ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιβεβαίωσε το «ναι» για ανεπίσημο δείπνο με Χριστοδουλίδη ο Τατάρ

Εξήγησε ότι εφόσον «δεν υπάρχει κοινό έδαφος, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κλίμα όπου το μέλλον της Κύπρου θα μπορέσει να συζητηθεί σε μια άτυπη συνάντηση διαβούλευσης 4+1»

ΚΥΠΕ

Επιβεβαίωσε ότι απάντησε θετικά στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για ένα ανεπίσημο δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και κατά την επιστροφή από την Νέα Υόρκη χθες βράδυ στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου επανέλαβε και την θέση του ότι το όραμά του όπως το κατέθεσε στην Γενεύη τον Απρίλιο του 2021 ισχύει και η τ/κ πλευρά «δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων έως ότου καταγραφεί κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς».

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι εκτός από τα «εμπάργκο» και τους περιορισμούς στους Τ/κ, η πίεση που ασκείται από την ε/κ πλευρά έχει αυξηθεί πρόσφατα και αυτά τα μετέφερε στον κ. Γκουτέρες με παραδείγματα και του ζήτησε να παρέμβει και ο ΓΓ είπε ότι έχει μια ιδέα, να φέρει τις δύο πλευρές σε ένα άτυπο δείπνο.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι απάντησε θετικά σε αυτή την πρόταση για δείπνο, το οποίο δεν θα είναι επίσημο στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. Εξήγησε επίσης ότι εφόσον «δεν υπάρχει κοινό έδαφος, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κλίμα όπου το μέλλον της Κύπρου θα μπορέσει να συζητηθεί σε μια άτυπη συνάντηση διαβούλευσης 4+1 με τις μητέρες πατρίδες υπό τον ΟΗΕ».

Στο ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε ο κ. Τατάρ, είπε πως εφόσον και η κ. Ολγκίν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος, «δηλώσαμε ότι δεν θα είναι δυνατό για εμάς να μπούμε σε επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή. Τους είπαμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε θέματα όπως το διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα, το νερό, την πρόληψη παράτυπων μεταναστών και άλλα θέματα».

Στις δηλώσεις του υπενθύμισε επίσης τις εκκλήσεις Ερντογάν στις τρεις τελευταίες ΓΣ, 77η, 78η, 79η για αναγνώριση του ψευδοκράτους και σύναψη διπλωματικών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Αναφέρθηκε και στην θέση του Τούρκου Προέδρου ότι οι φυσικοί πόροι γύρω από το νησί θα πρέπει να διαμοιραστούν και με τους Τ/κ.

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε στην Νέα Υόρκη ξεχωρίζοντας ο ίδιος εκείνες με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Τούρκο ΥΠΕΞ, στην παρουσία των «αντιπροσώπων» του ψευδοκράτους σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. Συναντήθηκε, είπε, και με τον πρόεδρο του ΡΛΚ, Οζγκιούρ Οζέλ και τον συνεχάρη που έφυγε από την αίθουσα των εργασιών τη Σοσιαλιστικής Διεθνούς όταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αποκάλεσε την Τουρκία κατοχική δύναμη.

Στο μεταξύ, ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Γκιουνές Ονάρ ανακοινώθηκε ότι πριν φύγει από την Νέα Υόρκη είδε επίσης τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Γαλλίας, Jay Dharmadhikari, τον Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Günter Sautter, τον Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γέντζια και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου, James Kariuki.

Ο τ/κ Τύπος χθες

Χθες Κυριακή, την επομένη της συνάντησης Γκουτέρες – Τατάρ η «Αβρούπα» με τίτλο «Έτσι το κοινοποίησε ο Ερντογάν» σχολίασε ότι οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη περί κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος είναι θέσεις που η Τουρκία έβαλε τον Ερσίν Τατάρ να πει.

Η «Κίπρις» είχε αποκλειστικές δηλώσεις του κ. Τατάρ ότι πρότεινε συνάντηση 4+1 και αποδέχθηκε άτυπο δείπνο 2+1.

Η «Ντιαλόγκ» είχε μια μικρή αναφορά σε μια γωνιά του προωτοσέλιδου με τίτλο «Κυριαρχική ισότητα», ενώ καμία αναφορά δεν είχε η εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Γενί Ντουζέν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ