ΚΥΠΕ
Αναμενόμενη ήταν η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία στο προηγούμενο διάστημα φάνηκε να υποτιμά τον κίνδυνο του πληθωρισμού, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κύπρου Σωφρόνης Κληρίδης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων και ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη και ένας νέος κύκλος Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).
Ειδικότερα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ήταν αναμενόμενο να κινηθεί επιθετικά η ΕΚΤ διότι το ίδιο έχουν κάνει και άλλες Κεντρικές Τράπεζες, παγκοσμίως, ενώ σημείωσε πως η ΕΚΤ ήταν και λίγο πίσω χρονικά σε σχέση με τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες και της γινόταν κριτική ότι καθυστέρησε να αντιδράσει.
«Ήταν αναμενόμενο και δεν είχε και πολλές επιλογές η ΕΚΤ», τόνισε.
Ανέφερε ότι η ΕΚΤ φάνηκε πως είχε υποτιμήσει τον κίνδυνο του πληθωρισμού, προηγουμένως, και τώρα έπρεπε να δείξει ότι αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και κάνει ό,τι μπορεί για να τον περιορίσει.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτή επενεργεί αρνητικά στην ανάπτυξη και επηρεάζει την οικονομική δυνατότητα των δανειζόμενων καθώς θα αυξηθούν τα δανειστικά επιτόκια, ενώ αποθαρρύνει τις επενδύσεις και αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης που είναι ήδη υπαρκτός λόγω της γενικής κατάστασης επικρατεί παγκοσμίως.
Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή την στιγμή» πόσο θα διαρκέσει η πολιτική αύξησης των επιτοκίων.
Σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με την οικονομία, ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ότι γενικά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά και τις τιμές της ενέργειας που επηρεάζουν την παραγωγή και την οικονομική δραστηριότητα, την στιγμή που εξακολουθεί να υπάρχει η απειλή του πληθωρισμού.
«Από την άλλη υπάρχει και ο κίνδυνος της ύφεσης με αποτέλεσμα να επικρατεί μια πολύ δύσκολη συγκυρία για να την διαχειριστούν οι Κεντρικές Τράπεζες», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι αποτελούν τα δύο (πληθωρισμός και ύφεση) ένα δίκοπο μαχαίρι.
Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να περιέλθει σε ύφεση η Ευρωζώνη αλλά και στις προβλέψεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή «για πολύ μικρή ανάπτυξη, κάτω από 1%», υπογραμμίζοντας ότι «με όλα αυτά που συμβαίνουν με τα θέματα της ενέργειας, σίγουρα είναι υπαρκτό και το ενδεχόμενο ύφεσης».
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει το ενδεχόμενο νέου κύκλου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), ο κ. Κληρίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι «οπωσδήποτε και αυτός είναι ένας κίνδυνος», προσθέτοντας πως «από την στιγμή που αυξάνονται τα επιτόκια και επιβραδύνεται η ανάπτυξη, αυτό θα δημιουργήσει πιέσεις στους δανειζόμενους, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αύξηση των ΜΕΔ».
«Το ερώτημα είναι πως θα επηρεαστεί η κάθε χώρα ξεχωριστά και ειδικά η Κύπρος», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «την Κύπρο δεν την επηρεάζει άμεσα το θέμα του φυσικού αερίου αλλά μας επηρεάζει η όλη κατάσταση που επικρατεί».
«Οπότε είναι ένας κίνδυνος και για τον τραπεζικό τομέα αυτός», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, θετικό για τράπεζες είναι το γεγονός ότι «ξέφυγαν από τα αρνητικά επιτόκια τα οποία τις επιβάρυναν, αλλά από την άλλη υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να αυξηθούν τα ΜΕΔ, λόγω του κινδύνου επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και ύφεσης».
Τέλος, σημείωσε ότι επειδή τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο είναι συνδεδεμένα με το βασικό της ΕΚΤ, θα αυξηθούν αυτόματα.