ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καθάρισε Αρχηγό και υπαρχηγό ο Πρόεδρος

Νέος αρχηγός και υπαρχηγός, ενώ αναμένεται και αντικατάσταση του αναπληρωτή διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τέλος στην παρατεταμένη κρίση που προκάλεσε η απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη. Η πρώτη κίνησή του ήταν να παύσει τον αρχηγό και υπαρχηγό της Αστυνομίας και να διορίσει αντίστοιχα τον μέχρι πρότινος βοηθό αρχηγό Θεμιστό Αρναούτη και Πανίκο Σταύρου για την θέση του αρχηγού και υπαρχηγού αντιστοίχως. Η σύλληψη του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους το απόγευμα της Κυριακής είχε αναπόφευκτα μειώσει την πίεση που υπήρχε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Αστυνομία, όμως η απόφαση του Προέδρου είχε ήδη ληφθεί καθώς κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ασχέτως της σύλληψης, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου δύσκολα μπορεί να συνεχίσει στο πόστο του. Η κίνηση του Προέδρου έρχεται σε μία περίοδο όπου ενώ ο ίδιος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για την γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δέχτηκε σφοδρή κριτική στο εσωτερικό για την απουσία παρεμβάσεων και λήψης αποφάσεων ούτως ώστε να αποφευχθούν οι συνεχιζόμενες κρίσεις.

Ο κόμπος στο χτένι

Η περίπτωση Θεοφάνους, είναι προφανώς η πιο ενδεικτική της ανεπάρκειας, των κακών χειρισμών και της αναλγησίας τόσο της Αστυνομίας όσο και του Τμήματος Φυλακών. Όμως δεν αποτελεί την πρώτη περίπτωση κατά την οποία ο Στέλιος Παπαθεοδώρου έμεινε εκτεθειμένος για τον τρόπο λειτουργίας του και τα ερωτήματα για την επάρκειά του είχαν ενισχυθεί εδώ και καιρό.

Το πρώτο σοβαρό συμβάν ήταν τα επεισόδια στο Τάσσος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων από την διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Όπως σημείωναν κύκλοι, το γεγονός ότι ο αρχηγός της αστυνομίας ουδέποτε υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή αλλά βρισκόταν εξ αρχής σε γραφείο, είναι ένας από τους λόγους που δυσκολεύεται και να αντιληφθεί το επιχειρησιακό πλάνο αλλά και να το εφαρμόσει. Υπάρχει βεβαίως και μία γενική χαλαρότητα στον τρόπο λειτουργίας του, αν ληφθεί υπόψη όχι μόνο η καταγγελία που έχει για χρήση υπηρεσιακών φακέλων για την αποστολή προσκλητηρίων γάμων, αλλά και το ότι ενόσω μαινόταν η κρίση σε Χλώρακα και Λεμεσό, ο ίδιος έπαιρνε τηλέφωνο κόσμο για να τον προσκαλέσει στον περιβόητο γάμο συγγενικού του προσώπου. Αυτά τα περιστατικά σε Χλώρακα και Λεμεσό και στη συνέχεια οι δολοφονίες των Καλογερόπουλου και Μαυρομιχάλη ήταν τα ζητήματα που προκάλεσαν την μεγάλη δυσφορία στο Προεδρικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τον περασμένο Νοέμβριο το Προεδρικό διέρρεε πως η αντικατάσταση του Στέλιου Παπαθεοδώρου είναι μονόδρομος. Δεν ήταν μόνο το βίντεο που έγινε viral όταν ο Πρόεδρος άδειαζε τους αρμόδιους υπουργούς και αρχηγό, αλλά και οι μετέπειτα κινήσεις του. Ο Πρόεδρος δεν έκρυψε τις προθέσεις του καθώς σε σύσκεψη που έγινε για τις πυρκαγιές δεν είχε καν προσκληθεί. Μάλιστα είχε επικοινωνήσει με γνωστό ποινικολόγο ο οποίος αρνήθηκε την πρόταση διορισμού και το ζήτημα έληξε εκεί. Υπήρξαν ωστόσο και φόβοι εντός της κυβέρνησης για την αποζημίωση που θα καλείτο να πληρώσει η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο που ο Στέλιος Παπαθεοδώρου προσέφευγε στη δικαιοσύνη για την παύση του. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε προσπάθεια να διαπιστωθεί αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ανεπάρκεια ούτως ώστε να οδηγηθεί σε παύση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί όπως λέγεται να στοιχειοθετηθεί. Η κυβέρνηση φοβήθηκε μία επανάληψη της περίπτωσης Σάββα Αργυρού επί Μαρί, όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τον έπαυσε και εκείνος κατέφυγε στην δικαιοσύνη λαμβάνοντας αδρή αποζημίωση.

Το ζήτημα της αποζημίωσης ήταν κάτι που απασχολούσε την κυβέρνηση, ωστόσο μετά και την κρίση που προκάλεσε η απόδραση Θεοφάνους, φάνηκε πως η παύση ήταν μονόδρομος. Άλλωστε ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, ακριβώς εξαιτίας και της συνεχούς διαρροής αντικατάστασής του, είχε αμφισβητηθεί πλήρως στο αστυνομικό σώμα.

Και ο Χαρτσιώτης;

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως για τα επεισόδια σε Χλώρακα-Λεμεσό, το Προεδρικό δεν άφησε εκτός κάδρου ευθυνών την τότε υπουργό Δικαιοσύνης Άννα Προκοπίου. Αναμφίβολα η σημερινή κατάσταση και οι χειρισμοί γύρω από το κεφάλαιο απόδρασης του ισοβίτη Θεοφάνους αφήνουν εκτεθειμένο και τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη. Ο ίδιος προσπάθησε επικοινωνιακά να στείλει το μήνυμα πως εργάζεται για την διαχείριση της κρίσης, ο Πρόεδρος δεν σκέφτηκε επί του παρόντος ζήτημα παύσης του, ωστόσο οι φωνές για την ανάγκη ανάληψης ευθύνης και από τον ίδιο ενισχύονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση