ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποκλιμάκωση της κρίσης με μικρό καλάθι προσδοκιών

Aνευ ουσίας το πάγωμα των παράνομων ερευνών της Τουρκίας στην αν. Μεσόγειο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η επίσημη τοποθέτηση της Άγκυρας ότι βάζει στον πάγο για ένα μήνα τις παράνομες δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, ουσιαστικά ήλθε να ενισχύσει τις απόψεις εκείνες που πίσω από την αποκλιμάκωση της κρίσης, εντόπιζαν γερμανικό «δάκτυλο». Η μεταστροφή της Άγκυρας με την υποχώρηση των ιδιαίτερα υψηλών τόνων του προηγούμενου διαστήματος, σε συνδυασμό με τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, τουναντίον εντείνουν τους προβληματισμούς για επαναφορά της έντασης, μετά την πάροδο του ιδιότυπου μορατόριουμ. Κάτι στο οποίο συγκλίνουν οι πρώτες διπλωματικές εκτιμήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία. Στις δυο πρωτεύουσες αν και γίνεται λόγος για θετική, υπό τις περιστάσεις, εξέλιξη θεωρείται βέβαιο πως μετά την πάροδο του ενός μηνός, η Τουρκία θα επιστρέψει δριμύτερη. Κάτι που φαίνεται, όπως εκτιμούν στη Λευκωσία, από τη συμπεριφορά της Άγκυρας να προχωρήσει σχεδόν ταυτόχρονο, με την έκδοση νέας navtex αυτή την φορά στη νότια και ανατολική πλευρά της Κύπρου, για σεισμογραφικές έρευνες. Στη Λευκωσία γίνεται λόγος για τουρκικό ελιγμό προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις, περί τα τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου.

Το Βερολίνο

Σε μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων, οι απόψεις συγκλίνουν πως τις δεύτερες σκέψεις με αναβολή των παράνομων κινήσεων για ένα μήνα, ουσιαστικά τις επέβαλε το Βερολίνο προκειμένου να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο, στην ανατολική Μεσόγειο κατά την διάρκεια της Γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κάτι που επιθυμεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και που όπως λέγεται εντόνως είχε τεθεί επιτακτικά στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό το οποίο υποστηρίζεται είναι πως το μορατόριουμ του ενός μηνός, ουσιαστικά το επέβαλε η Γερμανία στην Τουρκία, εξέλιξη που θα κρατήσει σε ηρεμία την περιοχή για το επόμενο καλοκαιρινό διάστημα και με την ελπίδα να βρεθεί η κοινή συνισταμένη στις παρασκηνιακές προσπάθειες, Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Προοπτική που επί του παρόντος θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη έως και ακατόρθωτη, ένεκα των θεμάτων που επιδιώκει να φέρει υπό συζήτηση η τουρκική πλευρά.

Οι κυρώσεις

Το δεύτερο θέμα που εντοπίζεται πίσω από την αναβολή των παράνομων ενεργειών του τουρκικού ORUC REIS, είναι το βαρύ κλίμα που υπάρχει εντός της Ε.Ε. για την Τουρκία με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η Γερμανία, η οποία συνεχίζει να εμφανίζεται δυσκίνητη σε μια τέτοια προοπτική, ευελπιστεί πως η αποκλιμάκωση της κρίσης, αρχικά, σε συνδυασμό με την αναβολή των τουρκικών σχεδιασμών, στη συνέχεια, θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό μπλοκ των χωρών που θεωρούν πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να διαρρήξει τους δεσμούς της, με την Τουρκία του Ερντογάν, κινούμενη σε ήπια μέτρα αντίδρασης που θα δείχνουν αφενός την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε δυο κράτη μέλη, Ελλάδα και Κύπρο, και αφετέρου δεν θα φέρνουν σε δύσκολη θέση την Άγκυρα στη λογική ότι η Τουρκία είναι πολύτιμη για την Ευρώπη. Διπλωματικές απόψεις στην Λευκωσία θεωρούν βέβαιο πως η γερμανική πρωτοβουλία, πέρα από την περιστασιακή επιτυχία αποκλιμάκωσης της κρίσης, δεν θα έχει τύχη στη συνέχεια. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην «Κ», το μέγα ζητούμενο είναι το τι θα γίνει μετά την πάροδο του ενός μηνός. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα πως ο χρόνος που επιλέγηκε για να αναβληθούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί δεν είναι τυχαίος. Μέχρι το τέλος του μήνα, όπως σημειώνεται, το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία θα απασχολήσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο και αμέσως μετά, εντός Αυγούστου, τα αποτελέσματα θα τεθούν ενώπιον πρεσβευτών και στη συνέχεια σε επίπεδο Υπουργών.

Το Barbaros

Και ενώ το ORUC REIS, από ανοιχτά της Αττάλειας μετακινήθηκε και αγκυροβόλησε στο λιμάνι της τουρκικής πόλης, το δεύτερο ερευνητικό το Barbaros, που επίσης βρίσκεται στα απέναντι από την Κύπρο τουρκικά παράλια, ετοιμάζεται να έλθει στα νοτιοανατολικά της Κύπρου για σεισμικές έρευνες. Προς τούτο η Άγκυρα μερικές ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι βάζει στον πάγο τους παράνομους σχεδιασμούς της, δυτικά της Κύπρου προχώρησε σε νέα δέσμευση περιοχής, ένα μέρος της οποίας, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Κίνηση που σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους στη Λευκωσία, δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας ενώ κατά κάποιούς άλλους θεωρείται και ως ένα μήνυμα προς την Αθήνα, στην περίπτωση που δεν υποκύψει στις εκ των πραγμάτων εξωπραγματικές απαιτήσεις του τούρκου προέδρου. Το Barbaros με βάση την τουρκική navtex θα πραγματοποιήσει έρευνες σε θαλάσσια περιοχή των κατεχομένων, η οποία επεκτείνεται προς τις ελεύθερες περιοχές καλύπτοντας τα τεμάχια 2 και 3. Συνάμα στο απαισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στη Λευκωσία, προστίθενται οι παράνομες γεωτρητικές εργασίες του τουρκικού Yavouz στα δυτικά και νότια της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση