ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Ισλανδοί ήθελαν τετραήμερη εβδομάδα – Πώς πήγε το πείραμα

Μετά τις δοκιμές, τα ισλανδικά συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μειώσεις των ωρών εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους σε ολόκληρη τη χώρα

Η οικονομία της Ισλανδίας υπεραποδίδει έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, μετά την καθιέρωση μιας μικρότερης εργασιακής εβδομάδας χωρίς απώλειες στις αμοιβές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Μεταξύ του 2020 και του 2022, το 51% των εργαζομένων στη χώρα είχε αποδεχθεί την προσφορά λιγότερων ωρών εργασίας, είτε επρόκειτο για συντομότερο ωράριο σε πενθήμερο είτε για τετραήμερο δουλειάς, όπως διαπίστωσαν δύο δεξαμενές σκέψης, λέγοντας ότι το ποσοστό είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερο σήμερα.

Πέρυσι, η Ισλανδία κατέγραψε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το ποσοστό ανεργίας της είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, όπως σημείωσαν το Autonomy Institute στη Βρετανία και η Ένωση για την Αειφορία και τη Δημοκρατία (Alda) της Ισλανδίας.

«Αυτή η μελέτη δείχνει μια πραγματική ιστορία επιτυχίας: οι λιγότερες ώρες εργασίας έχουν διαδοθεί ευρέως στην Ισλανδία… και η οικονομία είναι ισχυρή σε διάφορους δείκτες», δήλωσε ο Gudmundur D. Haraldsson, ερευνητής της Alda.

Σε δύο μεγάλες δοκιμές μεταξύ 2015 και 2019, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία εργάστηκαν 35-36 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών τους. Πολλοί από τους συμμετέχοντες εργάζονταν προηγουμένως 40 ώρες την εβδομάδα.

Στις δοκιμές αυτές συμμετείχαν 2.500 άτομα -περισσότερο από το 1% του ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας εκείνη την περίοδο- και είχαν ως στόχο τη διατήρηση ή την αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε ίδια ή βελτιώθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας, ενώ η ευημερία των εργαζομένων αυξήθηκε «δραματικά» σε μια σειρά μετρήσεων, από το συνειδητό άγχος και την εξουθένωση μέχρι την υγεία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Μετά τις δοκιμές, τα ισλανδικά συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μειώσεις των ωρών εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Μελλοντικοί ρυθμοί ανάπτυξης

Το 2023, η οικονομία της Ισλανδίας ενισχύθηκε κατά 5%, καταγράφοντας τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης μόνο μετά τη Μάλτα μεταξύ των πλούσιων ευρωπαϊκών οικονομιών, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δημοσιεύθηκαν πριν μερικές ημέρες. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας που ήταν σχεδόν 2% κατά τη δεκαετία μεταξύ 2006 και 2015.

Ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει σημαντικά βραδύτερη ανάπτυξη στην Ισλανδία φέτος και το επόμενο έτος.

«Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί … το 2024 λόγω της περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας ζήτησης και της επιβράδυνσης της αύξησης των τουριστικών δαπανών», ανέφερε ο οργανισμός σε αξιολόγηση τον Ιούλιο για την οικονομία, η οποία εξαρτάται σημαντικά από τον τουρισμό.

Το χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Ισλανδίας είναι «ένας ισχυρός δείκτης της ζωτικότητας της οικονομίας», ανέφεραν επίσης το Ινστιτούτο Αυτονομίας και η Alda.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 3,4% πέρυσι, λίγο υψηλότερα από το μισό του μέσου όρου των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο οργανισμός αναμένει ότι θα αυξηθεί ελαφρώς στο 3,8% φέτος και του χρόνου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση