Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Εντός των επομένων ημερών το Υπουργείο Οικονομικών θα βρει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις που έχουν φέρει τα πακέτα κυρώσεων (sanctions) που επιβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και που με τη σειρά τους έχουν επηρεάσει εκατοντάδες οντότητες και εργαζομένους. Κοινώς, δεν ψάχνει λύση για τους «παγωμένους», αλλά για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν επηρεαστεί και δεν φταίνε. Όλα τα παραπάνω, λίγα μόνο 24ωρα πριν φτάσουν στα χέρια των κυπριακών αρχών νέα ονόματα που θα μπουν σε κυρώσεις, άρα θα δημιουργήσουν νέες αλυσιδωτές επιπτώσεις όπως δημιουργήθηκαν από το πακέτο του Απριλίου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Παντελή στην «Κ», το Υπουργείο Οικονομικών είναι στη διαδικασία να εξεύρει τρόπους ώστε να λύσει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε οντότητες που συνεργάζονταν με φυσικά ή νομικά πρόσωπα και που δεν έχουν καμία σχέση με το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων. Υπενθυμίζεται πως υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι σε εταιρείες που βρέθηκαν στην λίστα των κυρώσεων και υπάρχει από τον Απρίλη μεγάλο ζήτημα ως προς την καταβολή του μισθού τους. Ή υπάρχει ζήτημα σε εταιρείες που υπήρχε νόμιμη πελατειακή σχέση με τα εν λόγω γραφεία που δέχθηκαν τις κυρώσεις.
Ο κ. Παντελή σημείωσε πως το ΥΠΟΙΚ εργάζεται για να εξεύρει λύση, ελπίζοντας να βρεθεί ακόμα και την Πέμπτη, 18 Μαΐου, μία ημέρα δηλαδή πριν φτάσουν οι νέες κυρώσεις. «Πρέπει να καθοριστεί μία πολιτική για το πώς διαχειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις, μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταλήξει, ευελπιστώ ωστόσο ότι θα έχουμε σύντομα νέα για να ενημερώσουμε και τις κρατικές υπηρεσίες και ευρύτερα», εξήγησε. Ο κ. Παντελή υπογράμμισε δε, ότι, το ΥΠΟΙΚ εστιάζει στις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και οι αποφάσεις γίνονται με αυτό το γνώμονα και μόνο.
Έτοιμο «τεφτέρι» με «high risk» πελάτες
Όπως τονίζουν πηγές από τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλά τα συστήματα καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος στην «Κ», έχουν ήδη σε «λίστα υψηλού κινδύνου» κάποιους πελάτες, οι οποίοι εάν βρεθούν σε λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ, Βρετανίας ή Ευρώπης, μπαίνουν αυτομάτως στον «πάγο». Όπως εξήγησαν, εάν θελήσουν τα παγωμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα να διεξάγουν οποιαδήποτε συναλλαγή με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα υπάρχουν δύο τρόποι. Είτε να αποταθούν τα ίδια στις Αρχές που τους επέβαλλαν τις κυρώσεις, να λάβουν εξαίρεση από τις Αρχές για να πληρώσουν για παράδειγμα μισθούς και αυτή την απόφαση – άδεια να την προσκομίσουν στις τράπεζες για να γίνουν οι εν λόγω συναλλαγές, είτε το Υπουργείο Οικονομικών να θεωρήσει πως έχει δημιουργηθεί ζήτημα που επηρεάζει την κυπριακή οικονομία στο σύνολό της, άρα και να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις.
Μέχρι σήμερα τα ονόματα φυσικών ή και νομικών προσώπων δεν έχουν προβεί σε κάποιου είδους αίτησης για εξαιρέσεις. Εκείνο που θα δούμε άρα, βάσει των δηλώσεων και του κ. Παντελή, είναι να ρίχνει «φως στο τούνελ» το ΥΠΟΙΚ.
Τα μάτια στη νέα λίστα
Σημειώνεται πως, την Παρασκευή 19 Μαΐου αναμένεται νέο πακέτο κυρώσεων από Αμερική και Μεγάλη Βρετανία κατά φυσικών και νομικών προσώπων που θα έχουν νέα κυπριακά ονόματα. Όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα περιλήφθηκαν στις κυρώσεις των ΗΠΑ, Μ.Βρετανίας και Ευρώπης μέχρι στιγμής, έχουν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία και δεν μπορούν να διεξάγουν οποιαδήποτε συναλλαγή με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Εντός της ημέρας, η Εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Τζώρτζια Κωνσταντίνου - Παναγιώτου, σημείωσε στην κρατική τηλεόραση πως, πρέπει να ληφθούν μέτρα από τη Κυβέρνηση για να υπάρξει διαχωρισμός για το ποιες οντότητες μπήκαν στις κυρώσεις αλλά και να προστατευθούν οι οντότητες οι οποίες υφίστανται επιπτώσεις αναίτια. «Μιλάμε για ένα ντόμινο επιπτώσεων πάνω σε δεδουλευμένους μισθούς εργαζομένων, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένοι. Επείγει η εξεύρεση του μηχανισμού για να μπορέσουν να δοθούν κατ’ εξαίρεση άδειες πληρωμής των μισθών», σημείωσε.