ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερωτηματικά από την αλλαγή φρουράς στο υπ. Οικονομικών

Ο Γιώργος Παντελή, η μεταφορά του στο Παιδείας, το ΔΝΤ, ο Ανδρέας Ζαχαριάδης και η Πηνελόπη Παπαβασιλείου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη αποφάσισε τη μετακίνηση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργου Παντελή, στο υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, την τοποθέτηση του κ. Ανδρέα Ζαχαριάδη ως νέου γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών και την κα Πηνελόπη Παπαβασιλείου για εκτέλεση καθηκόντων της θέσης γενικού διευθυντή, στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, υπουργείο Οικονομικών, μέχρι την κανονική πλήρωση της θέσης, επιπρόσθετα από τα καθήκοντα γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Γενικός ακούγεται πως έμαθε για τη μετακίνησή του ενόσω ήταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο ταξίδι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)

Η μετακίνηση του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, του προσώπου που είχε την ισχυρότερη θέση από όλους του γενικούς των υπουργείων έφερε πολλά ερωτηματικά στο προσκήνιο, καθώς ως φύση, το υπουργείο Οικονομικών έχει κομβικό ρόλο και περνούν όλες οι αποφάσεις του κράτους από αυτό. Ο κ. γενικός ακούγεται πως έμαθε για τη μετακίνησή του ενόσω ήταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο ταξίδι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ο τρόπος με τον οποίο «ακούγεται» ότι το έμαθε, ενισχύει περαιτέρω τη θέση πως, το τελευταίο συμβάν, με την παύση των μέτρων στήριξης και δηλώσεων επαναφοράς τους μία εβδομάδα αργότερα, «ξεχείλισε το ποτήρι» στη σχέση του γενικού με τον λόφο του Προεδρικού Μεγάρου. Όπως σημειώνουν πηγές που τυγχάνει να γνωρίζουν εκ των έσω, ο νέος γενικός του υπουργείου Παιδείας ως τεχνοκράτης είχε εκφράσει αρκετές διαφωνίες ιδιαίτερα στο θέμα των αυξήσεων των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αφού θεωρούσε ότι δημιουργούνται προοπτικές ελλειμμάτων και δεν είναι σωστή πρακτική για το κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Κ», είχε συζητηθεί και παλαιότερα το ενδεχόμενο μετακίνησης μερικών γενικών, όμως δεν το έκαναν στο Προεδρικό, διότι ακόμα δεν είχαν καταλήξει στα κατάλληλα πρόσωπα που θα γέμιζαν τις εν λόγω θέσεις. Την ίδια ώρα, είθισται ο εκάστοτε υπουργός να έχει λόγο για τη μετακίνηση του γενικού διευθυντή του. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, φαίνεται πως ούτε ο Μάκης Κεραυνός ήταν ενήμερος. Οι σχέσεις του πάντως με τον κ. Κεραυνό ήταν πολύ καλές.

Ως θεσμός, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται κάτι ως ο «ανώτερος δημόσιος υπάλληλος», «the most senior civil servant» αγγλιστί, που δεν άλλαξε ούτε σε κρίσεις που είχαν σχέση με την οικονομία, περίοδος που –ομολογουμένως– υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες.

Ο κ. Παντελή ήταν το «δεξί χέρι» του πρώην ΥΠΟΙΚ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, του κ. Χάρη Γεωργιάδη, ενώ χειρίστηκε και θέματα ως γενικός μέσα σε πανδημία, πολέμους στη γύρω περιοχή, σε εποχές με πλεονάσματα, αλλά και ελλείματα. Οι απόψεις διίστανται για το υπουργείο στο οποίο μεταφέρεται, άλλοι θέλουν να πηγαίνει σε ένα εύκολο –για τον ίδιο– υπουργείο και άλλοι λένε ότι πάει σε ένα «δύστροπο» υπουργείο που δεν έχει καμία σχέση με τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ΥΠΟΙΚ.

O νέος γενικός

Ο Ανδρέας Ζαχαριάδης είναι ο νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών. Υπηρέτησε κατά καιρούς ως προϊστάμενος της μονάδας δημοσιονομικής διαχείρισης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου και στη Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου. Το 2006 διορίστηκε διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας. Από τις 3 Νοεμβρίου 2010 μέχρι την 31η Αυγούστου 2020 διετέλεσε βοηθός γενικός λογιστής της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 126 του Συντάγματος. Διετέλεσε μέλος της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου Κύπρου από τις 27 Ιανουαρίου 2017 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2023. Στις 28 Ιουνίου 2023 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόεδρος της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος.

Τεχνοκράτης καριέρας

Η Πηνελόπη Παπαβασιλείου ξεκίνησε την καριέρα της στη δημόσια διοίκηση το 1997 ως λειτουργός στο Γραφείο Προγραμματισμού (σήμερα Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών) στην τεχνοκρατική ομάδα συντονισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ε.Ε. όπου και εργάστηκε μέχρι το 2004. Στη συνέχεια υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες (2005-2006), σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, και προώθησης της Ψηφιακής Ατζέντας εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία στις αντίστοιχες ομάδες του Συμβουλίου της Ε.Ε. Διετέλεσε επικεφαλής του Γραφείου Υπουργού Οικονομικών για 4 χρόνια (Απρίλιος 2006 – Μάρτιος 2010) και ανώτερο στέλεχος της Γραμματείας Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. (2010-2013).

Yπηρέτησε επίσης ως ανώτερο στέλεχος στην ομάδα συντονισμού του κυβερνητικού έργου και υλοποίησης του Προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου (2013 – 2014) (Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης) και επικεφαλής της Ομάδας Έργου για το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας (Μάρτιος 2014 - Αύγουστος 2015). Συμμετείχε επίσης ως συντονίστρια στην Ad Hoc Ομάδα για Προετοιμασία Εφαρμογής Κοινοτικού Κεκτημένου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό (Σεπτέμβριος 2015 – Μάρτιος 2016). Από τον Απρίλιο του 2016 εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Γενική Διεύθυνση Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) στην Αθήνα, ως επικεφαλής έργων σε θέματα επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην ομάδα αξιολόγησης έργων. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X