
ΚΥΠΕ
Σοβαρές ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στους υγροβιότοπους της Αλυκής Ακρωτηρίου και της Λίμνης Μακριά ως αποτέλεσμα ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στις παρακείμενες περιοχές εξέφρασαν την Τετάρτη Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να συνεργαστούν και να αναλάβουν άμεσα μέτρα.
O Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξέφρασε τη «γενική απογοήτευση» των μελών της Επιτροπής για το γεγονός πως η Κυβέρνηση ενημέρωσε πως προγραμματίζει την προετοιμασία μελέτης με ορίζοντα το τέλος του 2026, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο σημαίνει ένταξη έργων στον προϋπολογισμό του 2027 για να εκτελεστούν το 2028.
«Καταλαβαίνετε ότι μέχρι τότε η αλυκή στο Ακρωτήρι μπορεί και να μην υπάρχει και να έχει καταστραφεί, και μπορεί αυτό να γίνεται επίτηδες ούτως ώστε να μπορεί να γίνει επέκταση αναπτύξεων στην περιοχή», σημείωσε.
«Για εμένα είναι απαράδεκτο το γεγονός (σ.σ. οι αρμόδιοι) να βλέπουν και να παρακολουθούν από το 2014 την Αλυκή να καταστρέφεται σιγά σιγά, να έχουμε δείκτες, και να μην λαμβάνονται μέτρα», είπε.
Ο κ. Θεοπέμπτου προσέθεσε πως οι καλαμιώνες έχουν επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχουν εκτοπίσει τα πτηνά και τα ψάρια που διαβιούσαν στη λίμνη παλαιότερα εξαιτίας του ευτροφισμού των νερών από τη ροή γλυκού νερού και λιπασμάτων, συνεπεία της έκδοσης αδειών δίχως όρους ως προς τη διαχείριση του νερού.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, δήλωσε ότι η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος αποτέλεσε συνέχεια της επιτόπιας επίσκεψης που πραγματοποίησε η Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα. Κατά την επίσκεψη, όπως είπε ο Βουλευτής διαπιστώθηκε από κοντά η σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. «Ο υγροβιότοπος της Αλυκής Ακρωτηρίου και της λίμνης Μακριά βρίσκονται σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένη κατάσταση και αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους», τόνισε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι σύμφωνα με παραδοχές κρατικών υπηρεσιών, η ποιότητα του νερού σε ορισμένα σημεία είναι κακή, ενώ έχουν εντοπιστεί επιβλαβή στοιχεία. Επιπλέον, συνέχισε, οι καταμετρήσεις πουλιών δείχνουν μείωση του πληθυσμού τους τα τελευταία χρόνια. «Ενημερωθήκαμε ότι δρομολογείται μία μελέτη, την οποία ελπίζουμε να ολοκληρώσουν εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων και να προσφέρει λύσεις στο πρόβλημα», σημείωσε.
«Καλούμε όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες — το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Υδάτων και την Υπηρεσία Θήρας — να συνεργαστούν με τις Βρετανικές Βάσεις ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία αυτού του τόσο σημαντικού υγροβιότοπου», κατέληξε ο κ. Αλαμπρίτης.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, δήλωσε ότι κανένας από τους εκπροσώπους των αρμόδιων αρχών δεν διαφωνεί για την κακή κατάσταση στην Αλυκή Ακρωτηρίου λέγοντας ότι «όλοι αναγνωρίζουν την ανεπανόρθωτη καταστροφή του οικοσυστήματος και του υδροβιότοπου της περιοχής».
Όλοι, συνέχισε, συμφωνούν ότι η καταστροφή αυτή δεν συνέβη ξαφνικά, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας κατάστασης. Ωστόσο, πρόσθεσε, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες αρχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, αποτελεί η μελέτη για τα όμβρια νερά που καταλήγουν στη Λίμνη Μακριά, η οποία μόλις τώρα ξεκινά, ενώ οι βιοδείκτες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της συζήτησης και καθορισμού.
«Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αναπτύξεων χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες, χωρίς άδειες ή κατά παράβαση των όρων αδειοδότησης. Σε αυτό το σημείο, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, δεν αρκεί οι αρμόδιες αρχές να περιορίζονται σε παρακολούθηση της κατάστασης. «Επιβάλλεται αμέσως η λήψη μέτρων για να σώσουμε ό,τι σώζεται και ένας κεντρικός σχεδιασμός, κεντρικός συντονισμός, ο οποίος σήμερα δεν υπάρχει, για ολιστική διαχείριση του θέματος», κατέληξε.