ΚΥΠΕ
Η ανάγκη συντονισμού των πολιτικών προς αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων μεταξύ των χωρών που μοιράζονται τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι περισσότερη από ποτέ, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, στην πρώτη συνεδρία του Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις ΗΠΑ και στη συνάντηση του Eurgoroup με την Αμερικανή ΥΠΟΙΚ Τζάνετ Γιέλεν.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιστορική συνάντηση ουσιαστικής σημασίας «λόγω των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, και της ανάγκης, περισσότερο από ποτέ, συντονισμού των πολιτικών προς αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων μεταξύ χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Πετρίδης είπε πως η Κύπρος, ως θύμα της τουρκικής επιθετικότητας η ίδια, τάχθηκε έμπρακτα στο πλευρό της Ουκρανίας, τόσο μέσω ουσιαστικής οικονομικής βοήθειας, αλλά και της θετικής της στάσης στη διαμόρφωση και αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων έναντι της Ρωσικής οικονομίας.
Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι η στάση της Κύπρου αποτελεί θέση αρχών, αφού και η ίδια η χώρα μας αποτελεί θύμα της επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία για μισό σχεδόν αιώνα κατέχει ένα μεγάλο μέρος του νησιού.
«Μια επιθετικότητα», είπε, «που συνεχίζεται με απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο και αναγκάζει χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες για αμυντική θωράκιση, σε μια περίοδο που λόγω του πληθωρισμού, της ανάγκης για πράσινη μετάβαση, της ανάγκης για προστασία των ευάλωτων ομάδων, αλλά και των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, η ανάγκη για υγιή δημόσια οικονομικά και βιώσιμο χρέος γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ».
Σε αυτό το πλαίσιο, η ενότητα μεταξύ όλων των χωρών που παρευρίσκονται στη συνάντηση είναι αναγκαία, τόσο όσον αφορά τη χάραξη οικονομικής πολιτικής όσο και πολιτικής ασφάλειας. Ως εκ τούτου, εξέφρασα την ικανοποίησή μου για την άρση του εμπάργκο όπλων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.
Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε να μην υιοθετούνται αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, «οι οποίες θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές η μια προς την άλλη με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού».
Ζήτησε επίσης συντονισμό και στο θέμα των κυρώσεων αλλά και στην ενδεχόμενη θέσπιση πλαφόν στην τιμή της εισαγόμενης ενέργειας που προτείνεται από τις ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.
«Θα πρέπει να διασφαλιστεί εκ των προτέρων η ομαλή ροή ενέργειας στην Ευρώπη ενώ οι κυρώσεις πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν πλήττουν αυτόν που τις επιβάλλει αλλά αυτόν στον οποίο επιβάλλονται, και για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων ενδελεχής μελέτη των επιπτώσεων», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντική τη συμμετοχή όλων των χωρών σε αυτή την προσπάθεια, αλλιώς θα θυματοποιηθούν χώρες που εφαρμόζουν τις κυρώσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στις επιπτώσεις στη ναυτιλία.
Αναφορικά με την ανάγκη για πράσινη μετάβαση, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι από τη μια η ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και από τις εισαγωγές από την Ρωσία είναι πιο επιτακτική από ποτέ, αλλά από την άλλη οι πολιτικές πρέπει να στοχεύσουν στην όσο το δυνατό πιο γρήγορη πτώση της τιμής της ενέργειας.
«Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και να ομολογήσουμε ότι η μετάβαση θα είναι επώδυνη, αλλά οφείλουμε και να μελετήσουμε την αναθεώρηση κάποιων πολιτικών της πράσινης μετάβασης», είπε σημειώνοντας ότι αυτό καθίσταται αναγκαίο λόγω του ανεπανάληπτου τεράστιου βάρους που επωμίζονται οι πολίτες και η κοινωνία λόγω της αύξησης της τιμής ενέργειας, που δικαιολογημένα προκαλεί τεράστιες, αντιδράσεις, και που επιβάλλει να μελετήσουμε τρόπους για πιο ομαλή και λιγότερο κοινωνικά επώδυνη μετάβαση στην πράσινη εποχή.
Τέλος στην παρέμβασή του, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κύπρου να δουλέψει στενά, εποικοδομητικά και ειλικρινά με τους εταίρους της για την αντιμετώπιση των αλληλοσυνδεδεμένων πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατικές χώρες.