Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μεγάλες, αλλά και ότι θα χρειαστούν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό τους. Έτσι, το βράδυ της Πέμπτης στο Eurogroup μετά από συζητήσεις σχεδόν ενός μήνα, πάρθηκε η απόφαση να διατεθούν 540 δισεκατομμύρια ευρώ για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις των κρατών της Ευρωζώνης.
Τι σημαίνει για την Κύπρο όμως αυτή η εξέλιξη και τί ποσό στήριξης της αντιστοιχεί;
Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εξήγησε στην «Κ» μετά την απόφαση του Eurogroup πως η Κύπρος θα έχει οφέλη που βασίζονται σε τρεις πυλώνες.
Πρώτον, θα λάβει δάνειο 160 εκατομμυρίων ευρώ από τη λειτουργία ενός νέου εργαλείου - ταμείου για προσωρινή στήριξη των εργαζομένων που θα φέρει την επωνυμία SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency). Το ταμείο που θα αποσκοπεί στον περιορισμό των κινδύνων ανεργίας στην έκτακτη κατάσταση, ο Υπουργός σημείωσε πως αφορά τη λειτουργία των προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη των εργαζομένων. Το εν λόγω ταμείο θα είναι προσωρινό, σε ό,τι αφορά τη νομική του βάση, η οποία προβλέπει ευρωπαϊκή στήριξη μόνο σε περιπτώσεις κρίσης και θα είναι διαθέσιμο μόλις τα κράτη συνεισφέρουν εγγυήσεις, τουλάχιστον 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Δεύτερον, η Κύπρος θα λάβει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων για προγράμματα εγγυήσεων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συμπλήρωσε πως είναι στην ίδια φιλοσοφία δανεισμού με αυτή που θέλει η Κυβέρνηση να προωθήσει με τις κρατικές εγγυήσεις δανείων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και που η Βουλή δεν το ψηφίζει. Υπενθυμίζεται πως ακόμα δεν έχει βρεθεί -έστω επισήμως- πλειοψηφία για το Κυβερνητικό Νομοσχέδιο με τις κρατικές εγγυήσεις νέων δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους στην Κύπρο.
Τρίτον, η Κύπρος θα μπορέσει να λάβει δανειοδότηση μέχρι και 400 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), τα οποία όμως θα στοχεύουν μόνο για στήριξη της υγείας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, είχε δηλώσει από τα μέσα Μαρτίου πως θα υπάρξει απόφαση για ένα πολύ μεγάλο πακέτο μέτρων, ωστόσο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020 δεν είχε ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, με τα κράτη μέλη να έχουν διαφορετική ατζέντα.
Όπως επισήμως ανακοινώθηκε, τα 240 δισ. ευρώ από τα συνολικά 540 δισ. θα διατεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), τα 200 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε δανεισμό προς τις επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τέλος, 100 δισ. ευρώ δανείων θα διατεθούν από την Κομισιόν στο πλαίσιο του SURΕ.