ΚΥΠΕ
Την ανάγκη αναθεώρησης της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση ανεργιακού επιδόματος εξέτασε την Τρίτη αυτεπάγγελτα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.
Το θέμα ενέγραψε προς συζήτηση ο Bουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, με αφορμή όπως ανέφερε συγκεκριμένο περιστατικό για το οποίο πληροφορήθηκε και κατά το οποίο λειτουργός του Τμήματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητούσε πληροφορίες από γείτονες για αιτήτρια ανεργιακού επιδόματος.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο κ. Λεωνίδου σημείωσε ότι κατά τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης για ανεργιακό επίδομα, οι λειτουργοί Κοινωνικών Ασφαλίσεων λειτουργούν πολλές φορές καθ’ υπέρβαση εξουσίας και καταχρηστικά. Το αποτέλεσμα είπε, είναι να προσβάλλονται τα δικαιώματα των πολιτών στο πλαίσιο αυτή της «δήθεν αντικειμενικής έρευνας».
Από την άλλη πρόσθεσε, διαπιστώθηκε ότι πέραν από τη διαδικασία η οποία καθυστερεί, το ίδιο το επίδομα καθυστερεί πάρα πολύ να αποδοθεί στους δικαιούχους.
Ο κ. Λεωνίδου εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να καταβάλλεται έστω ένα μικρό, προσωρινό επίδομα, μέχρι να εξεταστεί η αίτηση και μέχρι να οριστικοποιηθεί το ύψος του ποσού και ο χρόνος κατά τον οποίο θα καταβληθεί.
«Εμείς πιστεύουμε ότι ο πολίτης πρέπει να απολαμβάνει τα δικαιώματά του και τα δικαιώματα που του παρέχει το κράτος την ώρα που τα χρειάζεται. Γιατί ένας για να βρεθεί να είναι άνεργος και για να απευθυνθεί το Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να εξασφαλίσει το επίδομα, θα πρέπει να του καταβληθεί εκείνη τη στιγμή που είναι άνεργος και έχει ανάγκη να πάρει εισόδημα στο σπίτι του», είπε.
Πρόσθεσε ότι αν το κράτος καθυστερεί, σημαίνει ότι δεν είναι κοινωνικό κράτος ή κράτος δικαίου.
Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι αποφάσισε να καταθέσει το θέμα για συζήτηση εξαιτίας ενός συγκεκριμένου περιστατικού, κατά το οποίο όταν απολύθηκε σύζυγος διευθυντή εταιρείας και οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις απέστειλαν τη λειτουργό για να διερευνήσει το θέμα, αυτός εκτός από την επίσκεψή του στο σπίτι, απευθύνθηκε σε γειτονικά σπίτια για να ρωτήσει κατά πόσο εργαζόταν ή όχι η αιτήτρια.
Ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο αφού προσβάλλει και την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια και τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη.
Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι ο υπεύθυνος των επιθεωρητών και ο Διευθυντής Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα πρέπει να εξετάσουν τη νομοθεσία με βάση το πνεύμα της άσκησης της εξουσίας των δημοσίων φορέων, μέσα σε πνεύμα ευαισθησίας και χρηστής διοίκησης και όχι καθ’ υπέρβαση και καταχρηστικά.