ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Περιβάλλοντος: Υγιές χωρίς πιτυοκάμπη το δάσος όπου προτείνεται να γίνει φ/β πάρκο

Οι τοπικές αρχές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου τόσο μεγάλης ισχύος

ΚΥΠΕ

Οι απόψεις όλων των επηρεαζόμενων κοινοτήτων ακούστηκαν σε σύσκεψη την Παρασκευή σε σχέση με το προτεινόμενο φωτοβολταϊκό έργο στην περιοχή του Λυθροδόντα, του Μαθιάτη και Αναλιόντα/Καταλιόντα, αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι επιτόπια επίσκεψη κατέδειξε ότι τα πεύκα που προγραμματίζεται να κοπούν δεν έχουν πιτυοκάμπη και το δάσος είναι υγιές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται στη σύσκεψη συμμμετείχαν η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου και Λειτουργός του Γραφείου της, ο Πρόεδρος του Συμπλέγματος Μαχαιρά και Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαθιάτη Θεόδωρος Τσάτσος, η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυθροδόντα Ολβία Χριστοφόρου, το μέλος του ΚΣ Λυθροδόντα Θεράπων Αντωνίου και εκπρόσωπος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αναλιόντα/Καταλιόντα.

Κατά τη σύσκεψη κατατέθηκαν οι απόψεις του Συμπλέγματος Μαχαιρά, και ιδιαίτερα των τριών άμεσα επηρεαζόμενων Κοινοτικών Αρχών και έγινε ενημέρωση για την πρόταση κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 180MW και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 40MW, το οποίο προτείνεται να ανεγερθεί σε γη κρατικής ιδιοκτησίας, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, συνολικής έκτασης 3.500 δεκαρίων.

'Οπως αναφέρεται οι τοπικές αρχές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου τόσο μεγάλης ισχύος, για λόγους που αφορούν τόσο το μέγεθος του πάρκου και την τεράστια έκταση γης που αυτό θα διαλαμβάνει, αλλά και για τις χιλιάδες δέντρων που θα χρειαστεί να κοπούν, τη γεωργική γη που θα στερηθεί η περιοχή, την αλλαγή της φυσιογνωμίας του φυσικού τοπίου, τον αρνητικό επηρεασμό παρακείμενης φάρμας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα αναπτύσσονται (λόγω της κοπής δέντρων ή/και της λειτουργίας του πάρκου), και, κυρίως, όπως ανέφεραν, για τον αρνητικό επηρεασμό των ενδιαιτημάτων της περιοχής.

Παρόμοιες απόψεις εκφράστηκαν και από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, όσον αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή και διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι τα πεύκα δεν έχουν πιτυοκάμπη, υπάρχουν πεύκα διαφόρων ηλικιών κάτι που αποδεικνύει, επίσης, ότι το πευκοδάσος είναι υγιές, ελαιώνες, γόνιμη γεωργική γη που καλλιεργείται καθώς και πολύ αξιόλογα γεωμορφώματα, όπως λόφοι με μαξιλαροειδή λάβα. Θεάθηκαν, επίσης, αρπακτικά πτηνά και κράγκες.

Για το προτεινόμενο έργο έχει υποβληθεί Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και Συμπληρωματική Μελέτη στην Περιβαλλοντική Αρχή, ενώ το έργο θα παραμείνει ανοικτό για διαβούλευση μέχρι τις 24/08/2024, αναφέρεται.

Απόψεις από κάθε ενδιαφερόμενο μέρος μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι αυτή την ημερομηνία, στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει πληροφόρηση σχετικά με έργα που έχουν κατατεθεί στην Περιβαλλοντική Αρχή με βάση τον περί της Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από ορισμένα έργα Νόμο Ν127(Ι)2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X