ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε δοκιμασία η συναίνεση της ΕΚΤ

Αποκλίνουσες οι απόψεις αξιωματούχων της τράπεζας για τη νομισματική πολιτική

ΤΖΑΝΑΣ ΡΑΝΤΟΟΥ, ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΧΟΡΟΜΠΙΝ / BLOOMBERG

Η ενότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με γνώμονα το μέγεθος των αυξήσεων στα επιτόκια κινδυνεύει να διαταραχθεί τους επόμενους μήνες. Οι αξιωματούχοι της έχουν αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο που πιστεύουν ότι μπορεί να αντέξει η οικονομία υπό συνθήκες σοβαρής ενεργειακής κρίσης. Ακριβώς όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει πλήρως επικεντρωμένη στην καταπολέμηση των αδάμαστων πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα, έτσι και όσοι τάσσονται υπέρ μιας πολύ επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ εμφανίζονται εξίσου αποφασισμένοι να παρατείνουν την πιο δραστική νομισματική σύσφιγξη στην ιστορία της Ευρωζώνης έως το 2023. Οπερ σημαίνει πως οι αυξήσεις στο κόστος δανεισμού θα συμπληρωθούν με μια άμεση έναρξη της συρρίκνωσης ισολογισμού της ΕΚΤ, ύψους 8,8 τρισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι συνάδελφοί τους και θιασώτες της ήπιας προσέγγισης ανησυχούν για τον αντίκτυπο μιας τέτοιας επιθετικότητας μετά τις μέχρι τώρα αυξήσεις των 125 μονάδων βάσης, υποδεικνύοντας πως υπάρχουν τριγμοί στην αποφασιστικότητα της ΕΚΤ. Και αυτό μπορεί να δυσχεραίνει ολοένα και περισσότερο τη συναίνεση, για την οποία επιμένει η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ. Μια τέτοια κρίση μπορεί κάλλιστα να αποκαλυφθεί, μόλις φθάσουν με τις αυξήσεις τους οι αξιωματούχοι σε ένα επίπεδο όπου το κόστος δανεισμού θεωρείται ότι έχει ουδέτερη επίδραση στην οικονομία, πιθανώς γύρω στον Δεκέμβριο.

«Πιθανότατα δεν θα σταματήσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στα εν λόγω επίπεδα, αλλά θα εισέλθουμε σε μιαν άλλη φάση του ταξιδιού, όταν αυτό θα καταστεί πιο ευέλικτο και πιθανώς πιο αργό», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα. Η αίσθηση πως η λήξη του 2022 συνιστά σημείο καμπής στη συζήτηση της ΕΚΤ, το οποίο εντόπισε ο Γάλλος, ο αυτοαποκαλούμενος πραγματιστής, ο οποίος απορρίπτει προσπάθεια να ενταχθεί στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο, αποτελεί κοινό θέμα προβληματισμού. Τα λεγόμενα «γεράκια», συμπεριλαμβανομένων του διοικητή της Τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, και του Λετονού ομολόγου του Μάρτινς Κάζακς, εξέφρασαν παρόμοιες απόψεις, ενώ ορισμένοι συνάδελφοί τους φάνηκε να δείχνουν πως προτιμούν να συνεχιστούν οι ακόμη πιο δυναμικές κινήσεις. «Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν πρέπει να εγκαταλείψει πολύ σύντομα την προσπάθεια», τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γιοακίμ Νάγκελ, ενώ ο Σλοβάκος ομόλογός του Πέτερ Καζιμίρ υποστήριξε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να αντέχουμε». Αντίθετα, ο Ιταλός συνάδελφός τους Ιγνάσιο Βίσκο προειδοποίησε ότι το 2023 θα είναι «πολύ δύσκολο». Ο δε Πορτογάλος Μάριο Σεντένο υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρξει κόστος από την παράταση μιας τέτοιας επιθετικότητας σε περίοδο τεράστιας οικονομικής αβεβαιότητας. «Η χειρότερη περίπτωση για όλους μας είναι αν κάποια στιγμή χρειαστεί να παλινδρομήσουμε», είπε, εν κατακλείδι.

«Πρέπει να είμαστε πηγή σταθερότητας. Δεν μπορεί να θεωρηθούμε ότι δεν πάμε κάπου ή ότι κάποια στιγμή πρέπει να αναδιπλωθούμε».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις επιδεινούμενες προοπτικές για την οικονομία. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2023 κατά περισσότερο από το ήμισυ, στο μόλις 0,5%. Στην περίπτωση δε της Γερμανίας και της Ιταλίας, θα υπάρξει ξεκάθαρη συρρίκνωση. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δημοσίως δηλώσει ότι, παρά τη συναινετική εκτίμηση για το αντίθετο, η οικονομία της Ευρωζώνης δεν τελεί σε ύφεση. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, παραδέχθηκε πως είναι πιθανό σε μια τεχνική βάση να συμβεί κάτι τέτοιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση