ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Reuters: Ο Πούτιν ποντάρει στον «βαρύ χειμώνα» της Ε.Ε.

«Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως το σκεφτούν διπλά πριν συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να θεωρήσουν ότι ήρθε η ώρα για μια συμφωνία», δήλωσε πηγή κοντά στο Κρεμλίνο

ΠΗΓΗ: Reuters

Οι δύσκολοι χειμώνες βοήθησαν στο παρελθόν τη Μόσχα να νικήσει τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ. Έτσι και σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ποντάρει στην αύξηση των τιμών της ενέργειας καθώς και στις πιθανές ελλείψεις κατά τον φετινό χειμώνα προκειμένου να πείσει την Ευρώπη να αναγκάσει την Ουκρανία να δεχθεί εκεχειρία – και μάλιστα με τους όρους της Ρωσίας.

Αυτός, σύμφωνα με δύο ρωσικές πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη που βλέπει η Μόσχα, τη στιγμή που το Κίεβο λέει ότι δεν δέχεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να αποχωρήσουν όλες οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

«Ρωγμές» στην ευρωπαϊκή ενότητα βλέπει η Μόσχα

«Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε», δήλωσε μία από τις πηγές, που αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν έχει την εξουσιοδότηση να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ.

«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους. Προβλέπουμε διαμαρτυρίες και αναταραχές. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως το σκεφτούν διπλά πριν συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να θεωρήσουν ότι ήρθε η ώρα για μια συμφωνία».

Μια δεύτερη πηγή είπε ότι η Μόσχα παρατηρεί ήδη «ρωγμές» στην ευρωπαϊκή ενότητα, φαινόμενο που αναμένεται να επιδεινωθεί εν μέσω των δυσκολιών της χειμερινής περιόδου.

«Θα είναι πολύ σκληρό εάν ο πόλεμος συνεχιστεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Έτσι υπάρχει ελπίδα ότι θα καλέσουν σε ειρήνη», ανέφερε η πηγή.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο.

Η Ουκρανία και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της στη Δύση λένε ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν στάση, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δει σημάδια αμφιταλάντευσης σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς το Κίεβο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, έγραψε: «Η Ε.Ε. έχει σταθεί δίπλα σας σε αυτή τη μάχη από την αρχή. Και θα είμαστε δίπλα σας για όσο καιρό χρειαστεί».

Το Κίεβο πιστεύει πως έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης, χάρη στη σημαντική στρατιωτική βοήθεια που έχει λάβει τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες της Δύσης. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έχει παίξει και μια σειρά από επιθέσεις κατά υψηλόβαθμων στόχων της ρωσικής πλευράς, οι οποίες τόνωσαν το ηθικό των Ουκρανών.

«Προκειμένου να καταστούν δυνατές οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αλλάξει το στάτους κβο στο μέτωπο προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μικάιλο Ποντολιάκ. «Πρέπει ο ρωσικός στρατός να υποστεί σημαντικές ήττες», πρόσθεσε.

«Δοκιμασία θέλησης»

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της εκτόξευσης των τιμών της Ενέργειας λόγω του πολέμου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αυξήσουν την ανθεκτικότητά των χωρών τους σε αυτές τις πιέσεις τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά είναι λίγοι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των χωρών της Ε.Ε..

Το Κρεμλίνο έχει αποδώσει τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου σε τεχνικά προβλήματα καθώς και στις δυτικές κυρώσεις και την άρνηση κάποιων χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα ρεκόρ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, συνεχίζουν να διογκώνουν το «οπλοστάσιο» της Ρωσίας.

«Το Κρεμλίνο, φυσικά, ποντάρει στην πιθανότητα ότι θα χάσουμε το ενδιαφέρον μας για την κατάσταση λόγω των ενδιάμεσων εκλογών στην Αμερική, της διαδικασίας εκλογής ενός νέου πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο και της αβάσταχτης ανησυχίας της Γερμανίας για το φυσικό αέριο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ, Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη.

«Ο πόλεμος είναι μια δοκιμασία υλικοτεχνικής υποστήριξης αλλά και θέλησης, Η δοκιμασία αυτή έγκειται στο εάν η Δύση έχει ισχυρότερη θέληση από το Κρεμλίνο. Πιστεύω πως αυτή θα είναι η πρόκληση», πρόσθεσε.

Η πρώτη πηγή κοντά στις ρωσικές αρχές, είπε στο Reuters ότι η Μόσχα, σε οποιαδήποτε πιθανή ειρηνευτική συμφωνία στο μέλλον, επιθυμεί να «κλειδώσει» εδαφικά οφέλη, να εξασφαλίσει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς και το Κίεβο να δεσμευτεί σε στρατιωτική ουδετερότητα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο δεν θα δεχθεί καμία πρόταση «παγώματος» των γραμμών του μετώπου προκειμένου να «κατευναστεί» η Μόσχα.

Ο Ποντολιάκ, από την πλευρά του, είπε ότι η Δύση παρέχει στο Κίεβο αρκετά όπλα ώστε να «μην πέσει» αλλά όχι αρκετά για να κερδίσει, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη. Τα κράτη της Δύσης έχουν αρνηθεί να εμπλακούν πιο άμεσα στον πόλεμο προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ