![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547548/images/b_bioannidesk.jpg)
Kathimerini.com.cy
Στους πυλώνες της στρατηγικής του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας για ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή τους εμόμενους μήνες, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Νικόλας Ιωαννίδης. Όπως εξήγησε, τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση δεν εστίασε σε αυτό το ζήτημα λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που είχε να διαχειριστεί, ενώ σήμερα, που οι αριθμοί μειώθηκαν, ανοίγει ο δρόμος και για αυτό το κεφάλαιο.
Ενδεικτικά ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, στην πρόσβαση στην εργασία και στη διασπορά τους στα αστικά κέντρα, για να μη δημιουργούνται γκέτο. Όπως σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, σήμερα παρατηρείται υπερσυγκεντρωση μεταναστών σε ορισμένα σχολεία και περιοχές. Σε σχέση με την εκπαίδευση, είπε ότι το Υφυπουργείο βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας. «Μέσω της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης, της διευκόλυνσης της πρόσβασης στην αγορά εργασίας και άλλων μέτρων, επιδιώκουμε να μειώσουμε τις κοινωνικές εντάσεις και να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή», τόνισε. Παράλληλα διευκρίνισε ότι ο δόκιμος όρος είναι «ένταξη» και όχι «ενσωμάτωση», που έχει άλλη σημασία. Το ζητούμενο είναι να μάθουν να μιλούν την ελληνική γλώσσα και να κατανοούν τα ήθη και έθιμα της Κύπρου, για να είναι, όπως, είπε, ωφέλιμα μέλη της κοινωνίας.
Το 2024 οι αναχωρήσεις ξεπέρασαν τις 10.000
«Σε ό,τι αφορά στην παράτυπη μετανάστευση, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Το 2024, οι αναχωρήσεις ξεπέρασαν τις 10.000», είπε ο κ. Ιωννίδης. Για το ίδιο διάστημα, οι νέες αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου του Υφυπουργείου ήταν λιγότερες από 7.000, συγκεκριμένα 6.769, σημειώνοντας μείωση κατά 41% σε σύγκριση με τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2023, ενώ είναι περίπου το 1/3 σε σχέση με τις αιτήσεις που είχαν ληφθεί το 2022. Τόνισε ακόμη ότι ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος από το 2017, ενώ το 2024 είχαμε λιγότερες αιτήσεις ασύλου ακόμα και από την περίοδο της πανδημίας. «Έχουμε δει κατακόρυφη πτώση των εισροών των παράτυπων μεταναστών, της τάξης του 70% και παράλληλα αύξηση στις αναχωρήσεις όσψν αλλοδαπών δεν έχουν το δικαίωμα να παραμένουν στη, Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.
Όπως τόνισε, αυτό δίνει την ευχέρεια να εξετάζονται γρηγορότερα οι εκκρεμούσες αιτήσεις για διεθνή προστασία και να μειώνεται το βάρος που δημιουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία χιλιάδες αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται καταχρηστικά.. Εξήγησε ότι δεν είναι αυτοσκοπός η μείωση των αριθμών αυτών, αλλά γίνεται, ώστε το σύστημα ασύλου να είναι βιώσιμο και να είναι σε θέση να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη στα άτομα που πραγματικά χρήζουν και δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Επιστροφές Σύρων
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, αν και η κατάσταση στη χώρα παραμένει ακόμα ρευστή, έχουν δημιουργήσει, είπε, μια σημαντική ροή Σύρων υπηκόων που απέσυραν τις αιτήσεις που είχαν υποβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία για παραχώρηση διεθνούς προστασίας, ενώ άλλοι παραιτήθηκαν από το προσφυγικό ή/και το καθεστώς επικουρικής προστασίας που τους είχε παραχωρηθεί, καθότι προτίθενται να επαναπατριστούν. Συγκεκριμένα, από τις 09/12/2024, περίπου 800 έχουν ήδη αναχωρήσει από την Κύπρο, μέσω προγραμμάτων εθελούσιων επιστροφών και άλλοι τόσοι έχουν φύγει με ιδιωτικη πρωτοβουλία, είπε ο κ. Ιωαννίδης. Σημείωσε ότι είναι καθημερινή η ροή Σύρων στα γραφεία του Υφυπουργείου και οι αριθμοί συνεχώς αυξάνονται. Προγραμματίζονται επίσης πρόσθετες πτήσεις για διευκόλυνση του επαναπατρισμού Σύρων υπηκόων.
Νέες υποδομές
Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει στη δημιουργία νέων υποδομών, καθώς και στην αναβάθμιση υφιστάμενων μέσω συγχρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια, οι οποίες εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο. «Το Κέντρο Φιλοξενίας στις Λίμνες, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2025, θα αποτελέσει ένα πρότυπο κέντρο για την προσωρινή φιλοξενία με χωρητικότητα 1.000 ή και περισσοτέρων ατόμων, ενώ σημαντική κρίνεται και η ουσιώδης αναβάθμιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα», είπε.