ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περδίος: Αφίξεις τουριστών στα περσινά επίπεδα, αν όχι και καλύτερα

Ο Υφυπουργός Τουρισμού είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος του παρέδωσε υπόμνημα προτάσεων για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας

ΚΥΠΕ

Αφίξεις που θα αγγίξουν τα νούμερα της περσινής θερινής περιόδου και ίσως ακόμα και να τα ξεπεράσουν, αναμένει φέτος η Κύπρος, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο. Αυτό ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Γ.Γ. Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος του παρέδωσε υπόμνημα προτάσεων για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του ΑΚΕΛ, συζητήθηκαν μέσα για να ανταπεξέλθει η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου στην κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεδομένου ότι αυτή συνεπάγεται απώλεια 800.000 αφίξεων από Ρωσία και Ουκρανία για τη φετινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, είχε γίνει προετοιμασία για το ενδεχόμενο αυτό από το τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκειμένου να αντισταθμιστεί το πιθανό πλήγμα. «Προσπάθειά μας είναι περίπου 200.000 – 250.000 αφίξεις να καλυφθούν από άλλες αγορές», είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι έτσι δεν μπορεί να καλυφθεί η απώλεια 800.000 αφίξεων.

«Ο στόχος να έχουμε μία χρονιά τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με την περσινή, παραμένει εφικτός», τόνισε ο κ. Περδίος, εξηγώντας ότι η περσινή επίδοση ήταν μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και αν αγορές όπως η Αγγλία, το Ισραήλ και οι Σκανδιναβικές χώρες, δεν κινήθηκαν τόσο όσο αναμενόταν. «Φέτος θα κινηθούν αυτές οι αγορές και από εκεί πηγάζει και η δική μας αισιοδοξία ότι θα πιάσουμε τους περσινούς αριθμούς, αν όχι και κάτι καλύτερο, παρ’ όλο που η μείωση από τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι τεράστια και δε θα αναπληρωθεί εξολοκλήρου», είπε.

Τόνισε, δε, ότι είναι σημαντική η συμβολή του ΑΚΕΛ με εισηγήσεις που, όπως είπε, το Υφυπουργείο τις δέχεται «με ανοιχτό μυαλό και ενθουσιασμό». Ανέφερε, δε, ότι από προτάσεις που παρουσίασε σχετικά με τον τομέα του τουρισμού το ΑΚΕΛ τα προηγούμενα χρόνια, έχουν υιοθετηθεί αρκετές, ενώ αυτή είναι η τρίτη φορά που το κόμμα της αντιπολίτευσης προχωρά σε εισηγήσεις για την αναβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας.

«Είμαι βέβαιος ότι και αυτή τη φορά οι εισηγήσεις είναι πολύ καλές και προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Περδίος και πρόσθεσε ότι εδώ και εβδομάδες το Υφυπουργείο δουλεύει για την υλοποίηση ορισμένων από όσα έχει εισηγηθεί και το ΑΚΕΛ.

Σχέδιο για επιχορηγημένες διακοπές για κατοίκους Κύπρου για Μάιο - Ιούλιο

Όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμού, που επίσης περιλαμβάνεται στο υπόμνημα εισηγήσεων που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι ξεκίνησαν ήδη την προετοιμασία ενός πακέτου που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.

«Ετοιμάστηκε και για φέτος πρόγραμμα επιχορηγημένων διακοπών για τους μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Μάιο και θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου, για όλες τις περιοχές της Κύπρου», ανέφερε ο Υφυπουργός.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον κ. Στεφάνου για τη συνεργασία και επεσήμανε ότι φαίνεται έμπρακτα η σημασία που δίνει του ΑΚΕΛ στον τομέα του τουρισμού. «Διαχειριζόμαστε τις κρίσεις, αλλά παράλληλα υλοποιούμε και την εθνική στρατηγική στον τουρισμό, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί θέλουμε να παραδώσουμε την Κύπρο βελτιωμένη σε σχέση με αυτό που ξέραμε μέχρι πριν ξεκινήσει τις δράσεις του το Υφυπουργείο», κατέληξε.

Προτάσεις σε τέσσερεις άξονες, παρουσίασε του ΑΚΕΛ

Όπως ανέφερε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού, οι προτάσεις για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, αρθρώνονται σε τέσσερεις άξονες. Όπως είπε, μετά από επαρχιακές συσκέψεις με εμπλεκόμενους φορείς και συντελεστές της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου, καταρτίστηκε ένα υπόμνημα, που προτείνει κινήσεις για εξασφάλιση έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Κύπρο, λόγω της κρίσης στον τουρισμό για τρίτη συνεχή χρονιά, προσπάθειες για εξεύρεση νέων αγορών και για ενίσχυση των υφιστάμενων, μέτρα για ενίσχυση και προώθηση του εγχώριου τουρισμού, καθώς και σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τομέα.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ο τουρισμός της Κύπρου «πλήττεται και από το γεγονός ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για κυρώσεις από τις οποίες αντικειμενικά επηρεάζεται αρνητικά και η Κύπρος» και ως εκ τούτου «θα πρέπει να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους έμπρακτα να μας βοηθήσουν για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες». Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη εξεύρεσης νέων αγορών για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό, ανέφερε ότι «στη βάση της εμπειρίας που έχουμε από προηγούμενα χρόνια και ειδικά από το περσινό χρόνο κατά τον οποίο ο εγχώριος τουρισμός βοήθησε πάρα πολύ σε σχέση με τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και τα διάφορα lockdowns, μπορεί και τώρα να δώσει σημαντικές λύσεις και σημαντικές ανάσες στην τουριστική βιομηχανία». Στην κατεύθυνση αυτή, το υπόμνημα που επέδωσε στον Υφυπουργό, προτείνει επέκταση, ενίσχυση και προώθηση του υφιστάμενου σχεδίου για τον εγχώριο τουρισμό για διακοπές δύο βράδια και άνω, με πρόταση να αυξηθεί το ποσό που καλύπτεται ανά διανυκτέρευση στα 80 -100 ευρώ.

Προτείνεται, ακόμα, να ενθαρρυνθούν και αγροτουριστικά καταλύματα να συμμετάσχουν, ώστε να μην ωφεληθούν μόνο παραλιακές περιοχές. Επίσης, προτείνεται να επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Μικρές αποδράσεις – μεγάλες εμπειρίες» για εξορμήσεις με ξενάγηση κατά τα Σαββατοκύριακα, καθώς και το πρόγραμμα «Μαθαίνω την Κύπρο», με σειρά 7-8 διαδρομών, και το πρόγραμμα «Γνωρίστε τη φύση μας», με περιηγήσεις σε μονοπάτια της φύσης.

Επιπρόσθετα, το ΑΚΕΛ προτείνει την ενίσχυση των Σχεδίων Κοινωνικού Τουρισμού, καθώς και να διαμορφωθούν στοχευμένα σχέδια (στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων) για εργαζόμενους και ειδικές ομάδες πληθυσμού που δεν καλύπτονται από το Κεντρικό Ταμείο Αδειών (χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρίες).

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στεφάνου και στην ανάγκη για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αφού, όπως είπε, «μετά από τα δύο χρόνια πανδημίας και τον τρίτο χρόνο με τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο θα πρέπει να μελετηθεί για να δούμε πώς στηρίζουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες».

Όπως εξήγησε ο κ. Στεφάνου, οι προτάσεις του ΑΚΕΛ προέκυψαν μετά από συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς και συντελεστές της τουριστικής βιομηχανίας, στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, με σκοπό να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων, σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται ο τόπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση