ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Αίτημα προς τις ΗΠΑ για αντιτορπιλικό

Ως ενδιάμεση λύση, έως ότου ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των φρεγατών που προτείνονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin

Του Βασίλη Νέδου

Χθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook» να πλέει προς το Αιγαίο Πέλαγος, έπειτα από μία εβδομάδα ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, αναπαρήχθη από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, αλλά και χιλιάδες ακόμη Ελληνες χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Ίσως για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες η φωτογραφία ενός αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, όπως το «Donald Cook», να είναι πιο επίκαιρη από το πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ», η Αθήνα ζητάει από την Ουάσιγκτον επισήμως την αποδέσμευση αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενδιάμεση λύση έως ότου ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των φρεγατών που προτείνονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke αποτελούν διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), ωστόσο πιθανή παραχώρησή τους είναι, βεβαίως, πολιτική απόφαση, η οποία είναι πρακτικά αδύνατον να ληφθεί πριν από την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Αθήνα διατηρεί τη διαδικασία ανοιχτή και σε άλλους ενδιαφερομένους, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Ιταλοί, Ισπανοί ή άλλοι το επιθυμούν, μπορούν να καταθέσουν βελτιωμένη πρόταση για το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων φρεγατών του Π.Ν. Η παραχώρηση πλοίου ενδιάμεσης λύσης αποτελεί προϋπόθεση για την αποδοχή οποιασδήποτε προσφοράς (MMSC από ΗΠΑ, Belh@rra από Γαλλία, A-200 από Γερμανία κ.ά.), καθώς σε όποια πρόταση και αν καταλήξει το Π.Ν., η πρώτη νέα φρεγάτα είναι αδύνατον να παραδοθεί πριν από το 2024-25, σε περίοδο κατά την οποία ο στόλος είναι ήδη σημαντικά καταπονημένος.

Στο Κάιρο

Πολλά θα κριθούν και στις επαφές που θα γίνουν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Προς το παρόν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται ήδη στο Κάιρο, όπου (όπως αποκάλυψε χθες η «Κ») θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σημειώνεται ότι ο κ. Σίσι προσκάλεσε προσωπικά τον κ. Παναγιωτόπουλο στο Κάιρο, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Αθήνα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, ενώ το Σάββατο θα παρακολουθήσει την τελική φάση της κοινής διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα 10» με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Αίγυπτο, Κύπρο, Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι επαφές του κ. Παναγιωτόπουλου στο Κάιρο κρίνονται πολύ σημαντικές, καθώς Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά στη σύναψη συμφώνου αμυντικής συνεργασίας που θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τα υφιστάμενα σχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση