ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΠΟΚ για σχέδιο Ακάμα: Νομικά δεσμευτικοί οι όροι της Περιβαλλοντικής Αρχής

Σοβαροί προβληματισμοί και έντονες ανησυχίες

ΚΥΠΕ

H Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (OΠΟΚ) καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών, το Πολεοδομικό Συμβούλιο, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, να προβούν στη θέσπιση των αναγκαίων αντισταθμιστικών μέτρων και την εφαρμογή των κατάλληλων πολεοδομικών εργαλείων στην Χερσόνησο Ακάμα.

Σε ανακοίνωσή της, εκφράζει δημόσια τους σοβαρούς προβληματισμούς και τις έντονες ανησυχίες της για τις τοποθετήσεις και δηλώσεις των ανώτατων αξιωματούχων της Κυβέρνησης, αναφορικά με το υπό αναθεώρηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα.

Σύμφωνα με την ΟΠΟΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει «θέμα εξεύρεσης πιθανών τρόπων παράκαμψης της Γνωμοδότησης της Περιβαλλοντικής Αρχής» ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι «υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο γεγονός ότι υπάρχει μια τελική Γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής, η οποία ενέχει χαρακτήρα δεσμευτικό», αλλά την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι «υπάρχει το δικαίωμα να μελετηθεί αυτή η τελική Γνωμοδότηση, κάτι το οποίο γίνεται».

Ταυτόχρονα, λέει, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι «εάν δεν υιοθετηθούν οι ουσιώδεις και νομικά δεσμευτικοί όροι που περιλαμβάνονται στη Γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής, η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρεθεί εκτεθειμένη έναντι της Κομισιόν και θα μπει σε νομικές περιπέτειες».

Όπως επισημαίνει, η υιοθέτηση και εφαρμογή των ουσιωδών και νομικά δεσμευτικών όρων της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα αποτελεί νομική υποχρέωση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Πολεοδομικού Συμβουλίου και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Παράλληλα καλεί το ΥΠΕΣ, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Πολεοδομικό Συμβούλιο και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως άμεσα να θεσπίσει τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα και εφαρμογή των κατάλληλων πολεοδομικών εργαλείων στην Χερσόνησο Ακάμα.

Θεωρεί ότι, με βάση την τελική Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και τη σχετική Γνωμάτευση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το υπό αναθεώρηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις 25.08.2022, αναγνωρίζονται οι δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις και απορρίπτονται οι ιδιαίτερα προβληματικές πρόνοιες του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Η πάγια θέση της ΟΠΟΚ είναι ότι ο στόχος της ανάδειξης του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Χερσονήσου Ακάμα, δηλαδή του μοναδικού και αναλλοίωτου φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου της περιοχής, δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διάσπαρτης, ασύμβατης και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, αλλά αντιθέτως πρέπει να επιτευχθεί μέσω της συμπαγούς, συμβατής και ενοποιημένης ανάπτυξης.

Σε αυτά τα πλαίσια, η ΟΠΟΚ καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών, το Πολεοδομικό Συμβούλιο, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, να προβούν στη θέσπιση των αναγκαίων αντισταθμιστικών μέτρων και την εφαρμογή των κατάλληλων πολεοδομικών εργαλείων στην Χερσόνησο Ακάμα.

Τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα και τα κατάλληλα πολεοδομικά εργαλεία, μεταξύ άλλων, θα πρέπει, κατά την ΟΠΟΚ, να περιλαμβάνουν ενεργοποίηση αδρανούσας γης εντός πολεοδομικών ζωνών ανάπτυξης, μέσω των αναγκαίων σχεδίων ρυμοτομίας και της εγγραφής στο δημόσιο οδικό δίκτυο των υφιστάμενων αγροτικών δρόμων εντός των καθορισμένων ορίων ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων και εκπόνηση μελέτης για το πραγματικό συνολικό κόστος της παροχής αντισταθμιστικών μέτρων από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, με βάση την πραγματική, τρέχουσα και αντικειμενική αξία όλων των ιδιωτικών περιουσιών που επηρεάστηκαν καθοιονδήποτε τρόπο λόγω ανάκλησης πολεοδομικών ζωνών ανάπτυξης και απώλειας κεκτημένων αναπτυξιακών δικαιωμάτων.

Επίσης περιλαμβάνει την απαλλοτρίωση περίκλειστων ιδιωτικών περιουσιών εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και κήρυξη τους σε κρατική δασική γη, για σκοπούς καλύτερης οριοθέτησης, προστασίας και διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, καθώς και για την προστασία ειδών της δασικής χλωρίδας ή δασικών οικοσυστημάτων εξαιρετικής σημασίας ή σπανιότητας και ανταλλαγή ιδιωτικών περιουσιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές εκτός καθορισμένων ορίων ανάπτυξης (κύριες περιοχές δότες) με τεμάχια κρατικής χαλίτικης γης εντός καθορισμένων ορίων ανάπτυξης (κύριες περιοχές δέκτες με στρατηγικό απόθεμα χαλίτικης γης).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ