ΚΥΠΕ
Θεμελιώδης στόχος της Κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση μακροοικονομικής σταθερότητας και η ορθολογική διαχείριση των πόρων και των οικονομικών υποχρεώσεων του δημοσίου που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του στην 63η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι τα οικονομικά στοιχεία «αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η οικονομία μας ακολουθεί σωστή πορεία και αυτή την υπεύθυνη πολιτική θα τη συνεχίσουμε χωρίς λαϊκισμούς και ευχολόγια, χωρίς ποτέ όμως να επαναπαυόμαστε λαμβάνοντας υπόψη και το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον αλλά και την ανάγκη να έχουμε μια ισχυρή οικονομία που θα μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική που αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση μας».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, «η δημοσιονομική υπευθυνότητα, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οι συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι το τρίπτυχο που καθορίζει την οικονομική μας πολιτική, καθορίζει τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο».
«Και είναι αυτό που μας εξασφάλισε τις σημαντικές διαδοχικές αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που είμαι σίγουρος αντιλαμβάνεστε τη σημασία τους, αλλά και τα αποτελέσματα της σημερινής μας εξόδου στις διεθνείς αγορές», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παρά τις πολλαπλές και ποικιλόμορφες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, έχουμε καταφέρει - μέσω υπεύθυνων και ορθολογικών πολιτικών και προσεγγίσεων - η οικονομία της Κύπρου – και είμαστε περήφανοι για αυτό - να είναι μία από τις κορυφαίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τις οικονομικές της επιδόσεις».
Αυτό, συνέχισε, «επιβεβαιώνεται και από τις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από δύο μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που είχαμε τις τελευταίες δύο βδομάδες».
«Η χώρα μας παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιτάχυνση στην Ευρωζώνη και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024, όταν ο μέσος όρος ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μόλις στο 0,4%», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τα έτη 2024 και 2025, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η ανάπτυξη προβλέπεται να ενισχυθεί σε σχέση με το 2023, η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε πτωτική τροχιά, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και την ίδια στιγμή, όπως είπε, «επιτυγχάνεται σημαντικά η μείωση του δημοσίου χρέους, με στόχο τη διαμόρφωσή του σε ποσοστό χαμηλότερο του 60% του ΑΕΠ έως το 2026».
Σε σχέση με τη σημερινή έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας και ύψους €1 δισ. ευρώ στις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 3,25% και απόδοση 3,31%, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «το μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές μεταφράστηκε, σε πολύ μικρό χρόνο, σε ένα βιβλίο προσφορών ύψους €9,6 δισ. και επέτρεψε την γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας με θετικά αποτελέσματα για την Δημοκρατία».
«Η σημερινή έκδοση και τα αποτελέσματα επιδεικνύουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ανθεκτικότητα και δυναμική της κυπριακής οικονομίας και έρχεται ως συμπλήρωμα στην αντίστοιχη άποψη των διεθνών οίκων αξιολόγησης που κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες προχώρησαν σε αναβαθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε.
Ανέφερε ότι «με την επιτυχημένη αυτή έκδοση, η οποία εκτελέστηκε σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταβλητότητα και διεθνείς πολιτικές αναταράξεις που επηρεάζουν τις κεφαλαιαγορές, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδεικνύει τη δυνατότητα της να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της χωρίς προβλήματα και με λογικό κόστος, διασφαλίζοντας τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας».
Αναφερόμενος στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι κάτι που «ενισχύει το όνομα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μας προσφέρει ένα σταθερό υπόβαθρο για θεμελίωση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ασφάλεια, την άμυνα, την ενέργεια, την έρευνα, αλλά ειδικά την οικονομία όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η συμφωνία προβλέπει τον διάλογο για συνεργασία στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, τομείς τους οποίους όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία για να έχουμε μια πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική οικονομία της χώρας».
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η υψηλής ποιότητας επαγγελματική υποδομή της Κύπρου στους τομείς των διοικητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών αναγνωρίζεται διεθνώς.
Πρόσθεσε ότι «το όραμά μας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος» - μιας πάγιας θέσης του ΣΕΛΚ, αφού ο τελευταίος μετασχηματισμός έγινε το 2002 – «έχοντας ως κύριους άξονες την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, τη μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, την παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, με έμφαση στη μεσαία τάξη του τόπου μας που διαχρονικά αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας».
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «στοχεύουμε να ευθυγραμμίσουμε τις φορολογικές μας πολιτικές με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, στο πλαίσιο της προωθούμενης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, αποσκοπώντας να αντιμετωπίσουμε και τις τεράστιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε καθημερινά».
Ανέφερε ότι η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση θα συμβάλει αναμφίβολα και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας και «ταυτόχρονα, θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν κάποιες από τις στρεβλώσεις στην οικονομία, αλλάζοντας τις συνήθειες στους ρυπογόνους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και του νερού, ενώ παράλληλα θα προωθήσει ουσιαστικά την κυκλική οικονομία».
Επιπλέον, ανέφερε ότι θα ενισχύσει την καινοτομία και τις «πράσινες» επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση αποβλήτων.
«Ο οδικός μας χάρτης προς την πράσινη μετάβαση είναι πολύ συγκεκριμένος και πρέπει όλοι μαζί να συμβάλουμε στην υλοποίησή του, αφού επαναλαμβάνω, οι επιπτώσεις σε όλους μας από την κλιματική αλλαγή – κάποιοι θεωρούν ότι είναι μακρινές, είναι εντελώς λανθασμένη προσέγγιση – είναι εδώ, πρέπει να το παραδεχτούμε, δυστυχώς έχουμε καθυστερήσει», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στα θέματα που απασχολούν σήμερα την επικαιρότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτά είναι τα κλιματιστικά στα σχολεία, οι πυρκαγιές και το μεταναστευτικό και πρόσθεσε πως «όλα αυτά σχετίζονται άμεσα και με την κλιματική αλλαγή».
«Σκεφτείτε τις επιπτώσεις στον τουρισμό μας με τις θερμοκρασίες στην Κύπρο, πώς θα επηρεάσει τον τουρισμό. Σκεφτείτε την πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας λόγω όλων των παραγόντων που προανέφερα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «οι επιπτώσεις είναι εδώ, πρέπει να κινηθούμε σαφώς πιο γρήγορα, καθυστερήσαμε να αντιληφθούμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι «επειδή κάποιοι μιλούν για το μεγάλο κόστος της πράσινης μετάβασης, εκείνο που σας καλώ να σκεφτούμε είναι ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος επωμιστούμε θα είναι σαφώς χαμηλότερο από το κόστος που θα κληθούμε να αναλάβουμε ως κράτος ή ως επιχειρήσεις, ως νοικοκυριά, ως κοινωνία, γενικότερα, αν δεν δράσουμε συλλογικά άμεσα».
Ανέφερε επίσης ότι ένας άλλος μεγάλος στόχος τον οποίο έθεσε από την αρχή της διακυβέρνησής του είναι «η διαφύλαξη του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου» και πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή, εργαζόμαστε σε συνεργασία πάντα με τους εποπτικούς φορείς, αλλά και με την τεχνική υποστήριξη διεθνών αξιόπιστων Αρχών, για διαφύλαξη του ονόματος της χώρας μας».
«Πρέπει όλοι μας να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα με απόλυτη σοβαρότητα και με συγκεκριμένες δράσεις, όπως είναι η σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τους παρόχους διοικητικών υπηρεσιών, να ανατρέψουμε μια αντίληψη που επικρατεί για τη χώρα μας», πρόσθεσε. Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον ΣΕΛΚ για τη συμβολή του σε αυτή την προσπάθεια ειδικότερα στην προσπάθεια για σύσταση ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.
«Πρέπει να δούμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση ως ευκαιρία για να εξαλείψουμε οποιαδήποτε σκιά για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ήταν ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που τολμήσαμε – δεχθήκαμε κριτική, το γνωρίζω όχι δημόσια, αλλά σε συζητήσεις – να ζητήσουμε τη συνδρομή των αμερικανικών Αρχών, γιατί πρέπει να τελειώνουμε με όλες αυτές τις υποθέσεις, ειδικότερα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δημιούργησαν πρόβλημα στη χώρα μας».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι προχωρά η υλοποίηση των εξαγγελιών της Κυβέρνησης «για το rebranding της Κύπρου όπου επιχειρούμε στη βάση πραγματικών δεδομένων και όχι επικοινωνιακών τακτικών, για να παρουσιάσουμε τη χώρα μας ως ιδανικό επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό».
«Μόλις τον προηγούμενο μήνα προκηρύχθηκε και ο σχετικός διαγωνισμός για εξασφάλιση των απαραίτητων συμβουλευτικών υπηρεσιών και πολύ σύντομα θα σας καλέσουμε για να συμβάλετε και να συμμετάσχετε στη μεγάλη αυτή προσπάθεια», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, όπως η ψηφιοποίηση, η ανάδυση νέων τεχνολογιών, η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική κρίση και η γήρανση του πληθυσμού, με όλες τις συνέπειες και στους τομείς της οικονομίας, ενώ σε σχέση με την ταχύτατη ψηφιακή μετάβαση, η οποία αγγίζει καίρια την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, όπως είπε, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τόσο το κράτος όσο και οι κυπριακές επιχειρήσεις θα προσαρμοστούν με επιτυχία σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».
«Και είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που προωθούμε στην πράξη και όχι στα λόγια, τον ψηφιακό πολίτη», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο ψηφιακός πολίτης αποτελεί μόνο μια από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024 και θα χρησιμοποιείται ως ένα νέο εργαλείο αλληλεπίδρασης του πολίτη με το κράτος».
Μια εφαρμογή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, μέσω της οποίας θα ψηφιοποιηθούν και θα φυλάσσονται σε ψηφιακή μορφή επίσημα έγγραφα, όπως η άδεια οδήγησης, η βιομετρική ταυτότητα και το έγγραφο καταλληλόλητας οχήματος και ακολουθούν σιγά σιγά όλα τα έγγραφα που επιδίδονται από την Κυβέρνηση.
«Δεν επιτρέπεται το 2024 να πηγαίνουμε στη Δημόσια Υπηρεσία και να μας ζητεί αντίγραφο εγγράφου που έχει εκδώσει η ίδια», σημείωσε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον ΣΕΛΚ ότι η Κυβέρνηση είναι εδώ για να ακούει τον Σύνδεσμο, να συνεργάζεται μαζί του και «να εντοπίσουμε αποτελεσματικές λύσεις για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας».
Εξάλλου, σε χαιρετισμό της, τον οποίο ανέγνωσε η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου τόνισε «τη σπουδαιότητα της συνεργασίας του νομοθετικού σώματος και του ΣΕΛΚ και τη συνέχιση της προσπάθειάς μας για τη διαμόρφωση των κατάλληλων νομοθετικών πλαισίων που θα υποστηρίζουν τον ΣΕΛΚ και τους λογιστές εν γένει, με στόχο να διαμορφώσουμε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να αναπτυχθεί η κυπριακή οικονομία», ενώ ευχαρίστησε τον σύνδεσμο «για τη μέχρι τώρα συνεργασία και συνεισφορά» του, καθώς με τις εισηγήσεις του, όπως είπε, «διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε συζητήσεις σχετικών νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου».
«Το κράτος, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του ΣΕΛΚ, του έχει παραχωρήσει περαιτέρω αρμοδιότητες δυνάμει του άρθρου 113 του περί Ελεγκτών Νόμου του 2017, ως το μόνο αναγνωρισμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο κυπριακό σώμα λογιστών», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι στα εξήντα τρία χρόνια λειτουργίας του ο Σύνδεσμος συνεχώς ενισχύει τα μέλη του, παρέχοντάς τους την απαραίτητη καθοδήγηση και στήριξη, ενθαρρύνοντας τη δια βίου μάθηση και τη συνεχή εκπαίδευση όσον αφορά τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Επιπλέον, η κ. Ερωτοκρίτου, μιλώντας εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής, είπε ότι «η κυπριακή οικονομία, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις «από την τουρκική εισβολή του 1974, στο Χρηματιστήριο, τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, την κρίση του τραπεζικού τομέα, τα προβλήματα που έφερε η πανδημία και εσχάτως με το ξέσπασμα των πολέμων στην Ουκρανία και το Ισραήλ, την κρίση τιμών και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας και συνακόλουθα την αβεβαιότητα που αιωρείται όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας, αλλά και διεθνώς».
«Στο ρευστό αυτό οικονομικό περιβάλλον, ο ρόλος σας εσάς των λογιστών είναι βαρυσήμαντος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «με τις πολύτιμες γνώσεις σας έχετε τη δύναμη να δώσετε λύσεις σε πολλά θέματα που απασχολούν τόσο κράτος όσο και τον επιχειρηματικό κόσμο, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον φορολογούμενο, τις επιχειρήσεις και την κρατική μηχανή».
«Το επάγγελμα του εγκεκριμένου λογιστή συνιστά ένα επάγγελμα με απαιτήσεις τέτοιες, που καθημερινώς επιβάλλουν να αποδεικνύει αξιοπιστία, ακεραιότητα, αλλά και διαφάνεια», κατέληξε.
Εξάλλου, σε ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ Νίκος Χειμαρίδης τόνισε πως «αυτά που θα καθορίσουν το άμεσό μας μέλλον είναι αναντίλεκτα η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, η πράσινη μετάβαση μαζί με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, ενώ καίριο ρόλο παίζουν και οι κοινωνικές μεταβολές», προσθέτοντας ότι στην ίδια ενότητα κατατάσσει το μεταναστευτικό και την κοινωνική ενσωμάτωση, τις ευκαιρίες για ποιοτική απασχόληση, τη δημογραφική καμπύλη και το συνταξιοδοτικό.
«Είναι απαραίτητο να υπάρξει δράση, απτή απόδειξη και αποφασιστικότητα τόσο από την Πολιτεία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο από την επιχειρηματική κοινότητα και τους κοινωνικούς φορείς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητο να εργαστούμε συλλογικά, κράτος και ιδιωτικός τομέας, να υπάρξει σύνδεση με τους παραγωγικούς φορείς της οικονομίας, την ακαδημία και την κοινωνία των πολιτών»
Αναφερόμενος στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Χειμαρίδης είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το α’ τρίμηνο του 2024 ανήλθε στο 3,5% του ΑΕΠ, «γεγονός πολύ ενθαρρυντικό», όπως είπε, ενώ ο πληθωρισμός και η ανεργία παρουσιάζουν αισθητή αποκλιμάκωση, προσθέτοντας ότι «η θετική πορεία της οικονομίας φαίνεται και από τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, με την εμφάνιση σημαντικού δημοσιονομικού πλεονάσματος και τη μείωση του δημοσίου χρέους».
«Έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε και να μελετούμε προσεκτικά και νηφάλια τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη μας γεωγραφική περιοχή, αλλά και ότι συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε και πρόσθεσε πως «οι κίνδυνοι παραμονεύουν, ενώ τα δυνατά μας αποτρεπτικά όπλα θα πρέπει να είναι η πολιτική και η οικονομική διπλωματία, μέσα από δυνατές συμμαχίες και ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο».
Είπε ακόμη ότι η επαναλειτουργία του θαλάσσιου διαδρόμου «Αμάλθεια» θα συνεισφέρει σημαντικά στο επιδιωκόμενο πολιτικό αποτέλεσμα.
Αναφερόμενος σε τρεις πολύ σημαντικούς και πολύ πρόσφατους παράγοντες, που επιτρέπουν να ατενίζει η κυπριακή οικονομία «πιο αισιόδοξα το εγγύς και μεσοπρόθεσμο μέλλον», ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ είπε ότι αυτοί είναι η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, η αναβάθμιση της οικονομίας από τους διεθνές οίκους αξιολόγησης και η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αναφερόμενος στη δημιουργία μιας υπολογίσιμης πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας, ο κ. Χειμαρίδης είπε ότι «οφείλουμε να ενσκήψουμε» στην αποκατάσταση της φήμης και της αξιοπιστίας της χώρας, στην εθνική μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, γνωστή και ως «Όραμα 2035», στον φορολογικό μετασχηματισμό, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στις επαγγελματικές υπηρεσίες και στις μεταρρυθμίσεις.
Σχετικά με την ανάγκη αποκατάστασης της φήμης και της αξιοπιστίας της χώρας, ο κ. Χειμαρίδης είπε ότι ο ΣΕΛΚ υποστηρίζει τις προσπάθειες για rebranding και είναι έτοιμος να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή, τόσο θεσμικά ως Σύνδεσμος, ως και ως επαγγελματίες.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές, γιατί χρειάζονται απτά έργα».
Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Χειμαρίδης υποστήριξε τη σύσταση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, λέγοντας ότι μέσω της θα γίνεται πιο αποτελεσματική και ολοκληρωμένη παρακολούθηση της ποιότητας των άμεσων ξένων επενδύσεων προς την Κύπρο και των ίδιων των επενδυτών, εφαρμόζοντας τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Οδηγίες, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, ενώ παράλληλα ενισχύεται το πλαίσιο συντονισμού, συνεργασίας και χειρισμού των επιλήψιμων περιπτώσεων από τις επιμέρους εποπτικές αρχές.
Μιλώντας για τον προωθούμενο φορολογικό μετασχηματισμό, ο κ. Χειμαρίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του ΣΕΛΚ, αναφέροντας ότι «για να έχει ουσία και αποτέλεσμα το εγχείρημα, είναι απαραίτητο να εξεταστεί ολόκληρο το σύστημα οριζόντια, ενδυναμώνοντας την ευελιξία και την απλότητά του από την μια και, από την άλλη, εμβολιάζοντάς το με τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές, πρόνοιες και μηχανογραφικές αναβαθμίσεις».
Επίσης, ανέφερε ότι το κριτήριο για την επιβίωση του συστήματος, είναι «να βρεθεί η χρυσή τομή που θα διατηρήσει τις απαιτούμενες ισορροπίες, δίδοντας μεν τα καλώς νοούμενα κίνητρα στους φορολογούμενους, αποτρέποντας δε τυχόν διάβρωση των δημόσιων οικονομικών».
Σε σχέση με τον ΣΕΛΚ, ο κ. Χειμαρίδης είπε ότι ο σύνδεσμος «αποτελεί ένα από τους βασικούς συντελεστές του χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος της χώρας με ενεργή και ουσιαστική συμβολή σε ένα σημαντικό εύρος θεμάτων, εργαζόμενος πάντοτε με αντικειμενικότητα, επαγγελματισμό, τεχνογνωσία και ανιδιοτέλεια» και πρόσθεσε ότι ο ΣΕΛΚ προχωρεί σταδιακά, σε περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσιακή του δομής και της υλικοτεχνικής του υποδομής, «για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε τους ρόλους που μας εμπιστεύτηκαν τα μέλη μας και τις ευθύνες που εναπόθεσε πάνω μας η Πολιτεία».
«Θα συνεχίσουμε αδιάλειπτα να είμαστε στο πλευρό υπουργείων και πολλών άλλων κυβερνητικών τμημάτων και κοινοβουλευτικών επιτροπών για διάφορα θέματα, όπως νομοσχέδια, εισηγήσεις, προτάσεις και κοινές εργασίες», κατέληξε.
Μετά το καταστατικό μέρος της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα 19 Ιουνίου 2024, συγκροτήθηκε και καταρτίστηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΛΚ ως εξής:
Πρόεδρος Νίκος Χειμαρίδης, Αντιπρόεδρος Οδυσσέας Χριστοδούλου και μέλη Ανδρέας Αβρααμίδης, Ανδρέας Ανδρέου, Μάριος Δημητριάδης, Αυξέντης Ζεμενίδης, Σταύρος Ιωάννου, Κωνσταντίνος Καλλής, Ελίζα Λειβαδιώτου, Ιωάννα Νικολαΐδου, Δημήτρης Σιακαλλής, Νικόλας Σιακαλλής, Σπύρος Σπύρου και Γιώργος Χατζηνεοφύτου.
Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι για την περίοδο 2024 – 2025.