ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πυρκαγιές Ελλάδα: Η άγρια ζωή δίνει τη δική της μάχη

Οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες πυρόπληκτων ζώων από την ΑΝΙΜΑ

Kathimerini.gr

Στα εναπομείναντα δάση της Αττικής η άγρια ζωή δίνει και εκείνη τη δική της άνιση μάχη με τις φλόγες, όπως επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Πολλά ζώα από τις πυρόπληκτες περιοχές θα αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές κατοικημένες περιοχές. Δεν πρέπει να ξεχνούν, λοιπόν, οι πολίτες πόσο σημαντική είναι η διάθεση νερού σε κήπους, μπαλκόνια και αυλές. Ενα πήλινο δοχείο με νερό σε ασφαλή θέση μπορεί να αποβεί σωτήριο. Σε περίπτωση που κάποιος βρει άγριο ζώο τραυματισμένο ή εξαντλημένο, πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το πλησιέστερο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων της περιοχής του για να του δοθούν σχετικές οδηγίες.

Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ υπενθυμίζει τα βήματα για τη παροχή πρώτων βοηθειών σε πυρόπληκτα θηλαστικά, πουλιά και ερπετά – τις κινήσεις, δηλαδή, των εθελοντών διασωστών / κτηνιάτρων που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν αν το ζώο θα επιβιώσει ή όχι, μέχρι να του παρασχεθεί εξειδικευμένη κτηνιατρική περίθαλψη. Toν Οδηγό υπογράφουν η Μαρία Γανωτή, ιδρυτικό μέλος της ΑΝΙΜΑ, και η Αναστασία Κομνηνού, καθηγήτρια Κτηνιατρικής ΑΠΘ.

Για την αντιμετώπιση της καταπληξίας (σοκ):

  • Διατήρηση του ζώου σε ζεστό, σκοτεινό και ήσυχο χώρο.
  • Διατήρηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μεταξύ 24 – 30 βαθμούς Κελσίου. Τα ζώα υποφέρουν συχνά από υποθερμία λόγω των επανειλημμένων προσπαθειών ψύξης τους.
  • Ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρουσίας και του θορύβου. Απομάκρυνση άλλων κατοικίδιων ή παιδιών.
  • Διατήρηση καλής υγιεινής του περιβάλλοντος φιλοξενίας των πυρόπληκτων ζώων.

Για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων:

Η πρωταρχική και άμεση παροχή πρώτων βοηθειών στο σημείο της φωτιάς και η αρχική αντιμετώπιση ενός εγκαύματος είναι η συνεχής πλύση με χλιαρό νερό για 10 λεπτά. Στόχος είναι να σταματήσει το φαινόμενο των «μικροκυμάτων». Συγκεκριμένα, το δέρμα παγιδεύει τη θερμότητα, ενώ το υποδόριο λίπος συνεχίζει να «καίει» και έτσι το έγκαυμα επεκτείνεται σε βαθύτερα στρώματα.

Επιπλέον, η επιμελής πλύση του εγκαύματος, μεταξύ άλλων, θα αφαιρέσει και μερικά από τα υπολείμματα της φωτιάς, όπως αιθάλη και φυτικό υλικό. Απαραίτητα είναι τα γάντια μιας χρήσης, για πρόληψη μεταφοράς βακτηρίων από τα χέρια του διασώστη στο έγκαυμα.

  • Επιμελής κουρά του τριχώματος, ώστε να αποκαλυφθεί η έκταση του εγκαύματος.
  • Πλύση του εγκαύματος με χλιαρό φυσιολογικό ορό 0,9% ή διαλύματα ποβιδόνης 1%. Η χρήση χλωρεξιδίνης αντενδείκνυται καθώς είναι τοξική για τους ζωντανούς ιστούς ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις.
  • Πλύση των οφθαλμών με άφθονο φυσιολογικό ορό, ώστε να απομακρυνθεί η αιθάλη από τον επιπεφυκότα και τον κερατοειδή.
  • Προσεκτική αφαίρεση των ιστών νεκρού δέρματος.
  • Χρήση βαμβακερής γάζας ή βαμβακερής πετσέτας. Βαμβάκι δεν ενδείκνυνται γιατί αφήνει νήματα στην πληγή.
  • Τοποθέτηση υγρής βαμβακερής γάζας απευθείας πάνω στο έγκαυμα και από πάνω της στεγνής κατά την επίδεση.
  • Εφαρμογή αλοιφών στις εγκαυματικές περιοχές με ιατρικό μέλι ή αργυρούχο σουλφαδιαζίνη 1% (έχουν αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση).

Για τη διατροφή των πυρόπληκτων ζώων:

Οι μεταβολικές απαιτήσεις των πυρόπληκτων ζώων είναι τουλάχιστον τριπλάσιες από τις ανάγκες συντήρησής τους, ιδιαίτερα σε πρωτεΐνες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κυττάρων, για την καταπολέμηση της μόλυνσης και την επούλωση. Συστήνονται συμπληρώματα και υποκατάστατα διατροφής υψηλής θερμιδικής αξίας, ανάλογα με το είδος του ζώου. Η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης γίνεται με χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών από το στόμα ή υποδόρια, ή αν υπάρχει κτηνίατρος ή εκπαιδευμένος διασώστης ενδοφλέβια. Προσοχή: το ζώο μπορεί να είναι πολύ αποπροσανατολισμένο ή να πονάει.

Για την φαρμακευτική αγωγή:

Εφαρμόζεται μόνο μετά από επικοινωνία με κτηνίατρο. Φαρμακευτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων είναι αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, βιταμίνες (A,B,C,E), ηρεμιστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση