ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Ψήφο εμπιστοσύνης δίδουν οι Οίκοι Αξιολόγησης για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας

Η ανάκαμψη μπορεί να επιτευχθεί με την ορθολογική απορρόφηση και αξιοποίηση κονδυλίων από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέφερε ο κ. Πετρίδης

ΚΥΠΕ

Ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές και τις μελλοντικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, δίνουν οι Οίκοι Αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 1ο Ετήσιο Φόρουμ Χρηματοοικονομικών Αγορών που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Ο κ. Πετρίδης είπε μεταξύ άλλων ότι όλοι οι Οίκοι Αξιολόγησης συμφωνούν ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων οικονομικών κατά το 2021, αλλά και η ανθεκτικότητα που έχει δείξει το 2022 μέχρι σήμερα, ήταν πολύ καλύτερες από ό,τι αναμενόταν και ότι οι μεσοπρόθεσμες συνθήκες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, οι Οίκοι Αξιολόγησης καταγράφουν επίσης τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ακόμη η οικονομία, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, ιδιαίτερα τα ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα και τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι ουσιαστικά, οι Οίκοι Αξιολόγησης δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές και τις μελλοντικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και ότι βασίζουν τη γνώμη τους όχι μόνο στη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση του 2011-2013 και τη δύσκολη υγειονομική κρίση του 2020, αλλά και τις συνέπειες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας το τρέχον έτος όπως και στην πεποίθησή τους ότι μεσοπρόθεσμα υπάρχουν ισχυροί μοχλοί υποκείμενης ανάπτυξης και ισχυρές προοπτικές για επιστροφή στα δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη μπορεί να επιτευχθεί με την ορθολογική απορρόφηση και αξιοποίηση κονδυλίων από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και, μακροπρόθεσμα, με την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι μετά από μια σημαντική αύξηση του χρέους προς το ΑΕΠ στο 115% το 2020 που προκλήθηκε από την πανδημία, το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης συνέχισε την πτωτική του τάση, φτάνοντας στο 103% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021.

Σημείωσε ότι καθώς οι δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται μαζί με τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί περίπου στο 75% του ΑΕΠ το 2025.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι η κυβέρνηση διατηρεί συνετά ταμειακά αποθέματα ισοδύναμα με τις ανάγκες χρηματοδότησης τουλάχιστον των επόμενων εννέα μηνών, μειώνοντας κάθε κίνδυνο αναχρηματοδότησης.

Τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει τους πόρους, τα εργαλεία, την όρεξη και την πεποίθηση να επιδιώξει την ανάπτυξη διαφοροποιώντας το παραγωγικό της μοντέλο και επενδύοντας σε τομείς υψηλής αξίας, όπως η τεχνολογία της πληροφορίας και η πράσινη ενέργεια. Το νέο μοντέλο παραγωγής, είπε, αντιπροσωπεύεται με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στην πρόσφατα δημοσιευμένη μακροπρόθεσμη στρατηγική Vision 2035 και στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της Κύπρου.

Επιπλέον, είπε ότι η Κύπρος έχει κάνει, τα τελευταία χρόνια, σημαντικά βήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, παρουσιάζοντας έναν από τους υψηλότερους μέσους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης των επενδύσεων έρευνας και καινοτομίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Σημειώνοντας ότι η καινοτομία χρειάζεται χώρο για να ανθίσει, ο Υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος την αναμόρφωση των χώρων της παλιάς EXPO, ενός πολύτιμου κρατικού περιουσιακού στοιχείου σε προνομιακή τοποθεσία, σε μια ζώνη καινοτομίας/επιχειρήσεων που θα δημιουργήσει έναν νέο πόλο οικονομικής ανάπτυξης.

Ανέφερε ότι η συγκεκριμένη περιοχή 250.000 τετραγωνικών μέτρων, πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις. Εξήγησε ότι βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία με εύκολη πρόσβαση κοντά σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιατρικά/ερευνητικά κέντρα και κρατικές υπηρεσίες σε αστικό περιβάλλον, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σε συνέργεια με άλλα μέτρα που η Κυβέρνηση προωθεί για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας. Η κυβέρνηση, συνέχισε, έχει αναθέσει μια μελέτη βιωσιμότητας και ένα master plan που θα εξετάσει την προοπτική δημιουργίας ζώνης καινοτομίας και σύντομα θα απευθύνει πρόσκληση για επιλογή στρατηγικού επενδυτή.

Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι οι καλά συντονισμένες ενέργειες του κράτους επέτρεψαν στην Κύπρο να αναβαθμιστεί σε ισχυρή καινοτόμα, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας.

"Φιλοδοξούμε περαιτέρω να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο για τις εταιρείες ICT και μια πύλη για διεθνείς επιχειρήσεις στην ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε ετοιμάσει μια Στρατηγική για την προσέλκυση Επιχειρήσεων και Ταλέντου, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη του 2021».

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η υποδοχή της Στρατηγικής ήταν μεγάλη, όπως αποδεικνύεται από τις περισσότερες από 1200 εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων και τους περισσότερους από 9000 ειδικευμένους εργαζόμενους, που πρόσφατα μετακόμισαν και εργάζονται στην Κύπρο.

Ωστόσο, πρόσθεσε, γνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς επιχειρήσεις και το εργατικό δυναμικό τους και είπε ότι οι προσπάθειές μας εστιάζονται στην περαιτέρω προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για να παρέχουμε, μεταξύ άλλων, ταχύτερες και πιο αξιόπιστες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι πολύπλοκος και έχει προκλήσεις τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, σημειώνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη πηγάζει από τη γνώση και την καινοτομία και εδώ πρέπει να επικεντρωθεί σημαντικό μέρος των προσπαθειών και των επενδύσεών μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ