ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέση Ανατολή: Στο «κόκκινο» οι στόλοι στην Ανατολική Μεσόγειο

Συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων (αμερικανικών, βρετανικών και ρωσικών πλοίων) με στόχο την αεράμυνα και την προστασία από απειλές

Kathimerini.gr

Βασίλης Νέδος

Tην οφθαλμοφανή κρισιμότητα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή μαρτυρούν διάφοροι δείκτες, ανάμεσα σε αυτούς εκείνος της συγκέντρωσης ισχυρών ναυτικών δυνάμεων, πέραν εκείνων του Ισραήλ που βρίσκονται ανεπτυγμένες καθ’ όλο το μήκος των ακτών της χώρας για να παρέχουν αεράμυνα περιοχής αλλά και προστασία από πιθανές απειλές από τη θάλασσα.

Η παρουσία των πολεμικών πλοίων μαρτυρεί προετοιμασία για την πιθανή ανάγκη διεξαγωγής επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.

Η παρουσία των πολεμικών πλοίων μαρτυρεί προετοιμασία για την πιθανή ανάγκη διεξαγωγής επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.

Στα ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ βρίσκονται ήδη δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, ενώ τις τελευταίες ημέρες είναι ελλιμενισμένο στη Λεμεσό το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Wasp», το οποίο περιγράφεται και ως ελικοπτεροφόρο ή «μίνι αεροπλανοφόρο» καθώς μεταφέρει τα καθέτου απονηώσεως και προσνηώσεως ελικοφόρα MV-22B Osprey και μαχητικά τύπου AV-8B Harrier, όπως επίσης και επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W SuperCobra. Το πλοίο που διαθέτει αυτές τις τόσο εντυπωσιακές δυνατότητες μεταφέρει και την 24η Μονάδα Εκστρατείας Πεζοναυτών Ειδικών Επιχειρήσεων. Η παρουσία του «USS Wasp» ουσιαστικά μαρτυρεί προετοιμασία για την πιθανή ανάγκη διεξαγωγής επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν και δύο πλοία του βρετανικού βασιλικού ναυτικού που είναι ελλιμενισμένα στην Κύπρο, και συγκεκριμένα τα πλοία παροχής υποστήριξης «RFA Mounts Bay» και «RFA Cardigan Bay». Κάθε ένα από τα συγκεκριμένα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων είναι ικανό να φιλοξενήσει μέχρι και 700 άτομα σε περίπτωση που χρειαστεί, ενώ ανάλογα με την αποστολή μπορεί να μεταφέρει τανκς, φορτηγά, ελικόπτερα ή προμήθειες.

Μετά την άνοδο της έντασης τα τελευταία 24ωρα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln (CVN-72) και την ομάδα συνοδείας του, που συνήθως αποτελείται από αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke αλλά και υποβρύχια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρείται δεδομένη, ωστόσο δεν έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες. Ταυτόχρονα, πάντως, ένα ακόμα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το USS Theodore Roosevelt, βρίσκεται με την ομάδα συνοδείας του στον Κόλπο του Ομάν, με προφανή αποστολή την επιτήρηση όλων όσα συμβαίνουν στον Περσικό Κόλπο και δη στην ακτή του Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι όχι πολύ μακριά βρίσκεται η κύρια ναυτική βάση του Ιράν, στο Μπαντάρ Αμπάς.

Στα ανοιχτά του Λιβάνου, σε απόσταση που επιτρέπει ωστόσο την επιτήρηση της κατάστασης, πλέουν έξι πολεμικές μονάδες από ισάριθμες χώρες στο πλαίσιο της μόνιμης ναυτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL). Πρόκειται, συγκεκριμένα, για μια ινδονησιακή μονάδα, ένα πλοίο του ναυτικού του Μπανγκλαντές, μια τουρκική κορβέτα, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) «Κουντουριώτης», η κορβέτα «Ludwigshafen am Rhein» του γερμανικού ναυτικού και η φρεγάτα «Languedoc», κλάσης FREMM του γαλλικού ναυτικού.

Διακριτική, αλλά σημαντική είναι και η παρουσία ναυτικών μονάδων του ρωσικού ναυτικού. Στη ναυτική βάση του Ταρτούς, η οποία στην πράξη χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από ρωσικές δυνάμεις, βρίσκονται ελλιμενισμένα πέντε πολεμικά πλοία.

Η απάντηση της Λευκωσίας

Ολη αυτή η ναυτική συγκέντρωση έχει προκαλέσει ένα μπαράζ κακόβουλης φημολογίας περί εμπλοκής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Χθες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έκανε λόγο για «υβριδικές πράξεις παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων». Και υπογράμμισε ότι «η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή οποιαδήποτε σύγκρουση. Η ανθρωπιστική βοήθεια και η διευκόλυνση των εκκενώσεων είναι αυτό που κάνουμε. Οσοι αντιδρούν σε αυτές τις πράξεις, είναι εναντίον του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Βρετανία  |  Ισραήλ  |  Ιράν  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση