ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνίες άνω των 50 δισ. δολαρίων υπέγραψε ο Ερντογάν στα Εμιράτα

Παγιώνεται η συμμαχική σχέση της Άγκυρας με το Αμπου Ντάμπι

Kathimerini.gr

Νέα τονωτική ένεση που πλησιάζει τα 51 δισ. δολάρια προσφέρουν και πάλι στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παγιώνοντας τη συμμαχική σχέση τους με την Τουρκία και τον πρόεδρό της προσωπικά.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του Ταγίπ Ερντογάν στις χώρες του Κόλπου, Αγκυρα και Αμπου Ντάμπι υπέγραψαν συμφωνίες αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων, που ήταν άλλωστε ο στόχος της περιοδείας του Ερντογάν στις φίλα προσκείμενες χώρες της Μέσης Ανατολής. Η είδηση προκάλεσε άμεσα ενίσχυση της τουρκικής λίρας κατά 0,5%, αλλά το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε και πάλι λίγες ώρες αργότερα, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται το βράδυ στις 26,87 τουρκικές λίρες προς το δολάριο. Η λίρα έχει υποτιμηθεί 30% από την αρχή του έτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο ομόλογός του των Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, παρακολούθησαν την υπογραφή μεγάλου αριθμού μνημονίων συνεργασίας στο Αμπου Ντάμπι. Αυτές συνίστανται σε υποσχετικές συνολικής αξίας 50,7 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα προβλέπουν και δέσμευση του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Αμπου Ντάμπι για αγορά ομολόγων της Τουρκίας αξίας 8,5 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία προβλέπει πως τα χρήματα από την αγορά των ομολόγων θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων ανοικοδόμησης στις περιοχές που καταστράφηκαν από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, το συνολικό κόστος από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου υπερβαίνει τα 100 δισ. δολάρια. Δεδομένης όμως της στήριξης από τα Εμιράτα, τα χρήματα από την πώληση των ομολόγων θα χρηματοδοτήσουν τα πάντα, από επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια μέχρι την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πετροχημικών, αλλά και για την εξερεύνηση του Διαστήματος και σε δαπάνες για την άμυνα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Αμπου Ντάμπι, Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ, τα χρήματα από τα ομόλογα για την «ανακούφιση των σεισμόπληκτων» θα διατεθούν κατά κύριο λόγο για την ανέγερση κατοικιών προκειμένου να στεγαστούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας των σεισμών στην κεντρική και τη νότια Τουρκία. Θα πρόκειται για τα λεγόμενα σουκούκ, τα ισλαμικά ομόλογα.

Παράλληλα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων, που διαθέτει κεφάλαια ύψους 160 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική τράπεζα Export Credit Bank, στο πλαίσιο της οποίας θα διαθέσει 3 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση εταιρειών που σχεδιάζουν να εξάγουν τα προϊόντα τους στα Εμιράτα, αλλά και σε άλλες αγορές. Στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες του Κόλπου, ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε πρώτα το Κατάρ. Πρόκειται για τη σύμμαχο χώρα που τον έχει επανειλημμένως στηρίξει με ενέσεις κεφαλαίου της τάξης των 10 δισ. δολαρίων, αλλά και με συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων που αναπλήρωσαν προσωρινά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας όταν αυτά είχαν εξανεμιστεί εξαιτίας των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος με σκοπό τη στήριξη της λίρας.

Οι συμφωνίες που έκλεισε ο Τούρκος πρόεδρος αποτελούν την κορύφωση μιας διαδικασίας προσέγγισης με τις χώρες του Κόλπου έπειτα από χρόνια εχθρότητας και ψυχρότητας, ειδικότερα με τη Σαουδική Αραβία. Εχουν προηγηθεί συστηματικές προσπάθειες του Ερντογάν με σκοπό την προσέγγιση με τις χώρες του Κόλπου, προσβλέποντας σε ενέσεις κεφαλαίων πολλών δισ. δολαρίων που χρειάζεται η Τουρκία για να καλύψει τα ελλείμματά της. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 25 δισ. δολαρίων από τις χώρες του Κόλπου μετά την αιμορραγία του ξένου επενδυτικού κεφαλαίου που εγκατέλειπε μαζικά την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, αντιδρώντας στις προβληματικές επιλογές του Τούρκου προέδρου στη νομισματική και οικονομική πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση