ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γ. Παναγιώτου: Παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας

Ο Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε την ανάγκη της συνεχούς αναβάθμισης των γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων

ΚΥΠΕ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές και επιταχυνόμενες αλλαγές στην κυπριακή αγορά εργασίας και στα επαγγέλματα, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της συνεχούς αναβάθμισης των γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Σε χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης «Προβλέψεις ζήτησης και προσφοράς εργατικού δυναμικού στην κυπριακή οικονομία 2022-2032», της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου, ο κ. Παναγιώτου τόνισε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές και επιταχυνόμενες αλλαγές στην κυπριακή αγορά εργασίας και στα επαγγέλματα εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, των δημογραφικών αλλαγών με τη γήρανση του πληθυσμού, των περιβαλλοντικών προκλήσεων, των συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού καθώς και των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων από τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία και αγορά εργασίας, κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες», πρόσθεσε, «είναι η διατήρηση της απασχόλησης, η περαιτέρω μείωση των ποσοστών ανεργίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη».

Λέγοντας πως καταλυτικό ρόλο στην στην επιτυχή αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων στην κυπριακή αγορά εργασίας καλείται να διαδραματίσει το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, ο κ. Παναγιώτου τόνισε πως η όσο το δυνατό καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς στην Κύπρο, οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και ενδυναμώνει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.

«Για τον λόγο αυτό, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η συνεχής αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ατόμων μέσα από δραστηριότητες διά βίου μάθησης», είπε, για να προσθέσει πως οι γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν τα άτομα από το εκπαιδευτικό σύστημα δεν αρκούν για ολόκληρο τον εργασιακό τους βίο και η αλλαγή των επαγγελμάτων είναι πλέον συχνό φαινόμενο.

Όπως ανέφερε, «τα ακαδημαϊκά προσόντα και η εξειδίκευση αποτελούν αναμφίβολα σημαντικά εφόδια για ένταξη στην αγορά εργασίας, αλλά η επαγγελματική ανέλιξή τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δυνατότητά τους να αποκτούν σε μια συνεχή βάση τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί η οικονομία».

«Η προσαρμογή θα γίνεται στην αγορά εργασίας και πρέπει να παρέχονται ευκαιρίες για τη διά βίου μάθηση. Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας αφού η Κύπρος έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε δραστηριότητες διά βίου μάθησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση