ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πόλεμος» για τις ποσοστώσεις στο χαλλούμι

Τυροκόμοι, αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι διαφωνούν έντονα με το διάταγμα της υπουργού Γεωργίας και εξετάζουν μέτρα πίεσης προς την κυβέρνηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Λάδι στη φωτιά έβαλε το νέο διάταγμα του Υπουργείου Γεωργίας για την ελάχιστη χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παρασκευή του χαλλουμιού το υποδέχτηκαν με έντονες αντιδράσεις. Τυροκόμοι, αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι κάνουν λόγο για λάθος προγραμματισμό από πλευράς της κυβέρνησης και ζητούν επίσημη καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εξαγγείλουν τα μέτρα αντίδρασής τους, σε περίπτωση που δεν εισακουστούν από την κυβέρνηση. Στο μεσοδιάστημα θα γίνονται συναντήσεις στο Υπουργείο Γεωργίας, όπως στις 16 Ιουλίου που κληθηκαν να παρευρεθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι. Με βάση το διάταγμα, την περίοδο 10 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024, η ποσόστωση θα παραμένει στο 25%, όπως ίσχυε μέχρι και σήμερα, κάτι που προσφέρει το χρονικό περιθώριο για διάλογο, αλλά και για προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων για τα επόμενα βήματα.

Οι τυροκόμοι, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Τυροκόμων, Μιχάλης Κούλλουρος, υποστηρίζουν ότι η οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην ποσόστωση, πέραν από αυτά που έχουν συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2022, θα πρέπει να γίνει μόνο μετά την επίσημη καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος, που θα αρχίσει τον προσεχή Οκτώβριο. «Μόνο τότε θα έχουμε μία ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη εικόνα για την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και θα μπορούμε να εκδίδουμε τα ανάλογα διατάγματα που να καθορίζουν την ποσόστωση. Εμάς οτιδήποτε δε βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, μας βρίσκει αντίθετους», τόνισε.

«Βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων που αφορούν το 2022 η ποσόστωση ανέρχεται στο 25% κατά την παραγωγική περίοδο και στο 10% κατά την ξηρά. Για να αλλάξει οτιδήποτε, εμείς θέλουμε να αλλάξει η επίσημη καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως γίνεται και με το αγελαδινό, για να έχουμε μπροστά μας αδιαμφισβήτητα στοιχεία και να μπορούμε στη συνέχεια να εκδώσουμε τα ανάλογα διατάγματα, με βάση την πραγματική ποσότητα που υπάρχει στην αγορά», πρόσθεσε ο κ. Κούλλουρος, τονίζοντας ότι αν τα νούμερα από την καταγραφή το δικαιολογήσουν, οι τυροκόμοι δεν έχουν καμία διαφωνία με το διάταγμα της υπουργού.

Σημείωσε ότι θα έχουν τις επόμενες μέρες έκτακτη γενική συνέλευση, για να αποφασίσουν πώς προχωρούν σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι ανησυχίες και εισηγήσεις τους από το Υπουργείο, τις οποίες μετέφεραν στην υπουργό, όπως είπε, πριν την έκδοση του διατάγματος.

Με βάση το διάταγμα, την περίοδο 10 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024, η ποσόστωση θα παραμένει στο 25%, όπως ίσχυε μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Κούλλουρο, αυτό τους δίνει ακόμη λίγο χρόνο για να δουν πώς μπορούν να χειριστούν το θέμα.

Μελετούν νομική προσφυγή

Αποφασισμένοι να προσφύγουν νομικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι την ίδια ώρα οι αιγοπροβατοτρόφοι. Όπως καταγγέλλουν, η μεταβατική περίοδος δε χρησιμοποιείται σωστά, ώστε το 2029 το ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι να ανέλθει στο συμφωνημένο ποσοστό. Έχουν εκφράσει επίσης την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Υποστηρίζουν ότι η πενταετής παράταση θα πρέπει να δοθεί με αναλογική αύξηση κάθε χρόνο, έτσι ώστε ο κάθε παραγωγός να μπορεί να προγραμματιστεί για την αύξηση του γάλακτος του. Προειδοποιούν μάλιστα ότι εάν συνεχίσουμε με αυτές τις πολιτικές, το γάλα θα λιγοστέψει, καθώς σήμερα το επάγγελμα είναι ζημιογόνο. Ζητούν εφαρμογή της νομοθεσίας και σωστούς έλεγχους. Μετά να γίνει ένας προγραμματισμός από το κράτος, ώστε, κατά την έκφρασή τους, να αποδείξει στους παραγωγούς ότι ενδιαφέρεται για το ΠΟΠ.

«Η ίδια τακτική»

Την ίδια ώρα και οι αγελαδοτρόφοι διαφωνούν έντονα με το διάταγμα και για αυτόν τον λόγο συνήλθε την Τετάρτη η Συντονιστική Επιτροπή τους, για να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τις εξαγγελίες της υπουργού. Σύμφωνα με τους αγελαδοτρόφους, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για διασφάλιση όλης της παραγωγής γάλακτος, διασφάλισης των εξαγωγών χαλλουμιού, αύξηση των εξαγωγών χαλλουμιού, τα εξαγγελθέντα μέτρα κάθε άλλο παρά οδεύουν προς την κατεύθυνση την οποία είχε χαράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια τακτική εδώ και δέκα χρόνια, δημοσιεύοντας διατάγματα, χωρίς να γνωρίζει τις πραγματικές ποσότητες του αιγοπρόβειου γάλακτος. Τινόζουν ότι από το 2014 που κατατέθηκε ο φάκελος και θεωρήθηκε ότι το αιγοπρόβειο είναι ουσιαστικό προϊόν στην παραγωγή του χαλουμιού, θα έπρεπε να καταμετρείται το αιγοπρόβειο γάλα». Πέραν από τα πιο πάνω, σημειώνουν ότι το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς στην εξίσωση εντάχθηκαν και τα Κατεχόμενα, τα οποία δεν μπορούν να τα ελέγξουν και παράγουν χαλούμι «north Cyprus»

Το διάταγμα, χρηματοδοτικά μέτρα και εργαλεία

Η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, ανακοινώνοντας το νέο διάταγμα που θα ισχύει για τον πρώτο χρόνο της νέας πενταετούς μεταβατικής περιόδου, εξήγγειλε, παράλληλα, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με χρηματοδοτικά μέτρα και εργαλεία, με στόχο, μεταξύ άλλων, την αύξηση παραγωγής του αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος.

Επίσης, ανακοίνωσε αύξηση των ελέγχων για εντοπισμό και καταγγελία όσων πλήττουν το χαλούμι ΠΟΠ, αύξηση των εξαγωγών, αυστηροποίηση της νομοθεσίας και δημιουργία ομάδας παρακολούθησης της εφαρμογής των μέτρων σε μηνιαία βάση με όλους τους εμπλεκομένους στην παραγωγή χαλλουμιού. Ανακοίνωσε ακόμα την έναρξη λειτουργίας λογισμικού καταμέτρησης του αιγοπρόβειου γάλακτος τον Οκτώβριο 2024, με στόχο τα ποσοτικά δεδομένα, που θα προκύψουν να συνυπολογίζονται στον καθορισμό των διαταγμάτων.

Εν αναμονή αυτών των δεδομένων, το διάταγμα προνοεί για το διάστημα 1 Φεβρουαρίου 2025 έως και 31 Αυγούστου 2025 η ποσόστωση για αιγοπρόβειο γάλα στο μίγμα του χαλλουμιού να ανέβει στο 30% από το 25% που ήταν το υφιστάμενο.

Στο μεσοδιάστημα των 7 μηνών, παραμένουν ως βάση τα ποσοστά που υπάρχουν στα Διατάγματα του 2023-2024. Ως εκ τούτου, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024 η ποσόστωση θα είναι στο 25%. Για το διάστημα της ξηράς περιόδου υπήρχαν δύο Διατάγματα, ένα Διάταγμα που καθόριζε την ποσόστωση στο 10% και ένα δεύτερο στο 19%. Η Υπουργός ανέφερε ότι αξιοποιώντας τα υφιστάμενα ποσοτικά δεδομένα του Υπουργείου Γεωργίας, καθορίζεται ως νέο ποσοστό ο μέσος όρος των Διαταγμάτων αυτών, που είναι το 15%.

Το νέο Διάταγμα που θα εκδοθεί θα είναι ετήσιο. Ο Υπουργός σημείωσε ότι ο μέσος όρος ποσόστωσης που καθορίζεται από αυτό (25%,15%, 30%), είναι στο 23% ενώ ο μέσος όρος ποσόστωσης των Διαταγμάτων του 2023-2024 (10%, 19%, 25%) καθορίζονταν στο 18%. Όπως ανέφερε η κα. Παναγιώτου, με το νέο Διάταγμα υπάρχει αύξηση +5% και μείωση της περιόδου εποχικότητας στους 5 αντί στους 6 μήνες. Σημείωσε δε ότι η μορφή των πιο πάνω Διαταγμάτων βοηθά το σύνολο των κτηνοτρόφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση