Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Με 37 ψήφους «ναι», έναντι 18 «όχι» σε σύνολο 55 ψηφισάντων, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2025. Ο δεύτερος προϋπολογισμός του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη θεωρείτο από «νωρίς» ότι θα περνούσε και δεν θα υπήρχαν τα «ευτράπελα» του προϋπολογισμού του 2021, αφού πέραν της στήριξης των συγκυβερνώντων κομμάτων, υπήρχε και η στήριξη των βουλευτών του ΔΗΣΥ.
Κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης και κορύφωσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 έγιναν πολλές εξαγγελίες που είχαν οικονομικό χαρακτήρα, με μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, που σχετίζονταν με δανειολήπτες και πελάτες κυπριακών τραπεζών, αλλά και για εκτοπισθέντες της Υπηρεσίας Μέριμνας. Παράλληλα, η εβδομάδα ξεκίνησε με το «δεξί» για την οικονομία, αφού την προηγούμενη Παρασκευή «τρίτωσε το καλό» για την κυπριακή οικονομία, με αναβάθμιση του αξιόχρεού της από τους Standard and Poor’s, στην πρώτη κατηγορία. Τα παραπάνω συνέθεσαν ένα γενικότερο θετικό κλίμα για την κυπριακή οικονομία, ήταν το «κερασάκι στην τούρτα», με το οποίο θα ήταν σχεδόν αδύνατο να μην υπερψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2025.
Ο δεύτερος προϋπολογισμός Χριστοδουλίδη πέρασε σχεδόν με τις ίδιες ψήφους, όπως είχε περάσει και ο πρώτος. «Ναι» στον πρώτο προϋπολογισμό του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αυτόν του 2024, είχαν ψηφίσει οι 36 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους και είχαν καταψηφίσει οι 17 βουλευτές του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων, ο μεμονωμένος Σοσιαλιστής βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου και η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Από τα παραπάνω διαφαίνεται πως, οι ισορροπίες εντός της Βουλής είναι υπαρκτές και δεν έχουν αλλάξει από την αρχή της διακυβέρνησής του.
Τα «ναι» στον Προϋπολογισμό του 2025
«Ναι» ψήφισαν οι 37 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής, κ. Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Αντιθέτως, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό οι 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ, των Οικολόγων, ο μεμονωμένος Σοσιαλιστής βουλευτής, κ. Κωστής Ευσταθίου και η ανεξάρτητη Βουλευτής, κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου.
Αξίζει να σημειωθεί πως, υπερψηφίστηκαν 38 τροπολογίες, από τις συνολικά 86 που τέθηκαν σε ψηφοφορία και οι πλείστες προνοούν την ενημέρωση ή και την γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για δαπάνες.
34 τροποποιήσεις και ικανοποίηση
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός, κατέθεσε συνολικά 34 τροποποιήσεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 για την ενσωμάτωσή τους στον προϋπολογισμό. εξέφρασε αμέσως Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025 ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ικανοποίηση, υποδεικνύοντας ότι, είναι ένας προϋπολογισμός ισορροπημένος, αναπτυξιακός, ο οποίος ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας. Όπως τόνισε στη δήλωσή του, με εργαλείο τον προϋπολογισμό θα προχωρήσει το κράτος όπως προχωρούσε και μέχρι σήμερα, με μια αναπτυξιακή πορεία, προς όφελος όλης της κοινωνίας.
Τα έσοδα και τα έξοδα
Τα προϋπολογιζόμενα έσοδα της γενικής κυβέρνησης για το έτος 2025, θα είναι ύψους 15,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,4% σε σχέση με το 2024 και οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες θα είναι ύψους 14,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 7,4% σε σχέση με το 2024. Περαιτέρω, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2025-2027, προβλέπονται για τη γενική κυβέρνηση έσοδα ύψους 15,6 δισ. ευρώ και 15,7 δισ. ευρώ και δαπάνες ύψους 14,7 δισ. ευρώ και 14,9 δισ. ευρώ, για τα έτη 2026 και 2027, αντίστοιχα. Σε σχέση με την κεντρική κυβέρνηση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025 προβλέπει έσοδα (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ύψους 10,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,2% σε σύγκριση με τα αναθεωρημένα έσοδα για το 2024 ύψους 9,71 δισ. ευρώ και δαπάνες (εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων και επενδύσεων) ύψους 11 δισ. ευρώ, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 3,8% σε σχέση με το 2024 που υπολογίζονται στα 10,6 δισ. ευρώ.