ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε κρίσιμη καμπή οι διαβουλεύσεις για την ΑΤΑ

Προβληματισμός στις συντεχνίες για την υπουργική πρόταση μόνο για υπογραφή συμφωνίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι εμπλεκόμενες πλευρές στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Προσαρμογής (ΑΤΑ) μετά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου. Από διαφορετική σκοπιά και οι δύο πλευρές, συντεχνίες και εργοδότες, εμφανίζονται να αναμένουν το επόμενο βήμα από τον υπουργό Εργασίας προκειμένου να καταλήξουν επί της υπουργικής πρότασης, να ξεκινήσει ο διάλογος για οριστική επίλυση της διαφοράς και το κυριότερο, να εκλείψει οριστικά η απειλεί διατάραξης της εργασιακής ειρήνης με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Η εργοδοτική πλευρά διαμηνύει πως μια νέα συνάντηση θα είχε ως αντικείμενο μόνο την αποδοχή της υπουργικής πρότασης, οι δε συντεχνίες εμφανίζονται προβληματισμένες για δύο σημεία της πρότασης.

Λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με εργοδότες και συντεχνίες, τα όσα φαίνεται να χωρίζουν τις δύο πλευρές επικεντρώνονται περισσότερο στο αποτέλεσμα του οδικού χάρτη μέχρι το 2025 παρά με το άμεσο ζήτημα της πρότασης που είναι το ποσοστό καταβολής της ΑΤΑ μέχρι την οριστική συμφωνία. Περισσότερο θολή είναι η εικόνα στον χώρο των συντεχνιών όπου οι πληροφορίες για τα επόμενα βήματα είναι αντιφατικές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης υπήρχαν πληροφορίες για νέα πανσυδικαλιστική συνάντηση την Τετάρτη, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συντεχνίες θεωρούν πως επί του παρόντος δεν υπάρχει ανάγκη για νέα συνάντηση των συντεχνιών μιας και δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό από πλευράς του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα δικαιολογούσε μια τέτοια εξέλιξη. Από την άλλη και οι εργοδότες αναμένουν τον υπουργό Εργασίας. Πηγή από τον χώρο της εργοδοτικής πλευράς ξεκαθάριζε στην «Κ» πως μια νέα συνάντηση θα είχε ως αντικείμενο μόνο την επισημοποίηση της συμφωνίας με την αποδοχή της υπουργικής πρότασης όπως έχει κατατεθεί και τίποτε άλλο.

Τα αγκάθια

Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως στον χώρο των συντεχνιών αναμένουν πώς και πώς μια κίνηση από πλευράς του υπουργού Εργασίας η οποία θα μειώνει τον προβληματισμό που υπάρχει για δύο σημεία της πρότασής του και θα οδηγήσει σε συμφωνία με την εργοδοτική πλευρά. Με το σκεπτικό αυτό, όπως σημείωναν πηγές στην «Κ», υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υπάρξουν εξελίξεις ανά πάσα στιγμή. Οι συντεχνίες θεωρούν πως η πρόταση του κ. Παναγιώτου για αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ από 50% σε 66,67%, μέχρι την τελική συμφωνία, είναι ικανοποιητική. Ωστόσο υπάρχουν άλλα δύο σημεία τα οποία για την ώρα δεν επιτρέπουν μια αίσια έκβαση του όλου θέματος. Το πρώτο είναι η πρόνοια της πρότασης για διαβουλεύσεις των δύο πλευρών προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία και το δεύτερο ο χρονικός ορίζοντας που τίθεται μέχρι το 2025 για κατάληξη των διαβουλεύσεων. Στο πρώτο ζήτημα οι συντεχνίες αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη διατύπωση για συμφωνία, θεωρώντας πως στο τραπέζι μπορεί να τεθεί ζήτημα για μια νέα συμφωνία που δεν θα καλύπτει την πάγια θέση των συντεχνιών για επαναφορά της ΑΤΑ όπως αυτή εφαρμοζόταν πριν μειωθεί το ποσοστό καταβολής ένεκα της οικονομικής κρίσης. Στο άλλο ζήτημα του χρονικού ορίζοντα των διαβουλεύσεων, οι συντεχνίες επιδιώκουν μείωσή του κατά ένα χρόνο. Όπως έλεγαν πηγές από τον συντεχνιακό χώρο στην «Κ», οι διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τέλος του 2024.

Σε διαφορετική περίπτωση οι συντεχνίες θα μπορούσαν να δεχθούν τον ορίζοντα του 2025 με μια ενδιάμεση αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ κοντά στο 70%.

Μόνο υπογραφές

Στην άλλη πλευρά, την εργοδοτική, η αποδοχή της υπουργικής πρότασης θεωρείται η υπέρβαση που μπορούσε να γίνει προκειμένου να μην διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της Κύπρου.

Οι εργοδότες θεωρούν πως η πρόταση για ενδιάμεση αύξηση του ποσοστού καταβολής μέχρι το 2025 καθώς και οι διαβουλεύσεις, στη συνέχεια, για συμφωνία είναι ζυγισμένη, σοβαρή και μελετημένη, παρά τις διαφωνίες που υπήρχαν από μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων. Στο δε χώρο της ΟΕΒ τονίζεται με έμφαση πως το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι η υπουργική πρόταση και πως με αυτήν θα πορευθούν και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αλλαγή. Θέση που προκαλεί επίσης προβληματισμό για την κατάληξη των προσπαθειών του υπουργού Εργασίας. Από την ΟΕΒ αυτό το οποίο τονίζεται είναι η ανάγκη για μια νέα τελική συνάντηση όλων των πλευρών με μοναδικό θέμα την αποδοχή της πρότασης και τίποτε άλλο.

Ανησυχίες από ένα ναυάγιο και επιπτώσεις

Η αποδοχή της υπουργικής πρότασης από πλευράς των εργοδοτών, παρά τις αρχικές διαφωνίες, φαίνεται να ήταν το αποτέλεσμα των εκτιμήσεων που υπάρχουν για το αποτύπωμα μια νέας εργατικής αναταραχής με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη οι εργοδότες έκριναν πως η οικονομική επιβάρυνση από την αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ στο 66,67% ήταν διαχειρίσιμη σε σχέση με το αποτύπωμα νέων απεργιακών μέτρων. Οι εργοδότες θεωρούν πως η κυπριακή οικονομία αλλά και οι επιχειρηματίες εξέρχονται από διαδοχικές κρίσεις και υπάρχουν όλες οι προοπτικές για μια τουριστική περίοδο που θα κλείσει οικονομικές ζημιές του παρελθόντος. Με την ελπίδα ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι μια καλή τουριστική περίοδος, το μήνυμα που στέλνουν είναι: «Υπάρχει μια πρόταση που δεν αρέσει σε κανέναν, αλλά διατηρεί της εργασιακή ειρήνη». Τυχόν ναυάγιο στις προσπάθειες που καταβάλλονται, πιστεύεται ότι θα βάλουν τις εργασιακές σχέσεις σε αχαρτογράφητα νερά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση