ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης: Κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία

Σε τρεις άξονες η συνεργασία με την Τουρκία - «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Kathimerini.gr

«Επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του από το Βίλνιους της Λιθουανίας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι θα επιδιωχθεί η εκτόνωση εστιών έντασης με αμοιβαίες κινήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία».

Ερωτηθείς εάν στη συζήτηση τέθηκε θέμα εξοπλισμών, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «το πρόγραμμα εξοπλισμών της Ελλάδας είναι δρομολογημένο και δεν επιδέχεται τροποποιήσεων». Αναφορικά με το μεταναστευτικό, επισήμανε ότι «οι ροές είναι μια υβριδική απειλή για τη σταθερότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς τις σχέσεις με την Άγκυρα και αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία για το μέλλον, το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  • Στον πολιτικό διάλογο, υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών
  • Στα μέτρα οικοδόμησης και εμπιστοσύνης
  • Στη δυτική ατζέντα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας πως το κλίμα «υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, είπε ότι «σύντομα αναμένεται να υπάρχουν θετικά νέα για το πώς η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της Συμμαχίας». Όσο για το θέμα των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «εμάς, την Ελλάδα, μας αφορά μόνο έμμεσα το θέμα».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι είναι προς όφελος και της Ελλάδας να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα και μίλησε για «στροφή» στην πολιτική της Τουρκίας. «Αυτό που μας απασχολούσε πάντα, ήταν να μην χρησιμοποιούνται ΝΑΤΟϊκά όπλα εναντίον μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα, κάθε χώρα έχει δικαίωμα να φροντίζει για την άμυνά της».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

X