
ΚΥΠΕ
Η χιονόπτωση στην οροσειρά Χίντου Κους-Ιμαλάια, έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών, απειλώντας σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από το λιώσιμο του χιονιού για την πρόσβασή τους στο νερό, προειδοποιούν επιστήμονες σε έκθεσή τους τη Δευτέρα.
Η οροσειρά Χίντου Κους-Ιμαλάια, η οποία εκτείνεται από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μιανμάρ, διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πάγου και χιονιού εκτός της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, και αποτελεί ζωτικής σημασίας πηγή γλυκού νερού για περίπου δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν «σημαντική μείωση της εποχιακής χιονόπτωσης στην περιοχή Χίντου Κους-Ιμαλάια, με τη διάρκεια παραμονής του χιονιού στο έδαφος να είναι μειωμένη κατά 23,6% σε σχέση με τον μέσο όρο – το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 23 ετών», σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών (ICIMOD).
«Η τάση αυτή, η οποία συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, απειλεί την υδατική ασφάλεια σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων», αναφέρεται στην Έκθεση για τη Χιονόπτωση του ICIMOD.
Η μελέτη προειδοποιεί επίσης για «πιθανή μείωση της ροής των ποταμών, αυξημένη εξάρτηση από τα υπόγεια ύδατα και εντεινόμενο κίνδυνο ξηρασίας».
Ο Sher Muhammad, κύριος συγγραφέας της έκθεσης του ICIMOD, δήλωσε στο AFP ότι «φέτος η χιονόπτωση ξεκίνησε αργά, στα τέλη Ιανουαρίου, και κατά μέσο όρο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα».
Πολλές χώρες της περιοχής έχουν ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις για ξηρασία, με τις επερχόμενες συγκομιδές και την πρόσβαση στο νερό να κινδυνεύουν, ιδίως για πληθυσμούς που ήδη πλήττονται από μεγαλύτερης διάρκειας, πιο έντονους και συχνότερους καύσωνες.
Ο διακυβερνητικός οργανισμός ICIMOD αποτελείται από τις χώρες Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Μιανμάρ, Νεπάλ και Πακιστάν.
Ο οργανισμός κάλεσε τις χώρες που εξαρτώνται από τις 12 μεγάλες λεκάνες απορροής ποταμών της περιοχής να αναπτύξουν «βελτιωμένη διαχείριση υδάτων, ισχυρότερη προετοιμασία για ξηρασίες, καλύτερα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία».
Οι λεκάνες των ποταμών Μεκόνγκ και Σαλουίν – οι δύο μεγαλύτεροι ποταμοί της Νοτιοανατολικής Ασίας που παρέχουν νερό στην Κίνα και τη Μιανμάρ – έχουν χάσει περίπου το 50% της χιονοκάλυψής τους, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο Pema Gyamtsho, γενικός διευθυντής του ICIMOD, κάλεσε σε αλλαγές πολιτικής για την αντιμετώπιση της χαμηλής χιονόπτωσης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
«Οι εκπομπές άνθρακα έχουν ήδη καθορίσει μια μη αναστρέψιμη πορεία επαναλαμβανόμενων ανωμαλιών χιονόπτωσης στην περιοχή Χίντου Κους-Ιμαλάια», δήλωσε ο Gyamtsho.
Η Ασία είναι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ, ο οποίος ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι πέντε από τα έξι τελευταία έτη είχαν το ταχύτερο ποσοστό υποχώρησης παγετώνων που έχει καταγραφεί ποτέ.