ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Aνησυχία ΕΟΑ Λάρνακας για χωροθέτηση μονάδας πυρόλυσης πλαστικών

Εστάλη πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα

ΚΥΠΕ

Έντονη ανησυχία για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει σε συγκεκριμένη βιομηχανική ζώνη στη περιοχή Κόσιης, την μετεγκατάσταση και λειτουργία Μονάδων Παραγωγής Ασφαλτικού Σκυροδέματος και εργοστασίου πυρόλυσης πλαστικών, εκφράζει ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λάρνακας, ζητώντας την άμεση επανεξέταση του θέματος.

Σε υπόμνημα που εστάλη πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο ΕΟΑ Λάρνακας εκφράζει «έντονη ανησυχία σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει εντός της Βιομηχανικής Ζώνης Αυξημένου Βαθμού Οχληρίας (Ζώνη Β2) στην Κοινότητα Κόσιης της επαρχίας Λάρνακας, την μετεγκατάσταση και λειτουργία Μονάδων Παραγωγής Ασφαλτικού Σκυροδέματος και άλλων βαριών βιομηχανιών, όπως εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών».

Καλούμε, συνεχίζει η ανακοίνωση «την εκτελεστική εξουσία να επανεξετάσει αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές περιβαλλοντικές, υγειονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους κατοίκους και την ευρύτερη περιοχή. Οι ανησυχίες τόσο των τοπικών αρχών όσο και των κατοίκων της περιοχής είναι εύλογες και απολύτως δικαιολογημένες και πρέπει να ανησυχήσουν την εκτελεστική εξουσία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Στο υπόμνημα ο Οργανισμός παραθέτει ορισμένους λόγους για τους οποίους όπως αναφέρει «η χωροθέτηση ιδιαίτερα οχληρών χρήσεων όπως Μονάδων Παραγωγής Ασφαλτικού Σκυροδέματος και εργοστασίου πυρόλυσης πλαστικών στην περιοχή Κόσιης συνιστά μία απαράδεκτη απόφαση».

Ο πρώτος λόγος αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αναφέρει, εξηγώντας πως «η περιοχή Κόσιης είναι ήδη επιβαρυμένη από τη λειτουργία της Μονάδας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, λόγω υπερφόρτωσης, με την ποσότητα των απορριμμάτων να ξεπερνά τα όρια δυναμικότητάς της. Περαιτέρω, στην περιοχή αποθηκεύεται το παγκύπριο απόθεμα ξύλινων πασσάλων της ΑΗΚ, εμποτισμένων με κρεόζωτο».

Ως εκ τούτου σημειώνεται «η κατασκευή Μονάδων Παραγωγής Ασφαλτικού Σκυροδέματος θα προσθέσει νέες πιέσεις στο περιβάλλον και θα επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων. Ειδικότερα, τα απόβλητα και οι εκπομπές αέριων ρύπων και οσμών από τη διαδικασία παραγωγής ασφαλτικού και της πυρόλυσης πλαστικών ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες, όπως ατμοσφαιρική ρύπανση και μόλυνση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων».

Στην ανακοίνωση του ΕΟΑ αναφέρεται επίσης πως «σε πολύ κοντινή απόσταση από την προτεινόμενη χωροθέτηση της Βιομηχανικής Ζώνης Β2, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή δύο φραγμάτων (Καμμίτση και Αρχάγγελου). Τα δύο φράγματα, εκτός από την αντιπλημμυρική τους λειτουργία, αναμένεται ότι θα χρησιμοποιούνται και για αρδευτικούς σκοπούς, συμβάλλοντας στη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής, και συγκεκριμένα στην περιοχή αναδασμού Αραδίππου».

Το φράγμα Καμμίτση, όπως σημειώνεται «γειτνιάζει με την προγραμματισμένη τοποθεσία εγκατάστασης Μονάδων Ασφαλτικού Σκυροδέματος και εργοστασίου πυρόλυσης πλαστικών, γεγονός που ενέχει σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του αποθηκευμένου νερού, ενώ ενδέχεται να προκληθεί και σημαντική ρύπανση σε περιπτώσεις ατυχήματος».

Σύμφωνα με τον ΕΟΑ «η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με την Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία».

Ο ΕΟΑ Λάρνακας αναφέρει επίσης στο υπόμνημα του προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την αρνητική επιρροή στην υγεία των κατοίκων που θα έχει η συγκεκριμένη μονάδα στη περιοχή σημειώνοντας πως αυτή «βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους πυκνοκατοικημένους Δήμους Αραδίππου, Αθηένου, Ιδαλίου και την Κοινότητα Λυμπιών. Πλησίον της περιοχής εγκατάστασης, βρίσκεται στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, όπου υπηρετεί μεγάλος αριθμός εθνοφρουρών».

Ακόμα «σε πολύ κοντινή απόσταση λειτουργούν ήδη δύο μεγάλα σχολεία και συγκεκριμένα το Λύκειο Αραδίππου και το Pascal English School, όπου φοιτούν εκατοντάδες μαθητές, ενώ ξεκίνησε και η ανέγερση της νέας Τεχνικής Σχολής Λάρνακας. Η όχληση που μπορεί να προκληθεί από τη λειτουργία των Μονάδων ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, ενώ η έκθεση σε ρύπους και τοξικές εκπομπές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπνευστικών και άλλων σοβαρών ασθενειών».

Ένας άλλος λόγος που επικαλείται ο ΕΟΑ, είναι και η χωροθέτηση των μονάδων αυτών, αφού όπως αναφέρει «η περιοχή της Κόσιης έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ακατάλληλη για την εγκατάσταση τέτοιων Μονάδων, καθώς η γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές και το βεβαρημένο ιστορικό της περιοχής δεν επιτρέπει την ανάπτυξη τέτοιων αναπτύξεων, που ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων».

Επιπρόσθετα, σημειώνει, «η περιοχή εγκατάστασης των Μονάδων χωροθετείται πλησίον της Προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 ΖΕΠ «Περιοχή Κόσιης- Παλλουρόκαμπου» και της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΠ) «Περιοχή Λυμπιών – Αγίας Άννα» και η εγκατάσταση μιας Μονάδας τέτοιου τύπου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους στόχους διατήρησης της περιοχής, μειώνοντας την οικολογική αξία και τη βιοποικιλότητα της περιοχής».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση