Kathimerini.gr
Σχεδόν ένα μήνα πριν αναλάβει επίσημα καθήκοντα, η εταιρική Αμερική «γονατίζει» μπροστά στον Ντόναλντ Τραμπ, ακόμη και οι πάλαι ποτέ ορκισμένοι εχθροί του που στήριξαν παραδοσιακά τους Δημοκρατικούς και έκαναν τα πάντα για να του κλείσουν τον δρόμο προς τον Λευκό Οίκο. Από το Χόλιγουντ μέχρι τη Σίλικον Βάλεϊ και τη Γουόλ Στριτ, κορυφαία στελέχη ενισχύουν τις σχέσεις τους με τον εκλεγμένο πρόεδρο από τότε που κέρδισε τις εκλογές έναντι της Κάμαλα Χάρις στις αρχές Νοεμβρίου. Ο Ελληνοαμερικανός Τεντ Σαράντος, ο 60χρονος διευθύνων σύμβουλος του Netflix, εξέχων δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος εδώ και χρόνια, είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος της εταιρικής Αμερικής που επισκέφθηκε το Mαρ-α-Λάγκο για να αποτίσει φόρο τιμής στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο και να οικοδομήσει σχέσεις με την επερχόμενη κυβέρνησή του.
Τα ραντεβού με κορυφαίους CEO έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν προχωρήσει πολύ πέρα από το «σύμπαν» των Ρεπουμπλικανών χορηγών, στους οποίους ο Τραμπ απευθύνθηκε σταθερά για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του. Και αυτό γιατί η δυναμική έχει αλλάξει: ενόψει της δεύτερης θητείας Τραμπ, οι εταιρείες τεχνολογίας βιάζονται να κερδίσουν εύνοια ή να εξασφαλίσουν στήριξη σε διάφορα θέματα, καθώς η ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» ετοιμάζεται να επιστρέψει δυναμικά. Από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Μeta και τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος μέχρι τον Σαμ Αλτμαν της ΑΙ, τον Σουντάρ Πιντσάι της Google και τον Τιμ Κουκ της Apple, τα «αφεντικά» της λεγόμενης Big Tech τείνουν κλάδο ελαίας στον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ και προγραμματίζουν όχι μόνο ραντεβού, αλλά και δωρεές για την ορκωμοσία του. Οι ρυθμιστικές κινήσεις του Τραμπ θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν την αξία ενός κλάδου που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ομοσπονδιακές πολιτικές σε τομείς όπως το παγκόσμιο εμπόριο, οι συγχωνεύσεις, οι ξένες επενδύσεις και τα κρυπτονομίσματα. Ο ίδιος ο Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του επιτέθηκε δημοσίως σε ορισμένους ηγέτες τεχνολογίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πολλοί επιχειρηματίες είχαν σταματήσει να ασχολούνται μαζί του μετά την ταραχώδη πρώτη θητεία του και την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Κάποιοι είχαν υποστηρίξει τη Χάρις στη φετινή κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Πλέον τα πράγματα άλλαξαν.
«Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι δείχνουν ότι θα είναι πρόθυμοι εταίροι της επερχόμενης διοίκησης και λένε ότι προσβλέπουν σε στενή συνεργασία, ακόμη κι αν δεν μας στήριξαν πολιτικά στο παρελθόν», λέει ο Τζέισον Μίλερ, ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ. Τα κίνητρά τους ποικίλλουν. Ο Σου Ζι Τσιου του TikTok, λ.χ., προσπαθεί να σώσει τη δημοφιλή εφαρμογή από την απαγόρευση που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο και ελπίζει να κερδίσει την εύνοια του Τραμπ. Το ίδιο και ο διευθύνων σύμβουλος του ιαπωνικού ομίλου SoftBank Mασαγιόσι Σον, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 100 δισ. δολάρια, ιδίως σε έργα τεχνητής νοημοσύνης, τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Το κάνει αυτό γιατί νιώθει πολύ αισιόδοξος για τη χώρα μας», είπε ο Τραμπ μετά τη συνάντησή τους στο Μαρ-α-Λάγκο. Τα συμφέροντα της SoftBank με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ποικίλλουν. Σήμερα το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της είναι η Arm, η οποία σχεδιάζει εξαρτήματα ημιαγωγών, ένας τομέας που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα επίπεδα επιδοτήσεων, τους δασμούς και την πολιτική των ΗΠΑ γύρω από την Ταϊβάν και την Κίνα. Η SoftBank έχει επίσης μερίδιο στην ByteDance (μητρική του TikTok) που αντιμετωπίζει πιθανή απαγόρευση στις ΗΠΑ, εάν δεν αλλάξει η ιδιοκτησία της εφαρμογής μέχρι τον Ιανουάριο. Ο κολοσσός κατέχει, τέλος, μερίδια σε πολυάριθμες εταιρείες αυτόνομων οχημάτων – ένας άλλος τομέας όπου οι σύμβουλοι του Τραμπ θέλουν να αλλάξουν τους ομοσπονδιακούς κανόνες.
Τα στελέχη της Big Tech αναμένουν ένα πιο ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον. «Είναι δύσκολο για τους ζάπλουτους, δημιουργικούς CEO, που συνήθως κλίνουν προς τα αριστερά, να αλλάξουν γραμμή πλεύσης και να συμμαχήσουν με τον Τραμπ. Αλλά τι άλλες επιλογές έχουν;», είπε ένας λομπίστας της Ουάσιγκτον στους Financial Times. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Γουόλ Στριτ πιστεύουν με τη σειρά τους ότι ο Τραμπ θα αντιστρέψει τις φορολογικές και αντιμονοπωλιακές πολιτικές του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν. «Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες διατηρούν βέβαια κάποιες σοβαρές ανησυχίες για τον Τραμπ, ειδικά αναφορικά με τους δασμούς, τις μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών και την ανάκληση ορισμένων επιδοτήσεων στην παραγωγή. Την ίδια στιγμή όμως τον θεωρούν διαπραγματευτή και έμαθαν ότι είναι καλύτερο να ασχολούνται μαζί του με πληθωρικότητα και κολακεία παρά να τον επικρίνουν, διακινδυνεύοντας τις δημόσιες επιπλήξεις ή τα αντίποινά του», αναφέρουν οι FT. Στο ίδιο άρμα βρίσκονται και τα στελέχη των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που χρησιμοποιούν τους Σκοτ Μπέσεντ και Χάουαρντ Λούτνικ, τις επιλογές του Tραμπ, για τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου αντίστοιχα, ως ενδιάμεσους για να συναντηθούν ή να μιλήσουν με τον εκλεγμένο πρόεδρο. Και οι δύο άνδρες είχαν μακρά καριέρα ως επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Η λίστα με τις επιθυμίες τους είναι επίσης μεγάλη. Η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα ξεκινήσει αμέσως την απορρύθμιση, θα επιτρέψει περισσότερες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, και θα μειώσει τους φόρους για να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα – αποτελέσματα που επιδιώκουν όλοι όσοι έσπευσαν στο πλευρό του Τραμπ.