ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έξι πυλώνες στρατηγικής του Υπουργείου Άμυνας

Ο πενταετής απολογισμός στον τομέα της άμυνας - Οι στόχοι και τα αποτελέσματα σε στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η συνεχής και εντεινόμενη αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου και της Εθνικής Φρουράς, αποτελεί τον βασικό στόχο της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του τόπου προς αντιμετώπιση της αδιαλλαξίας και αυξανόμενης επιθετικής στάσης της κατοχικής δύναμης. Κάτι που προκύπτει και από τους οικονομικούς πόρους που διατέθηκαν την τελευταία πενταετία για την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς. Ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, κάνοντας τον απολογισμό του έργου που παράχθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, εστίασε στους στόχους που τέθηκαν αλλά και τα αποτελέσματα που προέκυψαν. Από τον απολογισμό ξεχωρίζει το κομμάτι της οικονομικής στήριξης το οποίο ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν το διπλάσιο από το 2004 και εντεύθεν. Μόνο για το 2023 οι προϋπολογισμένες δαπάνες για την αμυντική θωράκιση ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ. Αναλύοντας τις αμυντικές δαπάνες που παρουσιάσθηκαν στον απολογισμό πενταετίας φαίνεται πως από το 2014, χρονιά κατά τη οποία τα κονδύλια ξεπερνούσαν μετά βίας τα 20 εκατ. ευρώ, οι οικονομικοί πόροι εκτοξεύθηκαν τα επόμενα χρόνια για να φθάσουν το 2023 πάνω από τα 180 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα από το 2017 και μετά ο προϋπολογισμός αμυντικής θωράκισης καταγράφει μια σταθερή αυξητική πορεία προκειμένου η Εθνική Φρουρά να ενισχυθεί ποσοτικά και ποιοτικά με νέα οπλικά συστήματα. Παράλληλα με τα βήματα ενίσχυσης προχώρησε και η πάταξη της φυγοστρατίας, η οποία μειώθηκε στο 1,8%.

Οι πυλώνες

Το έργο που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια συμπυκνώνεται σε έξι πυλώνες που εκτός από το οικονομικό σκέλος καταδεικνύουν το πέρασμα της Εθνικής Φρουράς από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις συνεργασίες με το σύνολο των χωρών της περιοχής και όχι μόνο. Στο κομμάτι ενίσχυσης των σχέσεων αμυντικής συνεργασίας με άλλα κράτη με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αναπτύχθηκαν διμερείς και τριμερείς συνεργασίες στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας με 16 περιφερειακές και ευρωπαϊκές χώρες και με άλλες σημαντικές χώρες που ενεργούν στην περιοχή όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η τετραμερής συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας και Γαλλίας.

Στο κομμάτι σχέσεις με τους πολίτες το υπουργείο Άμυνας ενίσχυσε την ψηφιοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών του

Κύπρος - ΗΠΑ

Η άρση του στρατιωτικού εμπάργκο που είχαν επιβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα τα προηγούμενα χρόνια. Πέρα από το άνοιγμα της στρατιωτικής αγοράς των ΗΠΑ στην Εθνική Φρουρά, η άρση του εμπάργκο ουσιαστικά ήλθε να επισφραγίσει τη νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην άρση θα πρέπει να προστεθεί η υπογραφή της Διμερούς Συμφωνίας Παροχής Υπηρεσιών και Διοικητικής Μέριμνας (ACSA), αλλά και η συχνή συνεκπαίδευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων με την Εθνική Φρουρά. Στο κομμάτι συνεργασιών θα πρέπει να προστεθεί και η συνεκπαίδευση με άλλες προηγμένες στρατιωτικές χώρες που ενίσχυσαν την μαχητική ισχύ της ΕΦ.

ΕΦ – Πολίτες

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ενός υπουργείου με έντονη επαφή με τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόσθηκαν μεταρρυθμιστικές δράσεις ενώ θεσμοθετήθηκε η εύκολη πρόσβαση των πολιτών για διεκπεραίωση των στρατολογικών τους υποχρεώσεων μέσω των ΚΕΠ-ΚΕΠΟ, η «Δήλωση Ατομικών Στοιχείων Στρατευσίμων» των 16χρονων αρρένων, η «Δήλωση Κατάταξης επιλογής» και Υποβολής Πρόσληψης ΣΥΟΠ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Gov.cy». Επίσης στο πλαίσιο της δράσης «ΑΘΗΝΑ», υλοποιήθηκαν εθνικές δράσεις έρευνας και καινοτομίας ύψους περίπου 900.000 ευρώ με ανάθεση δύο έργων σε κυπριακές κοινοπραξίες.

Έρευνα – τεχνολογία

Η ενθάρρυνση στροφής προς τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων και έξυπνων αμυντικών συστημάτων αποτελεί μια σημαντική επίτευξη. Σε 17 προγράμματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας στηρίχθηκε οικονομικά και διοικητικά η συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων. Παράλληλα σε συνεργασία με το ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το ΥΠΑΜ έχει προκηρύξει πρόσφατα νέα Έργα Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα των τεχνολογιών Διττής Χρήσης (dual use), αντλώντας συνολικά ποσό 3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΕΦ ενέργεια και ΑΠΕ

Η λήψη σειράς μέτρων και η ανάληψη δράσεων για τη μείωση του ενεργειακού ίχνους και τη λειτουργία των στρατοπέδων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής του Υπουργείου, είχαν ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση οικονομικών πόρων ύψους 19 εκ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία (πρόγραμμα ΘΑΛΕΙΑ). Τα ευρωπαϊκά κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής δυναμικότητας 12 ΜW. Το έργο θα ξεκινήσει αρχές του 2023 και η σταδιακή υλοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, το Υπουργείο Άμυνας προώθησε σειρά μέτρων, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τους διαθέσιμους κρατικούς πόρους, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση