ» ο Σταύρος Παπαδούρης μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος. Επισημαίνει ότι το Κίνημα έχει ιστορία 30 χρόνων γι’ αυτό οι βάσεις και η ιδεολογία πρέπει να κρατηθούν, αλλά, σημειώνει, επειδή η πολιτική δεν είναι κάτι στατικό, πρέπει να εξελιχθούμε όπως εξελίσσονται οι ανάγκες της κοινωνίας. Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές δηλώνει ότι στόχος των Οικολόγων δεν είναι απλώς η είσοδος στη Βουλή, αλλά ένα ποσοστό πάνω από 4%. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασιών αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή η απόφαση είναι για αυτόνομη κάθοδο, αλλά ταυτόχρονα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών. Δηλώνει ότι έγιναν συναντήσεις με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και ότι υπάρχει πρόθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές, ωστόσο, τονίζει ότι για να εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια, πρέπει να περάσει από κάποιες διαδικασίες που μπορεί να ακούγονται τυπικές, όμως, είναι άκρως ουσιαστικές.

–Εκλεγήκατε πρόεδρος των Οικολόγων με μεγάλη διαφορά. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

–Η εκλογή με ένα αρκετό υψηλό ποσοστό, για ένα άτομο που εντάχθηκε στους Οικολόγους πριν από τέσσερα χρόνια, δίνει το αίσθημα της αποδοχής που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ένας πρόεδρος για να αρχίσει τη δουλειά του.

–Το γεγονός ότι δεν είχατε σχέση με τους Οικολόγους, εκλεγήκατε βουλευτής το ’21 και τώρα πρόεδρος του κόμματος, τι δείχνει;

–Ότι επιτέλους αλλάζουν κάποιες νοοτροπίες. Στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να είσαι παιδί του κομματικού σωλήνα για να ανέλθεις στην κομματική ιεραρχία, προβαίνοντας ενδεχομένως κάποιες φορές και σε ανεπιθύμητους συμβιβασμούς για να τα καταφέρεις. Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση και τον σεβασμό μου τόσο στον Γιώργο Περδίκη αλλά και στον Κυριάκο Τσιμίλλη, τους οποίους ξέρω ότι θα έχω δίπλα μου στην όλη προσπάθεια.

–Ποιο είναι το όραμά σας για τους Οικολόγους;

–Η εξέλιξη και όχι η μετεξέλιξη των Οικολόγων. Το Κίνημα έχει ιστορία 30 χρόνων. Οι βάσεις και η ιδεολογία πρέπει να κρατηθούν, αλλά επειδή η πολιτική δεν είναι κάτι στατικό, πρέπει να εξελιχθούμε όπως εξελίσσονται οι ανάγκες της κοινωνίας. Όμως, μετά από τόσα χρόνια οι Οικολόγοι παραμένουν γύρω στο 4%. Έφτασε η ώρα αυτό να αλλάξει.

–Τι πρέπει να αλλάξει στους Οικολόγους για να μεγαλώσουν;

–O κόσμος μάς έχει ταυτίσει κυρίως με οικολογικά ζητήματα. Καλό αυτό, όμως, πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι ασχολούμαστε με όλα τα θέματα. Γι’ αυτό χρειάζεται βελτίωση της επικοινωνιακής μας πολιτικής και διεύρυνση. Ήδη, μπήκαν στο κόμμα επαγγελματίες από διάφορους κλάδους για να προσφέρει ο καθένας στον τομέα του ξεχωριστά. Έγιναν μέλη του κόμματος, εξελέγησαν στις Επαρχιακές Επιτροπές αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή, ευελπιστώντας ότι θα ενισχύσουν σημαντικά και τις θεματικές επιτροπές.

–Στην προσπάθεια εξέλιξης προβλέπεται και αλλαγή ονόματος του Κινήματος;

–Υπάρχει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που επιτρέπει να αλλάξουμε το όνομα του Κινήματος, ακόμη και το λογότυπο. Αν θα ενεργοποιηθεί αυτή η απόφαση, σίγουρα θα γίνει πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Όμως, αναμένουμε τη σύσταση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που θα συζητήσει και αυτό το θέμα.

–Είναι ελκυστική για τον κόσμο η θεωρία της πολιτικής οικολογίας;

–Απαντά σε πολλά ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο σήμερα, απλώς ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται ακόμη. Πολιτική οικολογία δεν είναι μόνο η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά θέσεις για όλα τα ζητήματα και εισήγηση λύσεων για τα προβλήματα των πολιτών. Ο ακτιβισμός είναι καλό να διατηρηθεί, όμως, οι μάχες δίνονται σε πολιτικό επίπεδο και κυρίως στο κοινοβούλιο.

–Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη ως προέδρου του Κινήματος;

–Θα γίνει επεξήγηση του οράματος για το Κίνημα εσωκομματικά και ακολούθως θα καθοριστούν καθήκοντα σε όσους θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια.

–Έχει ξεπεραστεί η κρίση του ’23 που οδήγησε σε εσωστρέφεια και στην αποχώρηση της κας Ατταλίδου κι άλλων στελεχών;

–Σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό έχει ξεπεραστεί. Υπάρχει πλέον πλήρης ομαλότητα και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής συνεργασίας και στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

–Πώς θα αντιμετωπίσετε τις διαρροές κυρίως προς VOLT;

–Ό,τι ήταν να χάσουμε προς το VOLT, το χάσαμε. Στελέχη του Κινήματος αποχώρησαν πυροβολώντας με στόχο να μας κάνουν ζημιά και εντάχθηκαν στο VOLT. Πλέον, κοιτάμε μπροστά.

–Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Κίνημα γύρω στο 3-4%. Ποιος είναι ο στόχος για τις βουλευτικές του 2026;

–Μας δείχνουν στο 4% χωρίς να έχουμε καν αρχίσει δουλειά για τις βουλευτικές. Σίγουρα ο στόχος δεν είναι απλώς η είσοδος στη Βουλή, αλλά το 4% να είναι βάση, άρα στοχεύουμε πιο ψηλά.

–Θα κατέλθετε αυτόνομα ή θα επιδιώξετε συνεργασίες;

–Αυτή τη στιγμή η απόφαση είναι ότι κατεβαίνουμε αυτόνομα, αλλά ταυτόχρονα θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο συνεργασιών, αρκεί να είναι ειλικρινείς συνεργασίες και όχι εξ ανάγκης.

–Σκέφτεστε το ενδεχόμενο κοινής καθόδου με την πρωτοβουλία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη;

–Με τον Οδυσσέα συναντηθήκαμε και κατ’ ιδίαν και μαζί με τον Γιώργο Περδίκη, όμως, δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Υπάρχει πρόθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές, όμως, δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα πριν ακόμη ο ίδιος λάβει τις τελικές του αποφάσεις, αν θα ανακοινώσει πλατφόρμα τον Μάιο ή κόμμα τον Οκτώβριο. Υπάρχει μια μαγιά και ταύτιση απόψεων σε διάφορα θέματα, όμως για να εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια, πρέπει να περάσει από κάποιες διαδικασίες που μπορεί να ακούγονται τυπικές, όμως, είναι άκρως ουσιαστικές.

–Γίνονται διεργασίες στο Κέντρο για το ενδεχόμενο καθόδου στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο. Σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο;

–Θεωρώ –και είναι η προσωπική μου άποψη, διότι δεν έχει συζητηθεί στα συλλογικά όργανα– ότι δεν είναι κάτι που μας αφορά, διότι η όποια προσπάθεια γίνεται είναι για εξ ανάγκης συνεργασία.

–Με την ΑΙΧΜΗ και τον κ. Παπαδάκη ολοκληρώθηκε η προσπάθεια;

–Εκείνη η προσπάθεια που έγινε ολοκληρώθηκε. Ήδη, στελέχη της ΑΙΧΜΗΣ μπήκαν στα συλλογικά όργανα των Οικολόγων. Δεν γνωρίζω τις προθέσεις του Δημήτρη, όμως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η πόρτα παραμένει ορθάνοιχτη.

–Οι Οικολόγοι είναι πιο κοντά με τη Δεξιά, την Αριστερά ή το Κέντρο;

–Οι Οικολόγοι ασπάζονται τη θεωρία της Πολιτικής Οικολογίας. Άλλο Δεξιά, άλλο Αριστερά, άλλο το Κέντρο και άλλο η Πολιτική Οικολογία.

–Σε ποια επαρχία θα κατέλθετε υποψήφιος ως αρχηγός πλέον του κόμματος;

–Μάλλον στη Λεμεσό.

–Θα λάβετε και σταυρό προτίμησης ή όχι;

–Φυσικά θα είναι με σταυρό προτίμησης και για μένα. Έχουμε απόφαση ότι ο εκάστοτε πρόεδρος του Κινήματος πρέπει να δίνει τη μάχη επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους. Έχω καταθέσει και πρόταση νόμου ώστε ο αρχηγός κάθε κόμματος να χρειάζεται σταυρό προτίμησης για να μπορεί να εκλεγεί.

–Είχατε προτάσεις για να αποχωρήσετε από τους Οικολόγους και να κατέλθετε στις εκλογές του ’26 με άλλο κόμμα;

–Επίσημες προτάσεις όχι, βολιδοσκοπήσεις ναι, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ.

Η ανάρτηση Βότση

–Μετά την εκλογή σας έκανε μια ανάρτηση ο Άγγελος Βότσης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει «συγχαρητήρια φίλε, εσύ δεν ξεγελιέσαι». Αναφέρεται σε όσα έγιναν το ’21 με τη ΔΗΠΑ και τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Πώς σχολιάζετε;

–Τότε, ήμουν σε επαφή με τους ανθρώπους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και αποφάσισα κι εγώ να είμαι υποψήφιος στο κοινό ψηφοδέλτιο της πλατφόρμας με τη ΔΗΠΑ. Ο κ. Καρογιάν, ενώ αρχικά μάς είχε πει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στη Λεμεσό, τελικά αναίρεσε την απόφασή του και αυτό ανακοινώθηκε δύο μέρες πριν από την επισημοποίηση του ψηφοδελτίου. Αυτή η αλλαγή στάσης δεν μου άρεσε. Όταν συμφωνείς κάτι, πρέπει να το τηρείς. Φυσικά και δεν έχω κανένα παράπονο, είναι δικές τους αποφάσεις, αλλά αποχώρησα διότι τέτοιες πρακτικές δεν με εκφράζουν. Και όπως είδαμε στη συνέχεια ο κ. Καρογιάν αναίρεσε κι άλλη δέσμευσή του ότι αν εκλεγόταν δεν θα κρατούσε την έδρα.

–Αυτό το είχε πει και σε εσάς;

–Ναι, σαφέστατα.  

–Έτσι, λοιπόν, ενώ είχατε ανακοινώσει ότι θα κατέλθετε με τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία στη Λεμεσό, τελικά μετά από λίγες μέρες αλλάξατε γνώμη και βρεθήκατε στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι λειτουργήσατε συμφεροντολογικά. Είδατε ότι δεν εκλέγεστε με εκείνον τον συνδυασμό και πήγατε στους Οικολόγους, επειδή θεωρήσατε ότι είχατε μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής.

–Δεν ισχύει αυτό, διότι και να παρέμενα στο ψηφοδέλτιο εκείνου του συνδυασμού, είναι δυνατό να πιστεύει κανείς ότι τότε θα τερμάτιζα πάνω από τον Άγγελο Βότση; Η μετάβασή μου στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων δεν ήταν συμφεροντολογική, διότι συνεργαζόμουν χρόνια με τον Γιώργο Περδίκη υπό την ιδιότητά μου ως προέδρου του Συνδέσμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τότε συναντηθήκαμε δύο φορές και συζητήσαμε για αρκετές ώρες για πολιτικές θέσεις και έπαιξε ρόλο για μένα ότι οι Οικολόγοι δεν έχουν καμία εμπλοκή σε σκάνδαλα. Συντάχθηκα με μια προσπάθεια που πίστευα ότι αποσκοπούσε σε κάτι θετικό για τον τόπο.

–Υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσετε τον κ. Βότση για τις βουλευτικές;

–Με τον Άγγελο διατηρούμε μια αυθεντική φιλία, συμμεριζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για τον τόπο. Αν υπάρχει η πρόθεση να είναι υποψήφιος, αυτό μπορεί να συζητηθεί.

«Στήριξα τον κ. Χριστοδουλίδη κινούμενος εντός των πλαισίων της απόφασης του κόμματος, σε αντίθεση με άλλους που εντάχθηκαν στο επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη, παραβιάζοντας απόφαση συλλογικού οργάνου».

Ο Χριστοδουλίδης με απογοητεύει

–Ποια θα είναι η στάση σας έναντι της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη από δω και πέρα; Αντιπολίτευση ή θα επιδιώξετε συνεργασία;

–Εποικοδομητική αντιπολίτευση. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε αν και εφόσον μάς δοθούν οι λόγοι να το πράξουμε. Μην ξεχνάτε ότι στήριξα τον κ. Χριστοδουλίδη κινούμενος εντός των πλαισίων της απόφασης του κόμματος, σε αντίθεση με άλλους που εντάχθηκαν στο επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη, παραβιάζοντας απόφαση συλλογικού οργάνου.

–Με δεδομένο, όπως είπατε, ότι στηρίξατε τον κ. Χριστοδουλίδη προεκλογικά, πώς αισθάνεστε δύο χρόνια μετά; Σας δικαιώνει ή σας απογοητεύει;

–Προς το παρόν με απογοητεύει. Περίμενα πολύ περισσότερα. Για παράδειγμα, διόρισε κόσμο σε υπουργεία και υφυπουργεία επειδή τον στήριξαν προεκλογικά, όμως, αποδείχθηκε ότι δεν αποδίδουν. Ενώ στην εξωτερική πολιτική γίνονται θετικά πράγματα, στην εσωτερική διακυβέρνηση το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο.

–Σχετικά με το Κυπριακό ποια είναι τελικά η θέση του Κινήματος; Αποδέχεστε την ΔΔΟ που είναι το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης;

–Δεδομένο ότι υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της ΔΔΟ. Το κίνημα ούτε αποδέχεται ούτε και απορρίπτει, αλλά επικεντρώνεται σε θέματα ουσίας της λύσης. Ζητούμε κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, υλοποίηση των ψηφισμάτων του Σ.Α. ΟΗΕ και θεώρηση της χώρας ως αδιαίρετου και ενωμένου οικοσυστήματος.

–Στηρίζετε την προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη;

–Φυσικά και ευελπιστούμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί της ουσίας το συντομότερο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Κημήτρη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση