ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πού οφείλονται οι αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των κρεάτων

Οι τιμές κυμαίνονται από 16% στο χοιρινό μέχρι και 36% στη γαλοπούλα, σε σχέση με πέρσι

ΚΥΠΕ

Οι μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται αυτές τις μέρες στις τιμές των κρεάτων οφείλονται στη μειωμένη προσφορά κρεάτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

Σε ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή την Πέμπτη, αναφερόταν ότι φέτος οι τιμές των κρεάτων είναι αυξημένες και κυμαίνονται από 16% στο χοιρινό μέχρι και 36% στη γαλοπούλα, σε σχέση με πέρσι.

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι οι αυξήσεις στα κρέατα γενικά κυμαίνονται γύρω στο 20-25%. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι η αύξηση επήλθε τον τελευταίο ένα με ενάμισι μήνα και σημείωσε ότι ο κυριότερος λόγος, αν όχι ο μοναδικός, είναι ότι υπάρχει μειωμένη προσφορά κρεάτων.

Όπως εξήγησε, οι κτηνοτρόφοι, λόγω της ακρίβειας των ζωοτροφών, δεν είχαν να ταΐσουν τα ζώα και πάρα πολλοί υποχρεώθηκαν να μειώσουν τον αριθμό των ζώων τους. «Η μείωση του αριθμού των ζώων επέφερε και μείωση της προσφοράς του κρέατος. Όταν υπάρχει μειωμένη προσφορά κρέατος δίνεται η ευκαιρία να αυξήσουν και τις τιμές», είπε, σημειώνοντας ότι οι τιμές ήταν ήδη αυξημένες λόγω της ακρίβειας των ζωοτροφών.

Σημείωσε ότι αυτό ισχύει και στα εισαγόμενα, καθώς οι τιμές στα κρέατα που εισήχθησαν από Ελλάδα είναι περίπου στις ίδιες τιμές με τα ντόπια και δεν υπάρχει αισθητή διαφορά, όπως άλλες χρονιές.

Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις τιμές από υπεραγορά σε υπεραγορά, ωστόσο αυτές δεν είναι μεγάλες αν υπολογιστούν στο σύνολο των προϊόντων. Σημείωσε ότι στα φυλλάδια προσφορών των διάφορων υπεραγορών μόνο ένα 5% των ειδών είναι κοινά και επομένως δεν μπορεί να γίνει εύκολα σύγκριση.

Ζητώντας του να δώσει το μήνυμά του στους καταναλωτές ενόψει ψωνίσματος για το γιορτινό τραπέζι, ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι ο κάθε καταναλωτής, ανάλογα με τη στενότητα του οικογενειακού του εισοδήματος, θα μειώσει τα είδη που ο ίδιος νομίζει ότι δεν του είναι τόσο απαραίτητα. «Ο καθένας έχει διαφορετικό μέτρο σύγκρισης για το τι πρέπει να κάνει και η ανάγκη θα τον αναγκάσει να πάρει τα μέτρα, ώστε να ανταπεξέλθει. Εγώ μπορώ να πω «συγκρατηθείτε, κόψτε τις μη βασικές ανάγκες», αλλά θέλουν δεν θέλουν θα το κάνουν γιατί δεν έχει λεφτά», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση