Του Βασίλη Νέδου
Την ευκαιρία να γίνει αυτήκοος μάρτυς των κινεζικών απόψεων σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα αλλά και σε βάθος χρόνου στον Ειρηνικό Ωκεανό είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, στο περιθώριο της 55ης Συνόδου των χωρών ASEAN. Η συνάντηση, μάλιστα, προγραμματίστηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, γεγονός το οποίο υπογραμμίζεται ιδιαιτέρως από την ελληνική πλευρά. Η συνάντηση είχε ως τυπικό έναυσμα την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας, αλλά επεκτάθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό, πέρα βέβαια από το εμπόριο, τις επενδύσεις και τον πολιτισμό, που αποτελούν σταθερούς συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στην Αθήνα και στο Πεκίνο. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών σημείωσαν ιδιαίτερα την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών που, από την ελληνική πλευρά, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αποτελεί και μια επιβεβαίωση της θέσης της Αθήνας υπέρ της «πολιτικής της μίας Κίνας», γεγονός πολύ σημαντικό για το Πεκίνο, καθώς καταγράφηκε την ημέρα κορύφωσης της σινοαμερικανικής κρίσης λόγω της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κίνας είναι ενδιαφέρουσα και από μια πτυχή αμιγώς ελληνοκεντρική. Και τούτο διότι, παρά τις επιμέρους συμφωνίες, Αθήνα και Πεκίνο δεν ταυτίζονται ως προς τον τρόπο εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Αλλωστε, οι χώρες ASEAN, ιδιαίτερα το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, έχουν σημαντικές διαφορές με την Κίνα στο ζήτημα χάραξης θαλασσίων ζωνών στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Διαβεβαίωση
«Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης είχα την ευκαιρία να δεχθώ τη διαβεβαίωσή του για τη στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει. Μια θέση απόλυτα συμβατή με το διεθνές δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και από την άλλη είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την ελληνική θέση υπέρ του “One China policy”, της “πολιτικής της μίας Κίνας”, μια θέση που είναι και η ευρωπαϊκή θέση στο θέμα αυτό», σημείωσε ο κ. Δένδιας λίγο προτού αναχωρήσει για το μακρύ ταξίδι της επιστροφής από την Πνομ Πενχ της Καμπότζης προς την Αθήνα. Στο περιθώριο της συνόδου ASEAN ο κ. Δένδιας συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ M. Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ αλ Θάνι, την υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσούντι και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ταϊλάνδης Ντον Πραμουντινάι.
Υπογραφή συμφωνίας
Επιπλέον ο κ. Δένδιας, όπως η «Κ» είχε προαναγγείλει ήδη από χθες, υπέγραψε Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμφώνου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή του ASEAN, γεγονός το οποίο θεωρείται σημαντικό από πλευράς της ελληνικής διπλωματίας, καθώς πρόκειται για μια ομάδα κρατών που ακολουθούν θέσεις σχεδόν ταυτόσημες με τις ελληνικές στα θέματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.