Kathimerini.com.cy
Ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s κατακρίνει την πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων.
Ο Moody’s τονίζει στο οικονομικό του δελτίο πως το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή παρακωλύει τη λειτουργία των τραπεζών και τις προσπάθειες τους για τη μείωση των προβληματικών δανείων.
«Στις 12 Ιουλίου, το Κυπριακό Κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις εκποιήσεις γεγονός το οποίο πιθανόν θα επιμηκύνει την διαδικασία μιας εκποίησης», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σχολιάζει δε, πως, οι τροποποιήσεις είναι αρνητικές για τις κυπριακές τράπεζες, επειδή παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για τη μείωση των μεγάλων αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων και που ανέρχονταν στο 30% των ακαθάριστων δανείων τον Δεκέμβριο του 2018. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως ένα τέτοιο μέτρο με αλλαγή ενός υφιστάμενου νόμου που πέρασε πριν 12 μόλις μήνες, θα καταστήσει λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές την αγορά ΜΕΔ. Τέλος, σημειώνει πως η αποτυχία μείωσης των ΜΕΔ, θα αυξήσει τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο Οίκος συνεχίζει πως, οι τροποποιήσεις θα καταστήσουν πιθανότατα πιο δύσκολο για τις τράπεζες να ανακτήσουν τις εξασφαλίσεις έναντι των δανείων των δανειοληπτών που έχουν αθετήσει. Συνεχίζει με το -ειδικής βαρύτητας σημείο- ότι οι τροποποιήσεις αυτές διευρύνουν τους λόγους βάσει των οποίων ένας δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει στη διαδικασία εκποίησης και να αμφισβητήσει τη διαδικασία που θα πάει να προχωρήσει. Ο Moody’s συμπληρώνει ότι πιθανώς θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία, σε συνεργασία πάντα με το ανεπαρκές δικαστικό σύστημα της Κύπρου.
Στη συνέχεια, ο Moody’s αναφέρει ότι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 το 16,6% των ακινήτων πωλήθηκαν στην πρώτη δημοπρασία, από 4,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2016 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2018. «Οι νέες τροποποιήσεις αποτελούν μια λιγότερο αξιόπιστη απειλή για την προσέλκυση των δανειοληπτών στο τραπέζι των αναδιαρθρώσεων, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις στρατηγικές αθετήσεις, τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές», συμπληρώνει.
Συνεχίζοντας την ανάλυσή του ο Οίκος, επισημαίνει πως εκτός από την αποδυνάμωση της ικανότητας μείωσης των προβληματικών δανείων, οι αλλαγές θα επηρεάσουν την τιμή των πιθανών πωλήσεων χαρτοφυλακίων ΜΕΔ και θα αποτρέψουν τους επενδυτές να αποκτήσουν άλλα πακέτα δανείων από κυπριακές τράπεζες λόγω του ότι υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με το χρόνο που θα χρειαστεί να εκποιηθούν. από την απόκτηση τους λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το χρόνο που θα χρειαστεί για να εκποιηθούν. Ωστόσο, ο Οίκος αναφέρει πως ναι μεν μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις ΜΕΔ οι τράπεζες και με το αλλαγμένο πλαίσιο, αλλά θα πρέπει να δοθούν σε πολύ χαμηλές τιμές που εν γένει θα επηρεάσουν τα κεφάλαια των τραπεζών.
Οι πωλήσεις
Ως παράδειγμα, ο Οίκος φέρει την πώληση ΜΕΔ της Τρ. Κύπρου που ήταν να κυρίως ΜΕΔ επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις ακίνητη περιουσία. Πωλήθηκαν σε 48 σεντ αντί για 1 ευρώ της ακαθάριστης λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, ή 24 σεντ για την συμβατική τους.
Ο Οίκος προχωρά σε περαιτέρω ανάλυση, σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την αξία ανάκτησης των εξασφαλίσεων αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν υψηλότερες προβλέψεις στα δάνεια που δίδονται, κάτι που θα μειώσει κατά πολύ την κερδοφορία τους και θα αυξήσει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. «Η δυσκολία διαδικασίας μίας εκποίησης επίσης θα κάνει επίσης τις τράπεζες να διστάζουν να επεκτείνουν τα ενυπόθηκα δάνεια. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στις τιμές των ακινήτων, με περαιτέρω βαρύτητα στις αξίες ανάκτησης και την ευρύτερη οικονομία», προστίθεται.
Σύμφωνα με το Credit Outlook του Οίκου, αναμένεται ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν όλες τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας. Και οι δύο τράπεζες διερευνούν τόσο τις οργανικές, όσο και τις ανόργανες στρατηγικές για να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα των προβληματικών τους δανείων.
Τι προνοούν οι αλλαγές
Ο Moody’s, εξηγεί επί της ουσίας τις ουσιαστικές αλλαγές που κάνει αυτός ο νόμος. «Οι τροποποιήσεις επιτρέπουν στον δανειολήπτη να λάβει απόφαση δικαστηρίου που θα σταματά μια διαδικασία εκποίησης εάν αποδειχθεί ότι μια τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται από την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τις αναδιαρθρώσεις.
Οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παράταση επιμήκυνση της περιόδου που ακολουθεί την ειδοποίηση ότι το ενυπόθηκο ακίνητο θα εκπλειστηριασθεί από 30 σε 45 ημέρες. Ακόμα, επεκτείνεται ο χρόνος που θα διατηρείται η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης στο 80% της αγοραίας αξίας από 3 μήνες σε 6 μήνες και η διατήρηση του 50% της αγοραίας αξίας ως επιφυλασσόμενης τιμής στο διηνεκές.
Μια άλλη δέσμη τροπολογιών, αυτή της ΕΔΕΚ δηλαδή, παγώνει τις εκποιήσεις για τα επιλεγέντα δάνεια του Εστία έως την 1η Οκτωβρίου, με το ΕΣΤΙΑ να προβλέπει να αρχίσει αρχές Σεπτεμβρίου.
Μετά την έγκριση και των δύο αυτών τροπολογιών, ο υπουργός οικονομικών ενδέχεται να προτείνει στον πρόεδρο την αναπομπή των τροπολογιών, καταλήγει.