ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περίοδος χάριτος δύο μηνών για τις εκποιήσεις

Τράπεζες και Servicers δίνουν «αέρα» στην πολιτεία να λάβει αποφάσεις σχετικά με το πλαίσιο το οποίο ταλαιπωρείται και υπονομεύεται

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τέσσερις μήνες μετά τις αποφάσεις του καλοκαιριού του 2023 για τις εκποιήσεις και ακόμα στον παρονομαστή υπάρχουν δυστυχώς τα δεδομένα που προϋπήρχαν. Έτσι, καλούνται οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεωννα δώσουν μία περίοδο χάριτος δύο μηνών όσον αφορά τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και αξίας έως 350 χιλιάδων ευρώ, ώστε η κυβέρνηση να δώσει επιτέλους το στίγμα της σε σχέση με το πλαίσιο των εκποιήσεων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η περίοδος χάριτος θα είναι μέχρι και τον Δεκέμβριο, ώστε να δοθεί «αέρας» στην κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, αλλά και με τον ειδικό μηχανισμό της Κεντρικής Τράπεζας, που περνά μέσα από πρόταση των ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ.

Οι τράπεζες και οι Servicers εκτιμούν πως, αυτό το διάστημα είναι υπέρ αρκετό για να δράσει η πολιτεία όπως πρέπει να δράσει και ότι πρέπει επιτέλους να λάβει αποφάσεις οι οποίες δεν θα αλλάξουν ξανά σε μερικούς μήνες.

Σε κάλεσμα για δίμηνη αναστολή των εκποιήσεων προχώρησε την Τρίτη και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου.

Για το πρακτικό του θέματος, τα σενάρια είναι δύο. Είτε να προχωρήσουν οι τράπεζες σε οικειοθελή αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και αξίας έως 350 χιλιάδων ευρώ, είτε να γίνει πρόταση από τα κόμματα και να παγώσει το όλο ζήτημα με πρόταση νόμου. Το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο. Εκείνο που δεν θα είναι το ίδιο ωστόσο, είναι το τι έγινε στο προηγούμενο διάστημα, ή μάλλον το τι δεν έγινε. Οι τράπεζες και οι Servicers δηλώνουν παρασκηνιακά πως αυτή η περίοδος χάριτος θα πρέπει να δοθεί πραγματικά για τελευταία φορά και πλέον να δημιουργηθεί μία ξεκάθαρη εικόνα και πολιτική για τις εκποιήσεις. Όπως δηλώνουν πηγές και από τα δύο μέρη στην «Κ», από το 2020 με την έλευση της πανδημίας δεν έχουν αφήσει το πλαίσιο των εκποιήσεων να «δουλέψει» και υπάρχει συνεχώς μία περιρρέουσα ασυνεννοησίας, αλλά συνάμα και ατιμωρησίας. «Από το 2020 γίνονται οικειοθελείς αναστολές δανείων, αλλά και επαναλαμβανόμενες αναστολές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που έχουν διαβρώσει τη διαδικασία στην ολότητά τους. Εάν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, τότε οι εξασφαλίσεις δεν θα έχουν την ίδια αξία, άρα και θα επηρεαστεί ο νέος δανεισμός. Ένα νέο ζευγάρι, για παράδειγμα, που θα ζητά δάνειο από την τράπεζα θα πρέπει να δίνει μπροστά το 50% του δανείου και όχι το 20-30% που ισχύει σήμερα», αναφέρουν.

Παρασκήνιο και διαφωνίες

Για την απόφαση του να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να προχωρήσει με τα δύο ανοιχτά ζητήματα (για το τρίτο ανοιχτό, αυτό του ειδικού δικαστηρίου είναι πολύ μακριά το πρότζεκτ) δεν είχαν σύμφωνη γνώμη όλες οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Όπως είναι καλά πληροφορημένη η εφημερίδα, υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις σε σχετική συνάντηση. Οι διαφωνούντες υποστήριξαν πως, έχει δοθεί ήδη αρκετός χρόνος για όποιες αποφάσεις θα ήθελε η πολιτεία να λάβει. Την ίδια ώρα, υποστήριξαν πως ξανά γίνεται μεγάλος ντόρος σε μία χρονική στιγμή λίγο πριν από την έναρξη του Σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης». «Πρακτικά, γίνεται υπονόμευση του λανσαρίσματος του ενοικίου έναντι δόσης, λίγο πριν εφαρμοστεί, δίχως να έχουμε δει τα αποτελέσματα της εφαρμογής του», τονίστηκε.

Κάλεσε για αναστολή η ΠτΒ

Σε κάλεσμα για δίμηνη αναστολή των εκποιήσεων προχώρησε την Τρίτη και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου. Όπως ανάφερε σε γραπτή της δήλωση, την Τρίτη έληγε η προθεσμία της οικειοθελούς αναστολής εκποιήσεων πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, αξίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ. «Δυστυχώς», κατά την ίδια, «για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν κατάφερε να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης». Έτσι, κάλεσε τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να προχωρήσουν σε μια περαιτέρω δίμηνη αναστολή των εκποιήσεων ώστε να έρθει ενώπιον της Βουλής η ολοκλήρωση της βελτίωσης του πλαισίου εκποιήσεων και να δοθεί επαρκής χρόνος για εξέταση και ψήφισή του στην Ολομέλεια.

Γεννώνται ερωτηματικά

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, τίθενται στο τραπέζι εύλογα ερωτήματα αναφορικά με την ταχύτητα της εφαρμογής των αποφάσεων για τον χρηματοοικονομικό επίτροπο και του μηχανισμού της Κεντρικής Τράπεζας. Γνώστες τραπεζικών θεμάτων υποδεικνύουν κατά τη γνώμη τους πως, για να μπει σε κανονική ροή η εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων, μπορεί να χρειαστούν και 1-2 χρόνια. Έτσι, βλέποντας πως λειτουργεί το «σύστημα» και πόσο αργά γίνονται οι δράσεις, φοβούνται μήπως και οι αναστολές εκποιήσεων πολλαπλασιαστούν. Επίσης, γεννώνται ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του θεσμού του χρηματοοικονομικού επιτρόπου και της εφαρμογής του μηχανισμού της Κεντρικής Τράπεζας. «Για όσους γνωρίζουν, θα δουν ότι αυτά τα δύο μέτρα αλληλοσυγκρούονται σε κάποιες πτυχές τους και πιθανώς θα υπάρξει μπέρδεμα», σχολίασαν χαρακτηριστικά.

Οι επόπτες βλέπουν

Οι επόπτες βλέπουν τις αλλαγές που επιχειρούνται σε σχέση με το πλαίσιο των εκποιήσεων. Έτσι, πριν από 20 ημέρες, σε blog του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού μέλος του εποπτικού συμβουλίου ανάφερε πως, ως τραπεζικές εποπτικές αρχές, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν εξελίξεις και νομοθετικές προτάσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με τον SSM, τα αποτελεσματικά νομικά πλαίσια –και οι γρήγορες δικαστικές διαδικασίες για την εφαρμογή τους– αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ικανότητας των τραπεζών να μειώνουν επιτυχώς τα ΜΕΔ κιι έτσι, ανησυχούν βαθιά για τα μέτρα που ενδέχεται να δημιουργήσουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις νομικές διαδικασίες και να επηρεάσουν την ανακτησιμότητα και την αξία των περιουσιακών στοιχείων. «Θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε σθεναρά και δημόσια σε κάθε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να υπονομεύσει την τρέχουσα επιτυχία. Αντίθετα, πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα πλαίσια που επιτρέπουν τη μείωση των ΜΕΔ και την πρόληψη της συσσώρευσής τους», κατέληγε ο SSM μέσω της Elizabeth McCaul, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X