ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πλανήτης στο κατώφλι μιας χαμένης δεκαετίας – Συναγερμός σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Υπουργοί εξωτερικών και κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν τις ερχόμενες μέρες στην Ουάσιγκτον εν μέσω οικονομικών αναταραχών

Υπουργοί εξωτερικών και κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν τις ερχόμενες μέρες στην Ουάσιγκτον εν μέσω οικονομικών αναταραχών που θα μπορούσαν να «σπρώξουν τον πλανήτη σε ύφεση» σχολιάζει το Politico, προβλέποντας πως μία συμφωνία για συντονισμένη απόκριση στο πρόβλημα, θα επιτευχθεί μετ’ εμποδίων, αν επιτευχθεί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα απειλούν την οικονομία.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι διακρατικές εντάσεις, με τις πλούσιες χώρες «να αυξάνουν μανιωδώς τα επιτόκια για να εξουδετερώσουν την άνοδο των τιμών, δημιουργώντας έτσι συντριπτικά χρέη στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Κίνα ανταγωνίζεται σε άσκηση επιρροής τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. οι οποίες αντιμετωπίζουν τις δικές τους εμπορικές συγκρούσεις. Και ο γεωπολιτικός ρόλος της Ρωσίας εξακολουθεί να διχάζει έντονα τις κυβερνήσεις.

Το σκηνικό «θα είναι χαοτικό» προβλέπει ο Ντάγκλας Ρέντικερ, που εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ στο συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2010 έως 2012.

Υπογραμμίζοντας τους υφιστάμενους φόβους, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε, τον περασμένο μήνα, για την απειλή μιας «χαμένης δεκαετίας», που θα μπορούσε να ανακόψει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φτώχειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ο ολοένα μακρύτερος κατάλογος των οικονομικών αβεβαιοτήτων θα κυριαρχήσει στις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα, θέτοντας προκλήσεις στους ηγέτες που είναι αντιμέτωποι με περιορισμούς στα τρόφιμα και την ενέργεια και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης «παντού»

«Δεν υπάρχει μία πραγματική κινητήριος δύναμη για ανάπτυξη», λέει η Λιλιάνα Ρόχας Σουάρες, του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη. «Δεν είναι απλά πως μία περιοχή είναι πιο αδύναμη από κάποια άλλη. Όπου κι αν κοιτάξετε, η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή, και αυτό φυσικά επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα».

Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 0,4%. Το 2024 ίσως σημειώσει ρυθμό 1,2%. Στην Ευρώπη οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αβέβαιες, με φόντο τις υφιστάμενες κρίσεις και ζυμώσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Βασικοί δείκτες του πληθωρισμού βρίσκονται σε άνοδο, και η επικείμενη, «ταχεία και άγρια σύσφιξη» στην προσφορά χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκαλεί ανησυχίες για τις προοπτικές του μπλοκ. Στην Ε.Ε. αναμένουν οικονομική στασιμότητα με ρυθμό ανάπτυξης κάτω από το 1%, μετά το 3,5% της περασμένης χρόνιας – ποσοστό υψηλότερο από τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Δεν νομίζω ότι θα επικρατεί ελπιδοφόρο κλίμα στις συναντήσεις στο ΔΝΤ, θα είναι κάπως καταθλιπτικά», λέει η Ρόχας Σουάρεζ εκτιμώντας πως η αίσθηση της ευθραυστότητας «σε κάθε γωνιά», θα είναι η κυρίαρχη διάθεση.

Ο παράγοντας «Κίνα»

Μία βασική εκκρεμότητα που θα ρίξει τον «ίσκιο» της στις συνεδριάσεις είναι ο ρόλος της Κίνας, που μετά από έναν μεγάλο κυβερνητικό ανασχηματισμό βρίσκεται σε ολοένα και μεγαλύτερη σύγκρουση με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και την τεχνολογία.

Στα νευραλγικά ερωτήματα είναι ο βαθμός στον οποίο η Κίνα θα πρέπει να συναποφασίζει για την διακυβέρνηση διεθνών οργανισμών, σε αναλογία με την οικονομική της δύναμη, καθώς και το αν θα πρέπει να βοηθήσει με τις προσπάθειες ελάφρυνσης τους χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεδομένου ότι το Πεκίνο είναι μεγάλος δανειστής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προέβλεψε την Τετάρτη ότι το εμπόριο διεθνώς αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,7% φέτος. Παρόλα αυτά, προειδοποίησε ότι η διεθνής οικονομία είναι εύθραυστη, με το εμπόριο να εξακολουθεί να ανακάμπτει από την Covid-19, και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό να προκαλούν κραδασμούς

Η Παγκόσμια Τράπεζα – δανειστής των αναπτυσσόμενων χωρών – προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι απαιτούνται νέες πολιτικές για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την επιτάχυνση των επενδύσεων, ώστε να αποτραπεί αυτό που θα μπορούσε να είναι μια δύσκολη δεκαετία για την παγκόσμια οικονομία.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ο κόσμος θα μπορούσε να χάσει, μελλοντικά, τρισεκατομμύρια δολάρια, αν διασπαστεί γεωπολιτικά σε ανταγωνιστικές πλευρές.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία υποφέρει από στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή από χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, με επίμονο πληθωρισμό των τιμών.

«Αν εξετάσουμε τα πράγματα ως έχουν, η πρόκληση είναι ότι μπορεί να μην υπάρξει πρόοδος. Πρέπει να αποφύγουμε τη χαμένη δεκαετία».

Πηγή: Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση