ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τραπεζική κρίση: Οι καθησυχασμοί, η δυσπιστία σε θεσμούς και οι «κουλ τράπεζες»

«H καταιγίδα δεν έχει τελειώσει ακόμη, όπως έδειξε η πτώση της μετοχής της Credit Suisse»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ έχουν αναπόφευκτα αυτές τις μέρες τη μερίδα του λέοντος στην αρθρογραφία των διεθνών ΜΜΕ. Δίνονται οι απαντήσεις προς τους επενδυτές και τον μέσο πολίτη για το ενδεχόμενο γιγάντωσης του προβλήματος, αποτυπώνεται η δυσπιστία προς τους θεσμούς και παράλληλα αναζητούνται τα αίτια.

Για το ζήτημα της ανησυχίας των επενδυτών, ότι οι αποτυχίες των δύο τραπεζών αποτελεί ένδειξη προβλημάτων σε άλλες τράπεζες, το bbc με άρθρο του εξηγεί: «Δεδομένου ότι οι περισσότερες τράπεζες κατανέμουν την έκθεσή τους σε πολλούς τομείς, και έχουν επίσης πολλά μετρητά στο χέρι, η εκτίμηση είναι ότι ο κίνδυνος για τον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα είναι χαμηλός».
Στην ανησυχία του μέσου πολίτη για το αν τα χρήματά του είναι ασφαλή το άρθρο απαντά: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εγγυηθεί από καιρό τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 250.000 $ - και αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, πιθανότατα δεν έχετε περισσότερα από αυτά σε τραπεζικό λογαριασμό. Η SVB και η Signature είχαν διαφορετικό σύνολο πελατών: η SVB εξυπηρετούσε σε μεγάλο βαθμό νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, ενώ η Signature Bank ήταν μια εμπορική τράπεζα που επικεντρωνόταν σε εταιρικούς πελάτες. Πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς είχαν ποσά που ξεπερνούσαν αυτό το επίπεδο των 250.000 $. Ωστόσο, τα μέτρα που λήφθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σημαίνουν ότι ακόμη και αυτοί οι πελάτες δεν θα χάσουν τα χρήματά τους».

Credit Suisse

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολίασε τις εξελίξεις, εστιάζοντας και στην κατακόρυφη πτώση της μετοχή της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse η οποία έχασε περίπου 30% της αξίας της σε διάστημα λίγων ωρών. «Τα ηγετικά στελέχη της Credit Suisse και οι προϊστάμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Μετά την αναταραχή γύρω από την Silicon Valley Bank, οι πολιτικοί και οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές επαναλάμβαναν ξανά και ξανά πως δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και πως οι μεγάλες τράπεζες είναι πλέον πολύ πιο ανθεκτικές. Όμως η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει ακόμη, όπως έδειξε η πτώση της μετοχής της Credit Suisse. Αυτή τη φορά, μια μεγάλη τράπεζα κινδυνεύει πολύ και η οποία μάλιστα, λόγω των αυστηρών απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και ρευστότητας, θεωρούνταν επαρκώς προστατευμένη». Η F.A.Z. εκτιμά ακόμη πως «εάν η τράπεζα καταρρεύσει, θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας της στην κεφαλαιαγορά. Τότε η ανθεκτικότητα των τραπεζών θα τεθεί σε σοβαρή δοκιμασία».

Δυσπιστία προς τους θεσμούς

Από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα handelsblatt επισημαίνει πως μετά τις εξελίξεις με τη Silicon Valley Bank, οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο επιδεινώνονται και η δυσπιστία προς τους θεσμούς επιστρέφει. «Αυτό αποδεικνύει και η περίπτωση της Credit Suisse. Ο Αμάρ Αλ Κουντάιρι, πρόεδρος της Saudi National Bank, ευθύνεται για την πτώση της μετοχής της Credit Suisse, αφ’ ότου δήλωσε ότι η τράπεζά του, ως βασικός μέτοχος δεν θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό της στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ακόμη και αν το ήθελε, διότι ρυθμιστικοί λόγοι την εμπόδιζαν να το πράξει. Ο Σαουδάραβας τραπεζίτης αναφέρθηκε έτσι απλώς σε κάτι που είναι γεγονός. Αυτό δεν μπόρεσε να αλλάξει τη δραματική αντίδραση των επενδυτών, με την εξέλιξη της υπόθεσης να αποτελεί προειδοποιητικό σήμα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και αν, στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα της Credit Suisse».

Πρέπει να ανησυχούμε για μια «κουλ τράπεζα»;

Στα αίτια που οδήγησαν στην κρίση αναφέρονται εξάλλου τα διεθνή ΜΜΕ, όπως οι Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι η τραπεζική κρίση έδειξε γιατί πρέπει να ανησυχούμε για μια «κουλ τράπεζα». Με άρθρο της εστιάζει στο αφεντικό της Silicon Valley Bank, Γκρεγκ Μπέκερ. «Οι τραπεζίτες μπορεί να είναι πολλά - η λίστα είναι τόσο μεγάλη όσο το άθροισμα των ανθρώπινων χαρακτηριστικών - αλλά μπορούν ποτέ να είναι ‘‘ψαγμένοι’’; Το γεγονός ότι το αφεντικό της Silicon Valley Bank, Γκρεγκ Μπέκερ, προσπάθησε να απεικονίσει τον εαυτό του και την τράπεζά του που τώρα δεν λειτουργεί ως τέτοια θα έπρεπε ίσως να ήταν μια κόκκινη σημαία για την τεχνολογική κοινότητα που εξυπηρετούσε, καθώς και για τις ρυθμιστικές αρχές. Ερωτηθείς σε ένα podcast του 2019 πώς θα περιέγραφε τη δουλειά του σε ένα πάρτι, ο Becker είπε ότι συνήθως απαντούσε ότι είχε την ‘‘πιο κουλ τραπεζική δουλειά σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνεργάζομαι με εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο’’, είπε στον συνεντευξιαστή του, ο οποίος ήταν επίσης πελάτης και αυτοαποκαλούμενος ‘‘θαυμαστής’’, παρουσιάζοντας την SVB στο κοινό του ως ‘‘το μέλλον των τραπεζών’’». Το άρθρο καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Είναι δελεαστικό να υποβαθμίσουμε τους κινδύνους της παροχής φθηνών δανείων γέφυρας σε νεοσύστατες επιχειρήσεις πριν από τον επόμενο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων ή την εισαγωγή στο χρηματιστήριο, όταν όλα τα τεχνολογικά ήταν τόσο δημοφιλή. Αλλά όταν τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται και το εύκολο χρήμα σταμάτησε να είναι διαθέσιμο, τα ελαττώματα στο επιχειρηματικό μοντέλο της SVB έγιναν εμφανή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση