ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων διχάζει την ΕΚΤ

Η συχνότητα των μειώσεων θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ, που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες στο Δ.Σ.

Kathimerini.gr

Οι απόψεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ σχετικά με την κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσει η νομισματική πολιτική τους –εφόσον ο στόχος του πληθωρισμού στο 2% δεν απέχει πολύ– διαφέρουν. Κι ενώ μερικοί εκ των τολμηροτέρων συζητούν ανοιχτά την ανάγκη για πιο απότομες μειώσεις των επιτοκίων, οι πιο σκληροπυρηνικοί συστήνουν προσοχή.

Τονίζουν, επίσης, ότι το κόστος δανεισμού δεν θα πρέπει να περιορίζει την οικονομία για περισσότερο από όσο χρειάζεται, αλλά υποστηρίζουν ότι η μάχη ενάντια στις αυξημένες τιμές ακόμη δεν έχει κερδηθεί. Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο στο 3,25%. Οικονομολόγοι και χρηματιστές αναμένουν περισσότερες μειώσεις τους επόμενους μήνες. Κατά την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «η κατεύθυνση είναι σαφής, η αρχή έγινε τον Ιούνιο και πρόκειται για μια λογική προσέγγιση, η οποία θα συνεχιστεί και ο ρυθμός της θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ανώτατος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν: «Υπάρχει η στέρεη πεποίθηση πως η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά ταυτόχρονα έχουμε μια πρόβλεψη ότι η ανεργία θα παραμείνει χαμηλά, η κατανάλωση θα αυξηθεί και οι επενδύσεις θα ανακάμψουν». Ο δε διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, παρατηρεί την ύπαρξη ενός συνδυασμού χαμηλού πληθωρισμού και αδύναμης ανάπτυξης, «το οποίο σαφώς συμβάλλει στην περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής μας πολιτικής». Δεδομένου ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιτύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2% πολύ νωρίτερα από όσο προέβλεπε, ήτοι στα τέλη του επόμενου έτους, «η κατεύθυνση της πολιτικής για τα επιτόκια είναι ξεκάθαρη και η ανάγκη να μειωθούν κάτω από ένα ουδέτερο επίπεδο δεν αποκλείεται», όπως επισημαίνει. Αναφορικά με τον Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, «όταν η νίκη ενάντια στον πληθωρισμό είναι ορατή, η νομισματική πολιτική δεν πρέπει να επιβάλλει υπερβολική ή παρατεταμένη συγκράτηση στην οικονομική δραστηριότητα, στην απασχόληση και στους συμπολίτες μας».

Στον αντίποδα βρίσκεται ο Γιοακίμ Νάγκελ, εκ των «γερακιών» της ΕΚΤ και πρόεδρος της Bundesbank, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η συζήτηση με θέμα τη μείωση 25 μονάδων βάσης ή κάτι διαφορετικό, δεν είναι χρήσιμη, διότι ζούμε σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον, οπότε πρέπει να περιμένουμε τα νέα δεδομένα και μετά να αποφασίσουμε». Τέλος, αυτοσυγκράτηση δείχνει και ο Κλάας Κνοτ, διοικητής της Τράπεζας της Ολλανδίας, ο οποίος επισημαίνει «ότι θα χρειαστεί να δούμε αρκετή επιδείνωση στις προοπτικές, προτού ανησυχήσουμε για τον κίνδυνο διαρθρωτικής υποχώρησης. Και αυτό μπορεί φυσικά να επηρεάσει τον ρυθμό επαναφοράς των επιτοκίων σε ουδέτερα επίπεδα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση