ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πηγή πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη ο τουρισμός

Στο στόχαστρο της ΕΚΤ, καθώς η ζήτηση για ταξίδια αυξάνεται παρά την ακρίβεια

Kathimerini.gr

Πηγή προβληματισμού για την ΕΚΤ αποτελεί πλέον ο τουρισμός μολονότι συνεισφέρει περίπου το 4% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και έμμεσα στηρίζει ένα 10% ακόμη, ενισχύοντας τις αντοχές των ευρωπαϊκών οικονομιών. Oπως προκύπτει, όμως, από σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι αυξήσεις των τιμών σε όλο το φάσμα των τουριστικών υπηρεσιών τροφοδοτούν επιθετικά τον πληθωρισμό που παρά τη μερική αποκλιμάκωσή του τον Ιούλιο ήταν 5,6% και υπερέβαινε σαφώς τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Στον κλάδο ως ισχυρό παράγοντα τόνωσης του πληθωρισμού αναφέρθηκε προσφάτως ο Φάμπιο Πανέτα, στέλεχος της ΕΚΤ, όταν απέδωσε την επιτάχυνση των τιμών του τομέα των υπηρεσιών στις εκτεταμένες δαπάνες των Ευρωπαίων για διακοπές και ταξίδια. Τόνισε μάλιστα «την ανάγκη να παρακολουθούμε και να καταγράφουμε τον τουρισμό ως παράμετρο του πληθωρισμού και να καταγράφουμε τους κινδύνους που εγκυμονεί για αύξηση του συνολικού πληθωρισμού». Εν ολίγοις, οι αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες του τουρισμού παρεισφρέουν στα σχέδια της τράπεζας να διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίασή της στις 14 Σεπτεμβρίου.

H μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στην Ευρώπη, Acor, που έχει ξενοδοχεία σε πάνω από 3.000 περιοχές, έχει αυξήσει τις τιμές των δωματίων της κατά 18%, η μέση τιμή κράτησης μέσω του κολοσσού της TUI έχει αυξηθεί 7% και η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί 31,6% φέτος. Μιλώντας στους Financial Times, ο Ραμόν Εσταλέγια, γενικός γραμματέας της ένωσης ισπανικών ξενοδοχείων CEHAT, επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι μειώνουν τις δαπάνες τους όταν πρόκειται για την αγορά αυτοκινήτων ή ρούχων, αλλά εξακολουθούν να πηγαίνουν διακοπές». Ο ίδιος δικαιολογεί την αύξηση 8% στις τιμές των δωματίων εξηγώντας πως είναι μικρότερες από τον συνολικό πληθωρισμό. Σύμφωνα, άλλωστε, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, το 41% όσων ταξιδεύουν φέτος στην Ευρώπη εκτιμά πως θα δαπανήσει περισσότερα από 1.500 ευρώ κατ’ άτομο για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Σαφώς περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33%. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η ζήτηση για διακοπές και ταξίδια βρίσκεται στα ύψη και εξακολουθεί να αυξάνεται παρά τις υψηλές τιμές.

 

Η Ελλάδα υποδέχθηκε 5,76 εκατομμύρια τουρίστες μόνο μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου καταγράφοντας αύξηση περίπου 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και σαφώς πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Τα έσοδα της χώρας μας από τον τουρισμό έφτασαν τον Μάιο στο 1,75 δισ. ευρώ, ποσό κατά 25% υψηλότερο από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους. Η Κροατία, που τον Ιανουάριο προσχώρησε στην Ευρωζώνη, είχε 2,7 εκατομμύρια ξένους τουρίστες μέσα στον Ιούνιο καταγράφοντας αύξηση 2,8% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022. Και στην Ιταλία η υπουργός Τουρισμού, Ντανιέλα Σαντακέ, εκτιμά πως μέσα στον Ιούλιο η χώρα υποδέχθηκε πάνω από 19 εκατ. επισκέπτες και κατέγραψε τουριστικά έσοδα ύψους 10 δισ. ευρώ. Η εικόνα είναι παρόμοια και στην Ισπανία, όπου ο υπουργός Τουρισμού, Εκτορ Γκόμεζ, εξέφρασε ικανοποίηση για την «εκπληκτική» ανάκαμψη του κλάδου, αφού μόνο μέσα στον Ιούνιο κατέφθασαν στη χώρα της Ιβηρικής 9,1 εκατ. τουρίστες καταγράφοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων, παράγοντες του τουρισμού στην Ισπανία υποστηρίζουν πως οι ξενοδόχοι έχουν μειωμένο κέρδος μιας και οι αυξήσεις είναι μικρότερες από τον πληθωρισμό. Και η Ισιδώρα Χανδέλη, διαχειρίστρια ξενοδοχείου στη Σίφνο, τονίζει πως οι αυξήσεις 15% που σημείωσαν φέτος οι τιμές των δωματίων στη Σίφνο ήταν οι πρώτες που καταγράφηκαν μετά τέσσερα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X