ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΥΠΟΙΚ δημοσιοποίησε το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης

Το πλαίσιο καθορίζει επίσης τις επιλέξιμες δαπάνες που καλύπτουν τον πράσινο, βιώσιμο και κοινωνικό τομέα

ΚΥΠΕ

Το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης δημοσιοποίησε χθες το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) κάνοντας ακόμη ένα βήμα στην διαδικασία έκδοσης βιώσιμης χρηματοδότησης.

«Η δημοσίευση αυτού του πλαισίου συνιστά ένα σημαντικό βήμα από την Κύπρο προς την κατεύθυνση της ευθυγράμμισης της εθνικής της στρατηγικής για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της χρηματοδοτικής της στρατηγικής από τις διεθνείς αγορές χρέους», αναφέρει το ΓΔΔΧ.

Τα βασικά συστατικά του σχεδίου παραθέτουν την χρήση των εσόδων που θα εξασφαλιστούν από την έκδοση του βιώσιμου ομολόγου, τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των επιλέξιμων έργων, τη διαχείριση των εσόδων και τη δημοσιοποίηση εκθέσεων.

Περιλαμβάνει επίσης και την αξιολόγηση του πλαισίου από εξωτερικό σύμβουλο.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο εκδόθηκε βάσει των προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών για πράσινα, κοινωνικά και βιώσιμα ομόλογα της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγορών (ICMA).

Το πλαίσιο καθορίζει επίσης τις επιλέξιμες δαπάνες που καλύπτουν τον πράσινο, βιώσιμο και κοινωνικό τομέα.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος θα εκδίδει ετήσιες εκθέσεις για τον καταμερισμό των δαπανών και τον αντίκτυπό τους, ενώ εξωτερικό τρίτο μέρος θα επιβεβαιώνει ότι οι επιλέξιμες δαπάνες συμμορφώνονται με τα κριτήρια επιλεξιμότητας που καθορίζονται στο πλαίσιο.

Εξάλλου, το ΓΔΔΧ δημοσίευσε και την εξωτερική αξιολόγηση του Πλαισίου η οποία διενεργήθηκε από την ISS Corporate Solutions η οποία εξέδωσε γνώμη ως δεύτερο ανεξάρτητο μέρος (SPO).

Υπενθυμίζεται ότι η απελθούσα κυβέρνηση είχε εγκρίνει πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση από την Κυπριακή Δημοκρατία ενός πράσινου/βιώσιμου ομολόγου και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει με όλη την απαραίτητη προεργασία για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Τα πράσινα/βιώσιμα ομόλογα αποτελούν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους διεθνείς επενδυτές και η χρήση του από την Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα καθώς θα προσφέρει πρόσβαση σε νέους επενδυτές και θα αυξήσει το ενδιαφέρον στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τις εκδόσεις της Δημοκρατίας και θα διευρύνει τις χρηματοδοτικές επιλογές του κράτους, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση