

Του Βασίλη Νέδου
Την έμμεση, αλλά σαφή στήριξη της Ιερουσαλήμ στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο θα καταλήγει στο Ισραήλ, επιβεβαίωσε η χθεσινή τριμερής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, οι Ισραηλινοί έχουν πλήρη επιδίωξη συνεργασίας με την Ελλάδα σε πολλούς τομείς και ένας από αυτούς είναι η ενέργεια και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Σημειώνεται ότι οι υπόλοιποι τομείς συνεργασίας με το Ισραήλ, όπως η άμυνα, η περιφερειακή ασφάλεια και η τεχνολογία, περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα ρίσκα, τα οποία μπορεί να αναδειχθούν εν καιρώ. Σε γενικές γραμμές στην παρούσα φάση η συνάφεια της Ελλάδας με την ευρύτερη περιφέρεια συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τη σχέση που έχει οικοδομήσει με το Ισραήλ. Η σχέση είναι, ωστόσο, αμφίδρομη, καθώς και οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν την Αθήνα ως αξιόπιστο εταίρο αλλά και αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας με δρώντες στους οποίους –για διάφορους λόγους– δεν έχουν απευθείας πρόσβαση. Συγκολλητική ουσία της τριμερούς σχέσης είναι, βέβαια, η στρατηγική συνεργασία κυρίως της Ιερουσαλήμ με την Ουάσιγκτον, που παραμένει βασικός εγγυητής της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ. Ενώ και οι τρεις χώρες –Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ– για διαφορετικούς λόγους αντιλαμβάνονται την τουρκική δραστηριοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο ή στη Μέση Ανατολή ως αποσταθεροποιητική.
Από τη χθεσινή τριμερή προκύπτει η βούληση για την εντατικοποίηση των επαφών, ει δυνατόν ανά δίμηνο, σε επίπεδο υπηρεσιακό και, βεβαίως, κορυφής όταν αυτό προκύπτει. Αλλωστε οι τρεις υπουργοί, Γιώργος Γεραπετρίτης, Κωνσταντίνος Κόμπος και Γκίντεον Σάαρ, συναντήθηκαν χθες και για τον σκοπό της επικείμενης τριμερούς σε επίπεδο κορυφής. Οπως ήταν αναμενόμενο, στις διμερείς επαφές που είχε ο κ. Γεραπετρίτης με τους δύο ομολόγους του συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, αλλά και η επικείμενη πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, όπου, όπως έγινε γνωστό χθες, θα εκπροσωπείται και η Ε.Ε., χωρίς να είναι ακόμη σαφές σε ποιο επίπεδο.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η γεωγραφία είναι η μόνη σταθερά σε μια γεωπολιτική εξίσωση, σημειώνοντας ότι «Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο, που συνδέει την Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή». Απαντώντας σε ερώτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «θα γίνει και θα ολοκληρωθεί». Και τόνισε ότι «μεριμνούμε έτσι ώστε να μην υπάρξει η οποιαδήποτε εμπλοκή στο έργο αυτό. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα έργα διασυνδεσιμότητας είναι πολύ υψηλής σημασίας και για τη σταθερότητα την ενεργειακή και την ασφάλεια της περιοχής μας, αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη και τον κόσμο. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με βάση τον προγραμματισμό, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί».
Συνδετικός κρίκος
Ο κ. Κόμπος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι συνδετικό κρίκο της συζήτησης των τριών υπουργών «αποτέλεσε η επιτακτική ανάγκη συντονισμού μας σε σχέση με τις αναθεωρητικές βλέψεις τρίτων δρώντων». Επί τούτου υπογράμμισε ότι «εκκινούμε από και καταλήγουμε στην κοινή θέση ότι η εκμετάλλευση κενών ασφαλείας για προώθηση μονομερών ενεργειών και συμφερόντων τρίτων υπονομεύει την περιφερειακή ισορροπία και ασφάλεια», σαφώς αναφερόμενος στην Τουρκία. Ο κ. Σάαρ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ευρώπη πρέπει να παίξει ένα ρόλο, για να προστατεύσει τις μειονότητες στη Συρία. Πρέπει να είναι προσεκτική και για τις πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και πέρα από αυτήν».