Του Γιάννη Ιωάννου
Το 2024 υπήρξε έτος σταθμός για τον Κυπριακό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ), που αποτελεί, από κοινού με το Σύμπλεγμα Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας, (CYDIC) τη ραχοκοκαλιά του κυπριακού οικοσυστήματος αμυντικής βιομηχανίας, που μετά το 2019 κατορθώνει να βάλει στον διεθνή χάρτη τις κυπριακές εταιρείες κατασκευής τεχνολογίας με χρήση σε σύγχρονα αμυντικά και στρατιωτικά οπλικά συστήματα.
Μια διεθνής αμυντική έκθεση, στο Παρίσι, προ μηνών, διάφορες δράσεις συντονισμού, πολλά παραγόμενα έργα και το συνέδριο Battlefield Redefined 2024 συνόψισαν τη χρονιά που τελειώνει, δείχνοντας την προοπτική που υπάρχει στο εν λόγω πεδίο και που χρήζει της υποστήριξης, σε κρατικό επίπεδο, από την Κυπριακή Δημοκρατία – η οποία φέτος αποφάσισε και, επίσημα, τη στήριξη του εν λόγω επιχειρηματικού πεδίου με έξι στοχευμένες δράσεις πολιτικής.
Σε αριθμούς
Στον Κυπριακό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ) συμμετέχουν 45 κυπριακές εταιρείες που εστιάζουν στην καινοτόμο επιστημονική έρευνα και οι οποίες απασχολούν σήμερα περί τους 500 επιστήμονες και μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων – εργοδοτώντας έτσι προσωπικό από την Κύπρο υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Στον Σύνδεσμο έχει επενδυθεί ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ σε ερευνητικές υποδομές, με τις κυπριακές εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας να έχουν κατοχυρώσει 80 διεθνείς πατέντες ενώ τα ερευνητικά τους προγράμματα, από το 2010 που ιδρύθηκε ο οργανισμός μέχρι και σήμερα, έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση, μέσω χορηγιών, πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα, το Σύμπλεγμα Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας (CYDIC) περιλαμβάνει 30 κυπριακές εταιρείες οι οποίες έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια συμμετοχής σε 37 προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης αμυντικής τεχνολογίας της ΕΕ, συνολικού ύψους 435 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ο οργανισμός είναι μέλος του Συνδέσμου Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) – βάζοντας ουσιαστικά την Κύπρο, με ισοτιμία, στο οικοσύστημα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και με προϊόντα που ήδη εξάγονται επιτυχώς στο εξωτερικό.
Στηρίζει η ΚΔ
Φέτος για πρώτη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει επίσημα το υπό ανάπτυξη κυπριακό οικοσύστημα αμυντικής βιομηχανίας. Φέτος τον Δεκέμβριο, στα πλαίσια του συνεδρίου BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε έξι πολιτικές δράσεις για τη στήριξη του τομέα:
- Την προετοιμασία νομοθεσίας για τη θεσμοθέτηση της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας με σκοπό την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης.
- Τη θεσμοθέτηση προγραμμάτων βιομηχανικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και τη συμμετοχή των κυπριακών εταιρειών σε εξοπλιστικές συμβάσεις.
- Την ίδρυση συμβουλευτικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας Άμυνας με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας και της βιομηχανικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.
- Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Κατασκευαστών Αμυντικής Βιομηχανίας για καταγραφή των εξουσιοδοτημένων κυπριακών κατασκευαστών αμυντικών συστημάτων.
- Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης αμυντικών τεχνολογιών με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής κυπριακών εταιρειών σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
- Την κρατική χρηματοδότηση εθνικών περιπτέρων σε διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού για την προώθηση της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας.
Στενή σχέση με την Ελλάδα
Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου άμυνας και ασφάλειας, BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) εδραιώνοντας έτσι τη συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών της Ελλάδας και της Κύπρου. Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ ΚΣΕΕΚ και ΣΕΚΠΥ υπεγράφη κατά την έναρξη της δεύτερης μέρας του συνεδρίου BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024 στη Λευκωσία, προ εβδομάδων, παρουσία του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Βασίλη Πάλμα και εκπροσώπου της Πρεσβείας της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του ΚΣΕΕΚ, δρ Τάσος Κουνούδης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως είναι σημαντικό ως Έλληνες να έχουμε ελληνική συνεργασία και πρόσθεσε πως σε συνδυασμό με τη συμφωνία που υπέγραψε ο ΚΣΕΕΚ με την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΕΑ) το περασμένο έτος, υπάρχει πλέον συνεργασία με ολόκληρη την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Η προοπτική
Το 2025 κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για το κυπριακό αμυντικό cluster δεδομένου ότι ήδη κυπριακές εταιρείες παράγουν ολοκληρωμένα συστήματα όπως, ουσιαστικά, jammers για την αντιμετώπιση drones, διάφορους τύπους μικρών UAV’s καθώς κι εν γένει μη επανδρωμένα αεροχήματα μικρών τύπων. Παράγουν επίσης και ηλεκτρονικά συστήματα που θα μπορούσαν να πλαισιώσουν –στα πλαίσια αντισταθμιστικών μέτρων– ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα που ανά καιρούς η Εθνική Φρουρά παραγγέλνει από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες αμυντικού υλικού. Η εν λόγω προοπτική παρουσιάζει μια χρυσή ευκαιρία για την κυπριακή αμυντική βιομηχανία (και την κυπριακή οικονομία) να:
- Αυξήσει τις δυνατότητές της όσον αφορά τη βιομηχανική κλίμακα παραγωγής υλικού, στην Κύπρο.
- Να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ευρωπαϊκή συμπαραγωγή επί κυπριακού εδάφους και
- Να εντάξει περαιτέρω τη διάσταση της ευρωπαϊκής αμυντικής ανεξαρτησίας και ολοκλήρωσης στην πολιτική πρόταση της κυπριακής στρατιωτικής διπλωματίας.