ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ. Ναυτιλίας: Έχουμε φιλόδοξο όραμα και ξεκάθαρους στόχους για την ναυτιλία

Μια ολιστική προσέγγιση και μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες, είναι ο σωστός δρόμος για το μέλλον της ναυτιλίας μας, ανέφερε η Μαρίνα Χατζημανώλη

ΚΥΠΕ

Μια ολιστική προσέγγιση και μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες, είναι ο σωστός δρόμος για το μέλλον της ναυτιλίας μας, ανέφερε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση έχει ένα φιλόδοξο όραμα και ξεκάθαρους στόχους για την κυπριακή ναυτιλία.

Η Μαρίνα Χατζημανώλη χαιρέτισε, την Τρίτη, το 6ο ετήσιο Κυπριακό ναυτιλιακό φόρουμ της Capital Link, στη Λεμεσό, αναφέροντας ότι πρώτη προτεραιότητα του Υφυπουργείου της αποτελεί η παροχή υψηλής ποιότητας δημόσιων υπηρεσιών στην ναυτιλιακή βιομηχανία του τόπου.

Η Κύπρος, συνέχισε, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη δημιουργία μιας ναυτιλιακής διοίκησης χωρίς την ανάγκη έντυπων εγγράφων, σε μια προσπάθεια, όχι μόνο να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της, αλλά κυρίως να παρέχει μια πιο ευέλικτη, αποτελεσματική, αποδοτική και πελατοκεντρική υπηρεσία, που θα αυξήσει περαιτέρω την ελκυστικότητα του Κυπριακού Μητρώου και των σχετικών υπηρεσιών του.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, το Υφυπουργείο δημιουργεί ένα μονοθυριδικό πλαίσιο ναυτιλιακής εξυπηρέτησης, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, το οποίο θα μεγιστοποιήσει την λειτουργική του αποτελεσματικότητα.

«Επιπλέον, η εφαρμογή του Περί Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Ν.Ε.Π.Ε.) Νόμου που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2022 θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής σημαίας στη διεθνή ναυτιλία καθώς και θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και το καθεστώς λειτουργίας των κυπριακών ναυτιλιακών εταιρειών που κατέχουν κυπριακά πλοία», συμπλήρωσε.

Υποδεικνύοντας ότι οι δράσεις του Υφυπουργείου δεν περιορίζονται στην ανάπτυξη του μητρώου πλοίων, η Υφυπουργός είπε πως αυτές επεκτείνονται και στην περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτιλιακού μας συμπλέγματος και ότι «όλες οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην ενίσχυση του ρόλου μας στη διεθνή ναυτιλιακή αρένα και στην παροχή γόνιμων συνθηκών για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας».

Η κ. Χατζημανώλη είπε πως μια από τις κύριες σημερινές προκλήσεις είναι η μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή ναυτιλία και διαβεβαίωσε ότι «η Κύπρος υποστηρίζει τη ναυτιλιακή βιομηχανία για την επίτευξη των στόχων της για την απαλλαγή από την απανθρακοποίηση, παρέχοντας πράσινα φορολογικά κίνητρα σε πλοιοκτήτες και διαχειριστές, ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας πλοία του κυπριακού νηολογίου, ώστε να χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, όπως βιοκαύσιμα και υδρογόνο».

«Αυτό, μαζί με ένα μοναδικό σύνολο ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, επέτρεψε στην Κύπρο να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιας κλάσης», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι παρά το παράνομο τουρκικό εμπάργκο στα υπό κυπριακής σημαίας πλοία, το κυπριακό νηολόγιο έχει εξελιχθεί σημαντικά, με ισχυρή φωνή και μεγάλο εκτόπισμα στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων, ενώ συμβάλλει αποτελεσματικά στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές θαλάσσιες πολιτικές.

«Το σταθερό οικονομικό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, καθώς και ο πλούτος της τεχνογνωσίας που προσφέρει η κυπριακή ναυτιλία, προσέλκυσαν σημαντικό αριθμό εμπορικών εταιρειών στην Κύπρο», είπε η κ. Χατζημανώλη, υποδεικνύοντας ότι την τελευταία δεκαετία υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο σύστημα φόρου χωρητικότητας και συγκεκριμένα από 95 σε 320 εταιρείες.

Υπενθύμισε ακόμη πως η Κύπρος διαθέτει μια μεγάλη ναυτιλιακή βιομηχανία με περισσότερες από 200 ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, που καλύπτουν όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, από την πλοιοκτησία και τη διαχείριση πλοίων έως τις τηλεπικοινωνίες, την πληροφορική, τις ασφάλειες, τα χρηματοοικονομικά, την παροχή ανταλλακτικών, τις επισκευές και συντήρηση πλοίων κ.α.

Λέγοντας ότι ένα ναυτιλιακό έθνος όπως η Κύπρος πρέπει να έχει μια σαφή στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξη του ναυτιλιακού τομέα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι κατέχει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ναυτιλιακής ατζέντας, η κ. Χατζημανώλη ανέφερε ότι «η κυπριακή ναυτιλία πρέπει να είναι ανταγωνιστική, ισχυρή, ανθεκτική στις κρίσεις και να ενεργεί προληπτικά στις προκλήσεις και τις νέες τάσεις».

«Έχουμε ένα φιλόδοξο όραμα και ξεκάθαρους στόχους για την κυπριακή ναυτιλία και είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε αυτό το όραμα σε βιώσιμες ενέργειες, προκειμένου να πλοηγηθούμε σε θετικές αλλαγές για την Κύπρο και την παγκόσμια ναυτιλία», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα της ότι μια ολιστική προσέγγιση και η μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες, είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός και διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να στηρίξει και να ενισχύσει τους στόχους της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση