![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547604/images/b_karousos_diplaros.jpg)
![Της Οριάνας Παπαντωνίου](assets/modules/wnp/authors/154/images/orianapapantoniou3.jpg)
Της Οριάνας Παπαντωνίου
Μία μόλις βδομάδα πριν από το καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας για την πιθανή κριτική που μπορεί να δεχτεί η ηγεσία αν θελήσει να διαφοροποιήσει θέσεις που μέχρι πρότινος υποστήριζε σθεναρά.
Το θέμα περιορισμού των θητειών και η προσπάθεια ακόμη και από την πρόεδρο του κόμματος τους προηγούμενες μήνες να το κλείσει οριστικά, που είχε ως αποτέλεσμα και την επίσημη ανακοίνωση Ευθύμιου Δίπλαρου ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει όποια και αν είναι η εξέλιξη, κρίνεται αυτή την ώρα ως βεβιασμένη μιας και τα δεδομένα φαίνονται να διαφοροποιούνται.
Μέρος της ηγεσίας κρίνει ως επιτακτική ανάγκη να ριχθεί στη μάχη ο κ. Καρούσος
Μάλιστα έντονη είναι η συζήτηση κατά πόσον θα στηριχτεί στο Καταστατικό Συνέδριο η πρόταση για άμεση κατάργηση του ορίου θητειών δίνοντας στην ευχέρεια σε οποιονδήποτε επιθυμεί να διεκδικήσει μία θέση στις βουλευτικές του 2026.
Σε μία τέτοια εξέλιξη παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναδιεκδικήσει έδρα στην Λεμεσό ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος. Αν και ο ίδιος δεν συζητά προς το παρόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο φέρεται να υπάρχουν πιέσεις μιας και το κόμμα τη δεδομένη στιγμή χρειάζεται ένα δυνατό ψηφοδέλτιο για να ξεπεράσει το 28% και να μπορεί να μιλάει για επιτυχία.
Πιέσεις για να μπει στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν και προς τον αντιπρόεδρο Γιάννη Καρούσο, ο οποίος επίσης ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι δεν θα διεκδικήσει. Ωστόσο κι εδώ πιθανώς να υπάρξει ανατροπή μιας και τα ποσοστά του κόμματος στην ελεύθερη Αμμόχωστο μειώνονται την ώρα που το ΕΛΑΜ σημειώνει σημαντική άνοδο στην περιοχή. Μέρος της ηγεσίας κρίνει ως επιτακτική ανάγκη να ριχθεί στη μάχη ο κ. Καρούσος μιας και θεωρείται πρόσωπο που μπορεί να φέρει πίσω στο κόμμα δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που πιθανώς να προσχωρούσαν στο ΕΛΑΜ.
Πάντως ο ίδιος στο Καταστατικό συνέδριο πάει με συγκεκριμένες προτάσεις που βασίζονται σε έξι πυλώνες με στόχο την επιστροφή στη βάση, τη διαφάνεια, την πειθαρχία και τον εκσυγχρονισμός ενώ, βάσει και των όσων συζητούνται στους διαδρόμους της Πινδάρου, φέρεται να υπάρχει διαφωνία κυρίως σε σχέση με την πρόταση για υποχρεωτική αξιολόγηση όλων των εκλεγμένων σε όποια βαθμίδα και αν βρίσκονται.
Προβληματισμός υπάρχει και σε σχέση με το τρόπο διαχείρισης των Υπουργών της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη που είναι μέλη του ΔΗΣΥ μιας και αυτό το θέμα ανοίγει πληγές αφού υπάρχει έντονη άποψη ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ορθή διαχείριση. Εκ των ένθερμων υποστηρικτών μιας ολιστικής λύσης είναι και ο βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ονούφριος Κουλλάς, με το συγκεκριμένο ζήτημα να είναι ένα από τα πολλά που τους χωρίζουν πλέον με την Αννίτα Δημητρίου. Μπορεί βέβαια η Πρόεδρος να θέλησε να ρίξει τους τόνους δηλώνοντας ότι το θέμα παραίτησης του «αγαπητού Ονούφριου» (όπως τον αποκάλεσε) θεωρείται λήξαν, ωστόσο δεν αποκλείεται μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου να έχουμε παραίτηση του τελευταίου, αυτή την φορά οριστική και αμετάκλητη.