ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο τουρισμός «τεστάρει» την ΕΚΤ – Νέος καταλύτης του πληθωρισμού

Σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυξήθηκαν τα κόστη κατά μήκος του τουριστικού κλάδου.

Money Review

Μέσα στο καλοκαίρι ο τουρισμός πυροδότησε ένα νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων, το οποίο ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της ΕΚΤ για έλεγχο των τιμών στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Οι επισκέπτες μας νομίζουν ότι εκμεταλλευόμαστε την υψηλή ζήτηση. Δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τον υψηλό πληθωρισμό, με τον οποίο βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι», δήλωσε στους Financial Times η Ισιδώρα Χανδέλη, μία εκ των διευθυντών των ξενοδοχείων Verina στη Σίφνο. «Για να καταλάβετε, ένα αυγό πέρυσι κόστιζε 25 σεντ, τώρα είναι 45 σεντ».

Το φαινόμενο αφορά όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, όπου οι επιχειρήσεις του κλάδου μετακυλίουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες τους. To κόστος των πτήσεων, των δωματίων σε ξενοδοχεία και συνολικά των διακοπών αυξήθηκε ταχύτατα, όσο ο τουρισμός πλησιάζει ξανά στα επίπεδα του 2019.

Θετικά και αρνητικά της τουριστικής ανάκαμψης

Ειδικότερα, η ανάκαμψη του τουρισμού, ο οποίος συνεισφέρει άμεσα περίπου 4% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και έμμεσα 10%, ενίσχυσε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε κατά 0,3% το α’ και το β’ τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, η ανάκαμψη αυτή συμβάλλει και στην άνοδο του κόστους των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο 5,6% τον Ιούλιο, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό και βέβαια πολύ πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Ο Fabio Panetta, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, απέδωσε την κλιμάκωση του κόστους των υπηρεσιών στις «ισχυρές» δαπάνες των καταναλωτών για διακοπές και ταξίδια. «Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε αυτό το στοιχείο και την επίδρασή του στους κινδύνους για τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή», σημείωσε.

Ανεβαίνουν οι τιμές

Σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυξήθηκαν τα κόστη κατά μήκος του τουριστικού κλάδου. Ενδεικτικά, η Accor, η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στην Ευρώπη με τουλάχιστον 3.000 τοποθεσίες στην ήπειρο, δήλωσε ότι η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε κατά 18% το α’ εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Επίσης, η μέση τιμή κράτησης μέσω του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τουριστικού οργανισμού TUI Group αυξήθηκε 7% το β΄τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα ο όμιλος να παρουσιάσει κέρδη για πρώτη φορά από την πανδημία. Ο CEO του ομίλου δήλωσε αυτό τον μήνα ότι το πρόσφατο κύμα καύσωνα και οι πυρκαγιές στην Ευρώπη επιβάρυναν μόνο προσωρινά την ισχυρή δυναμική που είχε σημειωθεί προηγουμένως.

Εκτός αυτού, η μέση σταθμισμένη τιμή των πτήσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 31,6% από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της RDC.

Τέλος, στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) καταδεικνύουν ότι περισσότεροι είνα οι επισκέπτες που καταφθάνουν από μέρη εκτός Ευρώπης, ιδίως από τις ΗΠΑ. Οι τουρίστες αυτοί τείνουν να ξοδεύουν πολύ περισσότερα στις διακοπές τους σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission), το 41% των επισκεπτών στην Ευρώπη αναμένεται να ξοδέψει τουλάχιστον 1.500 ανά άτομο στις διακοπές φέτος έναντι του 33% πέρυσι.

Σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση

Στο μεταξύ, παρά την άνοδο των τιμών, η ζήτηση αυξάνεται. Ενδεικτικά, η υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας, Daniela Santanchè, προβλέπει τουλάχιστον 19 εκατ. τουρίστες και 10 δισ. ευρώ σε ταξιδιωτικά έσοδα τον Ιούλιο, παρά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Ωστόσο, οι κρατήσεις μειώθηκαν 1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα, υποδέχθηκε 5,7 εκατ. διεθνείς τουρίστες το πρώτο πεντάμηνο, με αύξηση σχεδόν 33% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και ξεπερνώντας τα επίπεδα προ πανδημίας. Τα τουριστικά έσοδα έφτασαν στο 1,74 δισ. ευρώ τον Μάιο, σχεδόν 25% υψηλότερα από τον ίδιο μήνα του 2022.

Η Κροατία, το νεότερο μέλος της Ευρωζώνη, υποδέχθηκε 2,7 εκατ. ξένους τουρίστες τον Ιούνιο, με άνοδο 2,8% από πέρυσι.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Ισπανία, όπου ο υπουργός Τουρισμού, Héctor Gómez, μίλησε για αναπάντεχη ανάκαμψη, αφότου κατέφθασαν 9,1 εκατ. επισκέπτες τον Ιούνιο, 10% περισσότεροι από πέρυσι.

«Ο κόσμος ξοδεύει λιγότερα χρήματα σε αυτοκίνητα ή αγοράζει λιγότερα ρούχα, αλλά δεν αφήνει τις διακοπές», δήλωσε ο Ramón Estalella, γενικός γραμματέας του ισπανικού ομίλου καταλυμάτων CEHAT.

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Η ήπια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που τείνει να εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ίσως να μην είναι αρκετή, ώστε να σταματήσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις στην Ευρωζώνη.

Στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η κεντρική τράπεζα άφησε ανοιχτό το περιθώριο παύσης στον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, σημειώνουν οι Financial Times, εάν ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, τότε ενδέχεται να «πείσει» τους αξιωματούχους ότι απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

«Τα “περιστέρια” θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τον Σεπτέμβριο ότι, βάσει των χαμηλότερων προβλέψεων για ανάπτυξη, η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει τη σύσφιγξη», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Berenberg. Ωστόσο, «το πρόβλημα είναι ότι μία ακριβή θερινή τουριστική σεζόν θα μπορούσε να διατηρήσει τον δομικό

Mε πληροφορίες από Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X