ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζητώντας πλοκάμια του υποκόσμου στα τουρκοκυπριακά

Η διαχείριση των καταγγελιών του Νίκου Κέττηρου, οι περιπτώσεις και ο ρόλος των αρμόδιων αρχών

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Το ζήτημα της κακοδιαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών δεν είναι νέα είδηση. Κατά καιρούς αναδεικνύεται δημιουργώντας θόρυβο, για να φύγει και να εμφανιστεί εκ νέου, όταν άλλες καταγγελίες για παράνομες παραχωρήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύοντας ότι το πρόβλημα διαιωνίζεται. Αυτή τη φορά το νέο στοιχείο που κομίζουν οι αναφορές του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου, αφορά στην εμπλοκή ατόμων του υποκόσμου, οδηγώντας σε εξελίξεις, καθώς την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, παραδίδοντας στοιχεία.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», στην παρούσα φάση εξετάζεται το πώς αυτά τα στοιχεία μπορούν να τεκμηριωθούν, ώστε μετά από μία συνάντηση που θα έχουν οι Νίκος Κέττηρος και Κωνσταντίνος Ιωάννου, με τον αρχηγό Αστυνομίας, Θεμιστό Αρναούτη, να μπορέσει η Αστυνομία να δρομολογήσει διαδικασίες. Οι δύο συμφώνησαν να δοθούν από τον κ. Ιωάννου οδηγίες στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για εξέταση των συμβολαίων και των διαχειριστών τ/κ επαγγελματικών υποστατικών, σε συγκεκριμένες περιοχές, που συνδέονται με τις καταγγελίες του κ. Κέττηρου, οι οποίες, όπως μας αναφέρθηκε, είναι περίπου 20 στον αριθμό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφόρησης, για αυτόν τον σκοπό ζητήθηκε η συνδρομή υπηρεσιών άλλων Υπουργείων, όπως και του Τμήματος Φορολογίας, για να προσκομίσει στοιχεία σε σχέση με τα έσοδα καταγγελλόμενων εταιρειών και κατά πόσο αυτά αντικατοπτρίζουν τα περιουσιακά στοιχεία και τις φορολογικές δηλώσεις των ατόμων, τα οποία εμφανίζονται στα συμβόλαια. Η επιστράτευση μηχανισμών ελέγχου από υπηρεσίες, όπως οι πιο πάνω, έχει κριθεί αναγκαία, δεδομένου ότι κάποιες από τις καταγγελίες του βουλευτή χρειάζονται περισσότερη διερεύνηση, ενώ άλλες είναι τεκμηριωμένες.

«Αχυράνθρωποι»

Όπως είχε καταγγείλει δημόσια ο κ. Κέττηρος, τουρκοκυπριακές περιουσίες μεγάλης αξίας, με μεγάλο τζίρο, είναι μισθωμένες σε λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και τις διαχειρίζονται άλλα πρόσωπα, τα οποία, όπως τόνισε, δημιουργούν ακόμα και στρώματα εταιρειών που διαχειρίζονται τα τουρκοκυπριακά, για να έχουν κάλυψη. Σε περίπτωση που συγκεντρωθούν εκείνα τα στοιχεία, τόσο με τη συνεισφορά του κ. Κέττηρου όσο και του Υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία να ενισχύουν την κατηγορία του κ. Κέττηρου για εμπλοκή ατόμων από τον υπόκοσμο, θα χρειαστεί και η ίδια η Αστυνομία από την πλευρά της να κάνει μία εις βάθος έρευνα, όπως δήλωσε στην «Κ» πηγή που έχει γνώση των καταγγελιών του βουλευτή. Η ίδια πηγή, διερωτήθηκε πώς γίνεται κάποιος να είναι λήπτης δημοσίου βοηθήματος και την ίδια ώρα η εταιρεία που καταγγέλλεται να εισπράττει 1 - 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο ως κέρδη.

Ενώπιον δικαστηρίου

Την ίδια ώρα, στο Υπουργείο Εσωτερικών θεωρούν ότι για τις περιπτώσεις, για τις οποίες έδωσε στοιχεία ο κ. Κέττηρος, ενδεχομένως να έχουν εντοπιστεί ατασθαλίες και από το ίδιο, στο πλαίσιο των ελέγχων που διεξήγαγε το 2023 σε όλα τα τουρκοκυπριακά υποστατικά που δηλώνονται για επαγγελματικούς σκοπούς. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο, κατά την εξέταση όλων των συμβάσεων μίσθωσης οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών είχαν πρόσβαση στην Κεντρική Αποθήκη Πληροφοριών (ΚΑΠ), αντλώντας πληροφόρηση από διάφορες υπηρεσίες (Τμήμα Φορολογίας, Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, Κτηματολόγιο, Πολεοδομία κτλ.). Όπως τόνισαν, στο πλαίσιο των ελέγχων του 2023 εντοπίστηκαν ατασθαλίες και για αρκετές περιπτώσεις λήφθηκαν ήδη δικαστικά μέτρα, με σκοπό το Υπουργείο να ανακτήσει τ/κ περιουσίες. Για να συντομεύσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες έγινε και αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες δικηγόρους, για να διαχειριστούν αυτές τις υποθέσεις, οι οποίες ακόμη δεν έχουν εκδικαστεί, λόγω των γνωστών προβλημάτων με τις καθυστερήσεις στα κυπριακά δικαστήρια. Για άλλες περιπτώσεις υπήρξαν επιστολές για συμμόρφωση των δικαιούχων. Μετά τα επαγγελματικά υποστατικά, με τον νέο χρόνο θα ξεκινήσουν από πλευράς Υπουργείου οι έλεγχοι και για τα πιστοποιητικά μίσθωσης όλων των τουρκοκυπριακών κατοικιών.

Η πολιτική βούληση

Στην κοινωνία πλέον έχει εμπεδωθεί ότι ο θόρυβος που δημιουργείται κατά καιρούς από καταγγελίες για κακοδιαχείριση στις τουρκοκυπριακές περιουσίες, είναι σαν να «κομίζεις Γλαύκα εις Αθήνας», δεδομένου ότι δεν διαπιστώνεται κάποια κατάληξη. Για το ζήτημα τοποθετήθηκε δημόσια αυτές τις μέρες ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, καθώς και ο ίδιος στο παρελθόν προέβη σε δημόσιες καταγγελίες, ακολουθώντας τον δρόμο που παίρνει σήμερα και ο κ. Κέττηρος. Σε σχέση με τα αποτελέσματα τέτοιων καταγγελιών έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «κάποιοι όψιμα θυμήθηκαν την κακοδιαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Έκαναν και κάνουν καριέρα κάποιοι με τις παράνομες παραχωρήσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών σε φίλους, κουμπάρους και κομματικούς παρατρεχάμενους. Κυκλώματα και υπόκοσμος έχει χρόνια που παίζουν ρόλο στη διαχείρισή τους. Παραδείγματα έχουμε και στην Πάφο, όχι μόνο στη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Στοιχεία έχει και το αρμόδιο Υπουργείο και το Τμήμα Φορολογίας. Αν υπάρξει πολιτική βούληση, μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως η νομιμότητα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση